Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009 Canon - obiektyw na trzy tygodnie.
Witam serdecznie,
Przesiadam się z Sony do Canona (konkretnie 30D) i potrzebuję Waszej pomocy. Aparat zakupię w ciągu paru dni, a z stanów na początku września przywiezione zostaną mi 17-40L oraz 85/1.8. Tymczasem jednak mamy jeszcze sierpień, ja kupuję samo body i zastanawiam się co można by kupić na te 3-4 tygodnie za małe pieniądze (powiedzmy, że do 1000zł tak +/-), aby:
- mieć trochę frajdy z nowego, dużo lepszego body niż do tej pory (pstrykałem na A200)
- móc go wziąć na krótkie, tygodniowe wczasy na helu
- móc go ewentualnie potem bez większych problemów odsprzedać za w miarę podobne pieniądze.
Dodam, że najwięcej pstrykam portretów, moim ulubionym obiektywem była Minolta 50mm f/1.7, ale lubię też pstryknąć trochę zdjęć między szerokim kątem a standardem (jakaś taka niby-reporterka [przynajmniej ja to tak nazywam]).
Myślałem nad:
- 18-55 3.5-5.6 z IS/bez IS - 200/300 zł - niby trochę szajs, ale nauczyłem się po Sony, żeby nie odrzucać kitów tylko dlatego, że nazywają się 'KIT', da mi zakres do wszystkiego, ale zarazem dużo słabszy do portretów
- 50 f/1.8 II - 300 zł - plastik fantastik, ale myślę, że do portretów na te parę tygodni byłby jak znalazł i nie zdążyłby się rozpaść + kto wie, jeśli go polubię, to może zostanie na dłużej ?
- 17-85 4-5.6 IS - 800zł - lepszy zakres od kita, ale jakościowo chyba nie powali mnie aż tak w porównaniu z wyżej wymienionymi (choć troszkę na pewno), z jednej strony zakres będzie podobny do tego co będę miał, z drugiej strony wydałbym na niego więcej niż na dwa wcześniej wymienione razem. Poza tym zacząłbym się przyzwyczajać do większego i cięższego obiektywu (patrząc pod kątem 17-40).
Ja bym kupił 50/1.8. Optycznie jest bardzo przyzwoity i myślę że ma szansę zostać z Tobą na dłużej. Także w perspektywie przyszłych obiektywów nieźle będzie się wpisywał między 40 a 85 mm.
50 mm na APS-C to trochę ciasnawo jak do zastosowań uniwersalnych, jednak przez miesiąc powinien wystarczyć dając do tego niezłą szkołę kadrowania
A do zaoszczędzonych pieniędzy (bo nie licz, że kupisz obiektyw i po miesiącu odsprzedasz go za takie same pieniądze) dozbieraj jeszcze trochę i kup sobie np. speedlighta EX-430 lub zainwestuj w dobre filtry, statyw lub coś równie pożytecznego
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009
tph napisał/a:
18-55 3.5-5.6 z IS/bez IS - 200/300 zł
bierz wersję z IS, nie dość, że lepsza, to jeszcze tańsza Ja bym był za tym.
tph napisał/a:
50 f/1.8 II - 300 zł
to najbardziej się opłaca - nie dość, że kupisz, to może potem zostawisz przy sobie + jakby co, to łatwo sprzedasz.
tph napisał/a:
17-85 4-5.6 IS - 800zł
nie opłaca się - ciężko Ci potem będzie się tego pozbyć, a przynajmniej najciężej
Pomyśl nad Canonem 28/1.8 - zostawisz sobie go na dłużej, jak myślę, ba, myślę, że się w nim zakochasz
Ja bym kupił 50/1.8. Optycznie jest bardzo przyzwoity i myślę że ma szansę zostać z Tobą na dłużej. Także w perspektywie przyszłych obiektywów nieźle będzie się wpisywał między 40 a 85 mm.
50 mm na APS-C to trochę ciasnawo jak do zastosowań uniwersalnych, jednak przez miesiąc powinien wystarczyć dając do tego niezłą szkołę kadrowania
A do zaoszczędzonych pieniędzy (bo nie licz, że kupisz obiektyw i po miesiącu odsprzedasz go za takie same pieniądze) dozbieraj jeszcze trochę i kup sobie np. speedlighta EX-430 lub zainwestuj w dobre filtry, statyw lub coś równie pożytecznego
Powiedzmy, że jeśli zdecyduję się na obiektyw (lub dwa), to chyba nie będę reszty wydawał tylko to po prostu odłożę na przyszłość, bo jednak 17-40L i 85mm to będzie dosyć konkretny dla mnie wydatek, zwłaszcza, że zdjęcia robię całkowicie amatorsko. Co do lampy, to planuję taką inwestycję dopiero później. Co do odsprzedaży to wiem, choć myślę, że na kicie np. dałbym radę stracić np. 50zł. Też myślałem o 50tce jako o obiektywie na dłuższy czas, ale nie wiem czy potrzebna mi ta szkoła kadrowania kosztem paru fajnych ujęć z urlopu :>
[ Dodano: Wto 04 Sie, 2009 14:42 ]
mavierk napisał/a:
tph napisał/a:
18-55 3.5-5.6 z IS/bez IS - 200/300 zł
bierz wersję z IS, nie dość, że lepsza, to jeszcze tańsza Ja bym był za tym.
