Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wielkość powiększenia
Autor Wiadomość
Alekskaj 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Lip, 2009   Wielkość powiększenia

Witam. Pierwszy raz tu piszę, jeśli nie to miejsce to proszę o przekierowanie.
Wiem, że tematów tego typu jest full. Jednak ja troszkę inaczej chciałbym przedstawić sprawę.
Mianowicie: mamy zdjęcie. Zostało ono zrobione na aparacie z niepełną klatką (ale to chyba mniej ważne w tym momencie). Ogniskowa 300mm. Kąt widzenia przy tej ogniskowej to 5,1 stopnia. Jak dużo mniejszy będzie obszar zdjęcia w stosunku do zdjęcia zrobionego przy ogniskowej 500mm =~3,1 stopnia?
Albo inaczej. Wielkość obrazu na monitorze to 4592x3056 (jeśli się nie mylę). Jest ono zrobione z ogniskową 300mm. Ile pikseli by mi pozostało z tego zdjęcia jakby było zrobione z ogniskową 500mm.
Odległość od fotografowanego obiektu powiedzmy 100 metrów (w razie jakby to było potrzebne do jakichś obliczeń).
Wiem, że jest to trochę pokręcone, ale pozwoli to sprawdzenie jak zmienia się wielkość obszaru fotografowanego między obiektywami z ogniskowymi 300mm a 500mm.
Pytam dlatego, ponieważ mam obiektyw do 300mm, a chciałbym kupić do 500mm. Staram się więc znaleźć odpowiedź jak bardzo przybliży mi to fotografowany obiekt.

Pozdrawiam.

Reklama

lama 
Rozmowny

Wysłany: Pon 20 Lip, 2009   

Nie jestem pewien, ale zostałoby chyba 2755x1833. Szerokość i wysokość w pikselach podzieliłem przez 1,667 (500/300).

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Wto 21 Lip, 2009   Re: Wielkość powiększenia

Alekskaj napisał/a:
Witam. Pierwszy raz tu piszę, jeśli nie to miejsce to proszę o przekierowanie.
Wiem, że tematów tego typu jest full. Jednak ja troszkę inaczej chciałbym przedstawić sprawę.
Mianowicie: mamy zdjęcie. Zostało ono zrobione na aparacie z niepełną klatką (ale to chyba mniej ważne w tym momencie). Ogniskowa 300mm. Kąt widzenia przy tej ogniskowej to 5,1 stopnia. Jak dużo mniejszy będzie obszar zdjęcia w stosunku do zdjęcia zrobionego przy ogniskowej 500mm =~3,1 stopnia?
Albo inaczej. Wielkość obrazu na monitorze to 4592x3056 (jeśli się nie mylę). Jest ono zrobione z ogniskową 300mm. Ile pikseli by mi pozostało z tego zdjęcia jakby było zrobione z ogniskową 500mm.
Odległość od fotografowanego obiektu powiedzmy 100 metrów (w razie jakby to było potrzebne do jakichś obliczeń).
Wiem, że jest to trochę pokręcone, ale pozwoli to sprawdzenie jak zmienia się wielkość obszaru fotografowanego między obiektywami z ogniskowymi 300mm a 500mm.
Pytam dlatego, ponieważ mam obiektyw do 300mm, a chciałbym kupić do 500mm. Staram się więc znaleźć odpowiedź jak bardzo przybliży mi to fotografowany obiekt.

Pozdrawiam.

Przede wszystkim należy zauważyć, że fotografując obiekt znajdujący się w tej samej odległości, obiektywami o różnej ogniskowej, mamy zależność liniową pomiędzy zakresem obejmowanego przedmiotu, a użytą ogniskową. Przykładowo przy wydłużeniu ogniskowej dwa razy, dwa razy zmniejszy się nam zakres obiektu obejmowany obiektywem (dwa razy mniej będziemy go widzieli). Odwrotnie jest z odwzorowaniem obiektu na filmie lub matrycy aparatu. Tutaj im dłuższa ogniskowa, tym większy obraz na matrycy również w zależności liniowej.

1. Analizując tylko postrzeganą wielkość obrazu mamy zależność:

A2 = A1*(O1/O2)

Gdzie:
A1 – wymiary obrazu dla ogniskowej nr 1, czyli O1
A2 – wymiary obrazu dla ogniskowej nr 2, czyli O2

Łatwo więc obliczyć, że gdy O1=300mm, a O2=500mm,
A2=0,6*A1

2. A teraz przejdźmy do kątów widzianych przez obiektyw.
Tutaj musimy zaangażować niestety trygonometrię. Nie będę wyprowadzał tego wzoru od początku, bo szkoda mi czasu ale mój wzór końcowy, wygląda następująco:

Kąt2 = arctg [ tg Kąt1 * (O1/O2) ]

Gdzie:
Kąt1 – kąt widzenia obiektywu dla pierwszej ogniskowej, czyli O1
Kąt2 – kąt widzenia obiektywu dla drugiej ogniskowej, czyli O2
oczywiście:
tg - tangens
arctg - arcustangens :wink:

Dla Twojego przypadku mamy:
Kąt2 = arctg [ tg 5,1 * (300mm/ 500mm) ] = arctg [ 0,05354857.. ] = 3,0652 stopnia

pozdrawiam :wink:

Alekskaj 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Lip, 2009   

OK, dzięki za obie odpowiedzi.
Z tego co zauważyłem jak na moje potrzeby zmiana z 300mm na 500mm będzie korzystna.
Jeszcze raz dzięki za pomoc :wink:

Odpowiedz do tematu