Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 23 Lip, 2009 Pomocy - jaki obiektyw do 50d.
Witam serdecznie userów mam do Was małe pytanko. Zdecydowałem się na zakup pierwszej lustrzanki i prawdopodobnie bedzie to 50d canona. Wczesniej fociłem pare lat kilkoma cyfrówkami panasonicem fz18 sony h9 i innymi oraz prl - lowska smieną. Wiadomo trzeba sie przesiaśc i interesują mnie obiektywy. Moje zainteresowania to przede wszystkim krajobrazy czasem zwierzeta i przedewszystkim dużo sportu. Zatem najbardziej mnie interesuje:
- TAMRON AF 17-50 F:2.8 ( krajobrazy w sumie dobre warunki oswietleniowe czasem coś w nocy jakiś most katedra itp. Rzadko ludzie ale też bardziej na zewnątrz- raczej nic w ciemnych pomieszczeniach może jeden pstryk na tysiąc.)Chyba tutaj nie ma stabiizacji ale chyba bedzie czas na to żeby powtórzyc jak coś nie wyjdzie. Przedział cenowy do 1500zł.
- Canon EF 70-200mm f/4.0 L IS USM - głownie sport (żużel , rajdy samochodowe, piłka nożna, siatkówka), przyroda itp. nieco ciemny ale też raczej warunki dobre a cena wiadomo nie jest niska jak na nasze zarobki w polsce.
Zostaje dziura w przedziale 50-70mm ale to już zostawiam na kiedy indziej.
Więc czy ktoś użytkuje 50d z tymi obiektywami - co sądzicie o moich typach, a jakie są Wasze zdania na ten temat. Wielkie dzięki za podpowiedzi - pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Czw 23 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
jm27, te dwa szkiełka to bardzo dobry wybór, ale obawiam się, że 70-200/4 siatkówki sobie za dużo nie porobisz, no chyba że plażową, albo walniesz zewnętrzą lampą.
Masz na myśli profesjonalną siatkówkę czy amatorską?
Dziura między 50, a 70 mm nie będzie odczuwalna. Po prostu przesuniesz się parę kroków wstecz lub naprzód. Wiadomo, że czasami nie jest to możliwe, albo nic nie daje (np. krajobraz), ale wtedy poradzisz sobie chyba z cropem. Tak czy inaczej, zakresy obiektywów wcale nie muszą "przylegać" do siebie idealnie
Monastor Raczej amatorską a żużel Extraliga i pn 2/3 liga. Oglądam znalezione fotki w necie i są rózne ale niektóre się bardzo podobają wiec ten tamron potrafi chyba robic dobre foto przy dobrym obczajeniu sprzętu. Przynajmniej mi na początek powinno wystarczyć :p
Oczywiscie mam taką możliwosc stania metr od lini ale jak mowie bardziej tutaj by mi chodziło o Żużel Pn oraz przyrode . Wiadomo że 200mm nie powala z nóg ale chyba zdjęcia robione w niezłym świetle powinny prezentowac wysoką jakosc. Dzieki ma ktoś może jakieś inne propozycje?
jm27, do żużla i piłki raczej wystarczy. Na przyrodę trochę krótko, ale to kwestia zwierzaków na jakie polujesz. Zresztą można nadrobić umiejętnością podejścia ich albo czatowaniem.
Ja wybrałem do przyrody Sigmę 100-300/4 bo kosztowała wówczas mniej więcej tyle, co Canon 70-200 z konwerterem x1,4 ale teraz trzeba za nią dać znacznie więcej. Jest jeszcze Canon 70-300 IS, który kosztuje mniej, jest ciemniejszy, ale ma stabilizację, do 200 mm jest naprawdę niezły optycznie, przy 300 już słabiej, ale zawsze lepiej mieć tę ogniskową niż nie mieć. Czy opłaca się na rzecz niego zrezygnować z L-ki? Różnie ludzie mówią. Dyskusji na ten temat było już na forum mnóstwo. Rzuć okiem tutaj: CanonEF 70-300 f/4-5.6 IS USM czy CanonEF 70-200 f/4.0 L UMS
Dużym mankamentem 70-300 IS jest słaby autofocus, co raczej dyskwalifikuje go w przypadku sportu.
Nic zapewne podejdę do sklepu potrzymam to body spróbuje podpiąc na poczatek tego tamrona - może się uda trafić na ostry model(w tym przedziale niechce wydawać na szkło powyżej 2.000) a potem zacznę sie zastanawiać co dalel z mm. Gdyby ktoś widział zdjęcia z 50d z tym tamronem prosze o wrzucenie linku na razie Monastor dzieki za rady
Tamron 17-50 jest znośny, choć jego AF nie powala. Ja też od niego zaczynałem, ale szybko zmieniłem na C17-55 (tylko cena nie do przyjęcia).
Canon 70-200/4 IS, hmm, zamienił bym ten wybór na 70-200/2,8 bez IS. Cena porównywalna, ale jaśniejsza wersja bardziej użyteczna do sportu, czy też fotoprzyrody.
Wujek_Pstrykacz, dobrze mówi. 70-200/2.8 sprawdzi się tutaj bardzo dobrze. Zdecydowanie najlepszy do sportu.
Do przyrody zastanowiłbym się w takim razie nad Sigmą 100-300 F/4 bo cena podobna, a mimo wszystko trochę dłuższy obiektyw. Za to do sportu gorszy.
70-200 /4/L IS wypada najlepiej z 4 opcji tego obiektywu. Ale tak bywa z tymi testami że wypadają różnie. Ja jednak bym się wolał sugerować zdaniem uzytkowników czyli Was
Całkiem przypadkiem była gdzieś tam w archiwum:)
Nic chyba jednak jak pisałem wczesniej wezmę to 50d chociaż 15mpx nie bardzo pasuje ale niema co już kombinować i tego tamrona może sie trafi jaki w miarę ostry. potem pomyslimy o rozbudowie mm. Chyba nic lepszego nie wykombinuje za te pieniądze Chociaż do ruskich mam niedaleko
Znalazłem wątek na forum i biorę sie za czytanie widzę że większosc potwierdza wasze zdanie
Pomyśl jeszcze o 40D jeśli nie pasuje ci ta jego matryca.
Ale faktycznie, nic lepszego za te pieniądze nie będziesz mieć. Dopiero 17-55 IS kosztujący ok 4000zł.
Zresztą co ci będę mówił, pełno jest tu testów więc możesz sobie poczytać.
Do sportu to w takiej kolejności bym brał:
70-200 F2.8 IS USM
70-200 F2.8 USM
70-200 F4 IS USM
70-200 F4 USM
Ale to pewnie żadna nowość dla ciebie.
Za dużo tych testów kombinacji można kręcioła dostać. Najlepszym wyjsciem jest poprostu poogladać fotki z danych obiektywów. Wczoraj polatałem po kilku portalach i oglądnołem dużo 40d z tym tamronem. Co zauważyłem napewno da się tym obiektywem zrobić ładne zdjęcia. Fakt że troche mydli najbardziej chyba w lewym dolnym rogu ale szczerze mówiąc widziałem część tych fotek wczesniej nie skupiałem się na tym czym były robione i są tam na nich nawet moje głosy i oceny. Podsumowując nigdy wczesniej nie zwracałem uwagi na takie szczegóły ale po przeczytaniu tylu opini komentarzy testów może człowiek zacząc szukać wad na siłe. Nie można wymagać cudów od ,,samochodu" za 5.000 złotych więc myśle że jest nieżle. Na koniec porównałem fotki z mojego Sonego dsc H9 myśląc wczesniej że jest całkiem fajnie i tu widać dużą różnicę w jakości. Napewno przesiadka na wyższy sprzęt bedzie niezłym skokiem jakosciowym w przód. Dzieki dobrzy ludzie za pomoc i jak widze że nikt za bardzo nie gani moich pomysłów to jakoś bedzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13