Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ustawienia funkcji dla Sony a300
Autor Wiadomość
wirusek 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   Ustawienia funkcji dla Sony a300

Posiadam od jakiegoś czasu ten aparacik i nurtuje mnie kilka pytań związanych z pewnymi funkcjami tego aparatu, pewnie to tylko przez to że mogę ich nie rozumieć, ale od czego jest forum:).
No to po koleji:
1. Na pierwszy odstrzał idzie "Strefa twórcza", która jest ustawiona fabrycznie na standart, ale zastanawiam czy nie lepiej zmienić na adobeRGB z tego co wyczytałem na większą paletę kolorów.
2.Pomiar światła - czy pomiar wielopunktowy to, to samo co matrycowy??
3. Optym.D-Range - zastanawiam się czy ta opcja jest rzeczywiście potrzebna, a jak tak to nie bardzo rozumie różnicy pomiędzy opcją standart a Zaawansowaną(oprócz tego że zaawansowana niby dzieli obraz na kwadraty...), to na zdrowy rozum powinna być włączona opcja"zaawansowana" jako lepsza.
Może ktoś mi to przełożyć na chłopski?

Z góry dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi:D

Reklama

4motion 
Rozmowny

Wysłany: Sob 25 Lip, 2009   

Po pierwsze to poczytaj instrukcje obsługi tam znajdziesz wiele odpowiedzi na twoje pytania.

Pozdro

zug
[Usunięty]

zgadza się w instrukcji znajdziesz informacje na ten temat, ale najlepiej to chyba jak sam dojdziesz do tego robiąc zdjęcia z różnymi ustawieniami i sam stwierdzisz, jak jest najlepiej.
odnośnie pomiaru światła :arrow: pomiar światła

SlawGaw 
Optyczny

wirusek napisał/a:
zastanawiam czy nie lepiej zmienić na adobeRGB

adobeRGB warto używać tylko jeśli masz drukarkę i monitor który obsługuje ten profil, w innym przypadku nie warto.
wirusek napisał/a:
Optym.D-Range - zastanawiam się czy ta opcja jest rzeczywiście potrzebna

Ja w moim A700 mam to wyłączone, mi nie jest to potrzebne, może się to przydać w przypadku gdy fotografujesz na jpg, a nie potrafisz sam zadbać o właściwe oddanie szczegółów w cieniach, im większa ingerencja tej funkcji tym większe ryzyko wystąpienia większych szumów. Lepiej nauczyć się dobrze naświetlać i obrabiać samemu zdjęcia w raw.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Sob 01 Sie, 2009   

SlawGaw napisał/a:
wirusek napisał/a:
Optym.D-Range - zastanawiam się czy ta opcja jest rzeczywiście potrzebna

SlawGaw napisał/a:
Ja w moim A700 mam to wyłączone, mi nie jest to potrzebne, może się to przydać w przypadku gdy fotografujesz na jpg, a nie potrafisz sam zadbać o właściwe oddanie szczegółów w cieniach

Zaraz, zaraz..., czyli jeżeli nie wyłączę Optym. D-Range, to on ingeruje w rawy? :shock: Myślałam, że raw, to raw i ewentualne "polepszacze" nie wpływają na niego? Z instrukcji pewne rzeczy wynikają dość mętnie, nawet po kilkukrotnym przeczytaniu (chyba, że jestem taka tępa). Np. na wszelki wypadek wyłączyłam odszumianie, bo właśnie nie jest jasno powiedziane czy ma ono wpływ na rawy, ale myślałam, że Optymalizator D-Range ma wpływ tylko na JPGI, wprawdzie w instrukcji jest dość jasno powiedziane, że tylko Optym. D-Range+ nie ma wpływu na rawy, ale trzeba je ewentualnie nim później potraktować już w programie na kompie. No i jestem już w tej chwili głupia :roll:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

wpływ na rawy jest bo aparat zaznacza że miałaś to włączone ;)
coś jak czb. jak otworzysz zdjęcie w sofcie sony - będzie cz-b, ale wszelka informacja o kolorze jest zachowana. wystarczy klik i kolor powróci

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Czyli, że jeżeli miałam włączonego Optimizera (bez + :mrgreen: ), ale przy wywoływaniu rawa w Image Data Converter SR będę miała odklikane D-Range Optimizer (pozycja off), to de facto nie będzie to miało wpływu na rawa? Chyba, że włączę Auto? Dobrze kombinuję?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Dobrze kombinujesz. Najwiekszy wplyw beda mialy te ustawienia na zaszytego malutkiego jotpega do podgladu.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Kolejny raz dzięki ghost, MC, za rozjaśnienie mroków mojego umysłu :mrgreen:

Odpowiedz do tematu