Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie! Jak w tytule mam, sony a200, ale jesli moderator uzna , ze ten temat będzie pasował w innym dziale , to proszę go przenieść we właściwe miejsce. Nie będę ukrywał, że fotograf ze mnie kiepski, ale to chyba problem tkwi w czymś innym niż w technice fotografowania. No ale mogę się mylić. Na wszelkie opinie i rady jestem otwarty i nie będę ukrywał, ze liczę na Waszą pomoc. No ale do rzeczy. W komplecie mam kitowy obiektyw 55mm 18-70, zauważyłem, ze gdy robię zdjęcie przy uzyciu wbudowanej lampy byłyskowej na dole zdjecia pojawia sie takie coś :
chodzi o ten cień, dlaczego tak jest. Jest to wtedy gdy robie zdjęcie na maksymalnym oddaleniu ( gdy przybliżę troszkę cień znika i jest ok)
Ponadto kupiłem ostatnio filtr polaryzacyjny. Normalne jest , że trzeba sprzęt wypróbować
Po założeniu i po zrobieniu zdjęcia na maksymalnym oddaleniu wyszło takie cudo
Przybliżę, obwódka znika.
Szanowni koledzy - CO JEST GRANE?????
Uświadomcie niedoświadczonego "fotografa" i nie wieszajcie mnie za niefachowy język.
W czym tkwi przyczyna tych cieni??
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi w tym temacie
Pozdrawiam - Robert
Na pierwszym zdjeciu - robione z lampa blyskowa i oslona przeciwsloneczna. Wystarczy ja zdjac i nie bedzie problemu.
Zdjecia z filtrem - czesc kadru jest zaslonieta wlasnie przez filtr i tyle. Trzeba bylo kupic w wersji slim.
Prawdę mówiąc filtr kupowałem w ciemno, nie wiedziałem , że może zasłaniać obiektyw. No ale człowiek uczy się całe zycie . Proszę doradźcie mi jaki filtr polaryzacyjny byłby najbardziej odpowiedni dla mojej alfy. Oczywiście w tej wersji slim ( i tak kuźwa nie wiem o co chodzi )
Dziękuję za tak szybką reakcję na mój wątek. Nie będę oryginalny ale napiszę , że .........mieliście koledzy rację cienie zniknęły po zdjęciu osłony.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 20 Lip, 2009
po lekturze tego wszystko się wyjaśni TU
i podobny wątek TU
Co do filtrów to koledzy zamieścili już stosowane linki do odpowiednich omówień. Prawdę mówiąc nie wiem co za grzmota kupiłeś, bo ja kupiłem zwykły filtr o raczej standardowych rozmiarach (Hoya HMC) czyli żaden Slim i nie mam nawet śladu wzrostu winietowania nawet na najkrutszej ogniskowej.
Tylko ze względu na Wasze dobro nie napiszę jakiego " grzmota" kupiłem, bo popadacie ze śmiechu i co wtedy będzie? . Już wiem na 1000000% , ze nie ma co oszczędzać na tym pieniążków, teraz "umoczyłem" około 47 zł, a mogłem przed zakupem zapytać się fachowców w dziedzinie fotografii, tak to mam - piękne obwódki na zdjęciach
W wolnej chwili proszę zerknijcie koledzy na tą stronkę:
....i gdybyście mogli mi doradzić jaki filtr polaryzacyjny kupić byłbym wdzięczny. Juz nie chcę bawić się w allegro, bo koszty przesyłki pocztowej do Szkocji są spore.
Ten sklep oferuje spory asortyment filtrów polaryzacyjnych ,aż trudno się zdecydować który. Dlatego prośba do Was jako , że tylko dzięki Waszemu doświadczeniu i pewnie wieloletniej praktyce mogę kupić dobry sprzęt i być z niego zadowolony
Serdecznie pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12