Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony DT 50 1,8 czy Sigma 30 1,4 HSM do Sony Alfa 300
Autor Wiadomość
Rofi 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   Sony DT 50 1,8 czy Sigma 30 1,4 HSM do Sony Alfa 300

koniecznością po kilku miesiącach w zabawie lustrzanką okazał się zakup obiektywu stałoogniskowego z dobrym światłem. Myślałem o używanej Minolcie 50, 1,7 ale cena na aukcjach juz porównywalna z wchodzącym i z pozytywnym testem Sony. Choć bardzo mnie ciągnie w stronę Sigmy 30 - w końcu to na APS_C kąt ludzkiego oka, no i lepsze światło. Co chce robić - przede wszystkim zdjęcia w ciemnych miejscach, gdzie nie bardzo można korzystać z lampy. Chętnie skorzystam z waszych uwag !
Pozdrawiam

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

Masz pewnie kita, wiec nastaw go najpierw na 30mm i porob przez jakis czas zdjecia, a potem na 50mm i zobacz co bardziej Ci odpowiada. Sa rozne gusta i rozne potrzeby. Wiele osob uwaza, ze 50mm to na cropie jest zbyt wasko.

mavierk 
never knows best

ale każdy uzna, że 30/1.4 to bardzo dobre szkiełko :)

MC 

mavierk napisał/a:
ale każdy uzna, że 30/1.4 to bardzo dobre szkiełko :)

Znam takich, ktorzy maja bardzo negatywne zdanie na temat tego szkla :oops: Ze dziwna ogniskowa, ze strasznie mydli i trzeba go przymykac...

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

jeżeli masz 3x tyle kasy na 30 - wolałbym sigmę ;)

Monastor 
Optyczny

MC, bardzo dużo ludzi narzeka też na awaryjność tego szkiełka... albo jest ich mniej niż się wydaje, za to robią straszny hałas.

Też wolałbym Sigmę ;)

MC 

Monastor, moze nie tyle awaryjnosc co brak kontroli jakosci. Mnie ta Sigma bardzo kusi (w znacznej mierze dzieki komorowi), ale przed zakupem bardzo dokladnie ja potestuje. Niestety, dla tej ogniskowej wielkiego wyboru nie mam - Sony 35/1.4G jest za drogi i na kolana mnie nie powalil, a 30/2.8 macro za ciemna.
Chociaz uczciwie musze dodac, ze mam Sony 50/1.4 i uzywam go bardzo czesto, w szczegolnosci do szerokiego portretu.

komor 
Moderator

Potem wszystko będzie na mnie… :twisted:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Rofi napisał/a:
Co chce robić - przede wszystkim zdjęcia w ciemnych miejscach, gdzie nie bardzo można korzystać z lampy.

Może odpowiedziałbyś wpierw nam na kilka pytań:
1. Jezli zastanawiasz się nad wyborem pomiędzy 30mm, a 50mm, to rozumieć mamy, że nie jest dla Ciebie istotna długość ogniskowych?
2. Czy próbowałeś robić zdjęcia w "tych" miejscach ciemniejszym obiektywem? Ile brakowało Ci EV do dobrego naświetlenia?
3. Możesz używać statywu? Byc może jest tak ciemno, że bez statywu się nie obejdzie, a wtedy może wystarczy ciemniejszy obiektyw?

Rofi 
Nowy

Wysłany: Pon 27 Lip, 2009   

używam Sigma 18-200 -wydawało mi się że dla mnie bedzie to uniwersalny obiektyw i dalej tak sądzę. A teraz chcę sobie kupić jasniejszy obiektyw do wnętrz itp. Podsyłam zdjęcie , które skłoniło mnie do rozpoczęcia zakupu jasnego obiektywu stałoogniskowego. Nie zlinczujcie mnie tu od razu po obejrzeniu zdjęcia :lol:

http://foto.onet.pl/8ccnu,dv8g0000g455,u.html
Ostatnio zmieniony przez Rofi Pon 27 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Chyba zdjęcie się nie dodało. :cry:

Rofi 
Nowy

nie wyszło mi z tym dodaniem zdjęcia ale dołożyłem link

Sunders 

Wysłany: Czw 30 Lip, 2009   

Rofi napisał/a:
nie wyszło mi z tym dodaniem zdjęcia ale dołożyłem link

Ten link otwiera Twoją galerię a nie konkretne zdjęcie :???:
Rofi, z tych dwóch sigma 30/1,4, a za jakiś czas ew. sony 50/1,4 :smile: Oba się przydadzą :idea:
MC napisał/a:
Mnie ta Sigma bardzo kusi (w znacznej mierze dzieki komorowi), ale przed zakupem bardzo dokladnie ja potestuje

Lepiej od razu zlecić zakup komorowi :idea: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu