Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 30 Lip, 2009
dylemat
Autor Wiadomość
askman 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Lip, 2009   dylemat

witam
miałem już swoją pierwszą lustrzankę sony a200, ale sprzedałem ją gdyż brakowało mi czegoś w niej- ale teraz żałuje
mój budżet to 2.5 tyś zł myślę nad canon'em 450D lub olympus'em 620(jest trochę nie pochlebnych opinii na jego temat na tym forum) do fotografii ogólnej, na razie jest to dla mnie zabawa, ale nie wykluczam w przyszłości rozwijania się, zakupu nowych szkieł itp

dzięki za pomoc

ps.
nie chcę nikon'a bo ma drogie szkła- nikory

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Czw 30 Lip, 2009   

askman napisał/a:
mój budżet to 2.5 tyś zł
Proponuję na wstęp poczytać podobne tematy z cyklu "pierwsza lustrzanka do xxx zł."
askman napisał/a:
nie chcę nikon'a bo ma drogie szkła- nikory
A wiesz, że Canona też są bardzo drogie? :wink:

Tranquilizer 
Bywalec

Wysłany: Pią 31 Lip, 2009   

askman,

Jak nie chcesz systemu z drogimi szkłami to oprócz Nikona daj też sobie siana z Canonem, tak jak zasugerował B o g d a n. Bo niestety stabilizacja w obiektywach dla tych systemów sporo kosztuje.

Ot np pierwszy lepszy przykład:

- Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM za ok 2.7 tys
- Canon 70-200 mm f/4.0L EF IS USM za ok 5 tys

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Tranquilizer napisał/a:

Jak nie chcesz systemu z drogimi szkłami to oprócz Nikona daj też sobie siana z Canonem, tak jak zasugerował B o g d a n. Bo niestety stabilizacja w obiektywach dla tych systemów sporo kosztuje.

A z jakim systemem nie nalezy dawać sobie spokoju w takim razie?
O ile wiem to dobre obiektywy do Sony tez niemało kosztuja, te do Pentaxa podobnie itede...

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Akurat nikon z zestawem 18-105, 18-70, 35 ,50 ,85,70300 wypada całkiem korzystnie.
W Sony: 16-105, za większy zakres i lepsze wykonanie trzeba dopłacić, podobnie 70300, 50 jest nowością i jeszcze droga, 30makro ciągle nie ma.
Canon dla amatorów oferuje generalnie obiektywy Sigmy / Tamrona ;) za to 50 tania. ;)

MC 

ghost napisał/a:
Canon dla amatorów oferuje generalnie obiektywy Sigmy / Tamrona

Ktore generalnie nie chodza w tym systemie najlepiej :wink:
Przy takim budzecie lepiej byloby zostawic A200 i kupic jakies dobre szklo.
Mozna niby kupic D60, ale to nic lepszego niz A200 nie bedzie.

Tranquilizer 
Bywalec

RB napisał/a:
Tranquilizer napisał/a:

A z jakim systemem nie nalezy dawać sobie spokoju w takim razie?
O ile wiem to dobre obiektywy do Sony tez niemało kosztuja, te do Pentaxa podobnie itede...

Jeśli dla kolegi zakładającego wątek Nikon odpada bo ma drogie szkła to Canon również jest bee.

Pozostaje Alpha ;-)
Alpha da mu przynajmniej to że podłączy sobie S70-300 APO i nie będzie musiał się zbytnio martwić o brak stabilizacji w szkle.

Tylko to miałem na myśli pisząc swoją wypowiedz.

RB 

Tranquilizer napisał/a:

Pozostaje Alpha ;-)
Alpha da mu przynajmniej to że podłączy sobie S70-300 APO i nie będzie musiał się zbytnio martwić o brak stabilizacji w szkle.

Wiesz, Twoje przykłady drogich szkieł Canona to z tą akurat Sigma miały wspólnego mniej więcej tyle że wszystkie sa zmienoogniskowymi teleobiektywami...

Jeszcze raz - dobre szkła w każdym systemie swoje kosztują.
W Sony wcale nie najmniej...

Tranquilizer 
Bywalec

Wiem,
ale chciałem koledze tez uzmysłowić że Canon sowicie sobie liczy za komfort stabiliizacji w obiektywie.

RB 

Tranquilizer napisał/a:
Wiem,
ale chciałem koledze tez uzmysłowić że Canon sowicie sobie liczy za komfort stabiliizacji w obiektywie.

Hmmm... zauważ że niestabilizowane jasne, dobre firmówki marek posiadających stabilizację matrycy kosztują mniej więcej tyle samo co stabilizowane odpowideniki C i N...
Sigmy stabilizowane dla C i N i te bez stabilizacji dla S kosztuja zwykle tyle samo...

SlawGaw 
Optyczny

No cóż, po raz kolejny zaproponuję Samsunga GX20, jego cena to akurat ciut poniżej 2,5 tyś zł i to z całkiem niezłym kitem. Samsung GX20 - klon Pentaxa K20
Z pewnością jest to lepsza propozycja niż A200, choć można znaleźć w GX20 powody do narzekania, ale jest to aparat, który bym sam w tej chwili kupił, gdybym zaczynał od nowa.

kozidron
[Usunięty]

Tranquilizer napisał/a:
Bo niestety stabilizacja w obiektywach dla tych systemów sporo kosztuje.

Ot np pierwszy lepszy przykład:

- Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM za ok 2.7 tys
- Canon 70-200 mm f/4.0L EF IS USM za ok 5 tys

Tranquilizer napisał/a:
Wiem,

no i kolejny raz myślenie krótkodystansowe, Tranquilizer -jakby się bliżej przyjrzeć to 70-200/4 to jeden z tańszych szkiełek w stosunku do tego co dostajesz w zamian i jeden z najlepszych stosunków jakość do cena w swojej kategorii akurat tu w canonie jest przyzwoicie, przy innych ogniskowych jest tylko drożej i drożej......
Tranquilizer, nie twierdze, że stabilizacja jest niepotrzebna ale do 200mm można sobie spokojnie bez niej poradzić i jeżeli masz kłopoty z utrzymaniem puszki to proponuje zweryfikować sposób trzymania podczas focenia.

Tak ogólnie to, tak przepierka robiona "świeżakom" że bez stabilizacji nie da rady świadczy, tylko o małym doświadczeniu.

Tranquilizer 
Bywalec

kozidron,

wiem że się da bez stabilzizacji, bo ćwiczyłem to swego czasu na pożyczonym obiektywie. Ale dla "świeżaka" jest to zdecydowanie trudniejsze jeśli wcześniej miał lustereczko ze stabilizacją albo korzystała z kompakta.

Wiem też, że to szkło bez stabilizacji to super inwestycja za przyzwoitą cenę.

W każdym razie skreślanie któregoś systemu z powodu cen szkieł jest troche bezsensowne.

Bo tak jak słusznie RB pisał w każdym systemie szkła dobre są drogie.

A od tego ta cała dyskusja się zaczęła.

Odpowiedz do tematu