zdawało mi się, że z IS jest droższy o jakies 100-150zł .. ?
mavierk napisał/a:
tph napisał/a:
50 f/1.8 II - 300 zł
to najbardziej się opłaca - nie dość, że kupisz, to może potem zostawisz przy sobie + jakby co, to łatwo sprzedasz.
no jestem bardzo bliski tego, ale nie wiem, czy nie zabraknie mi trochę zakresów.
mavierk napisał/a:
tph napisał/a:
17-85 4-5.6 IS - 800zł
nie opłaca się - ciężko Ci potem będzie się tego pozbyć, a przynajmniej najciężej
Pomyśl nad Canonem 28/1.8 - zostawisz sobie go na dłużej, jak myślę, ba, myślę, że się w nim zakochasz
No co do jakiejś jasnej stałki jako uzupełnienie dla 17-40 to myślałem, ale chwilowo będzie krucho z kasą. Myślałem o 24/2.8, ale właśnie bardziej o 28/1.8. Ale chwilowo - nie mój przedział cenowy :>
Ja po prostu jestem przeciwnikiem prowizorek i tymczasowych rozwiązań, ale każdemu podłóg gustu...
Cytat:
nie wiem czy potrzebna mi ta szkoła kadrowania kosztem paru fajnych ujęć z urlopu
mavierk, czy ja dobrze kojarzę, czy przez dłuższy czas (no nie wiem jak teraz) stała 50tka była Twoim "chlebem powszednim" na wszelkie okazje?
Jak trafisz stabilizowanego kita-używkę w dobrej cenie to kup. W ostateczności nawet jak go nie będziesz mógł sprzedać to może zostać "w stajni" na wyjścia "plażowe" i wszędzie tam gdzie żal Ci będzie podpinać 17-40.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009
tph napisał/a:
sam tak napisałeś, ja tylko wykorzystuję Twoje błędy
Baku napisał/a:
mavierk, czy ja dobrze kojarzę, czy przez dłuższy czas (no nie wiem jak teraz) stała 50tka była Twoim "chlebem powszednim" na wszelkie okazje?
bardzo dobrze kojarzysz, ale tuż przed kupnem 35tki miałem wielkie problemy z 50tką (nie zawsze udawało mi się odsunąć na tyle, żeby objąć kadr) z 35tką już raczej nie mam takich problemów
sam tak napisałeś, ja tylko wykorzystuję Twoje błędy
A, zgadza sie ;>
mavierk napisał/a:
Baku napisał/a:
bardzo dobrze kojarzysz, ale tuż przed kupnem 35tki miałem wielkie problemy z 50tką (nie zawsze udawało mi się odsunąć na tyle, żeby objąć kadr) z 35tką już raczej nie mam takich problemów
Baku napisał/a:
Zakładam, że choćby przez sentyment, nie rozstałeś się z pięćdziesiątka...
Panowie, pogadajcie na gg/xmpp czy czymkolwiek musicie, ale nie tu ;>
Mam jeszcze pytanie, czy uważacie, że tego kita warto dołożyć do 50tki? Ma sens takie uzupełnienie chociażby na ten tydzień spędzony poza domem na urlopie ?
Nawet nie patrz na kita bez IS. Jest zdecydowanie bardziej mydlany. ZDECYDOWANIE warto dopłacić do kita IS.
Ja jestem z kolei zwolennikiem tymczasowych rozwiązań. Sam zmieniam sprzęt jak rękawiczki i jeszcze często na tym zyskuje. To jest właśnie zaleta krótkiego trzymania sprzętu.
KIT IS to dobry wybór i powinien trzymać sie całkiem długo. 50/1.8 to też dobry obiektyw, moj się rozsypał w rękach więc to jest jego jedyna ale i najwieksza i dośc niepokojąca wada na dłuższą metę.
Ja mam 18-55 bez IS, nie jest tragicznie, wiadomo że przydałoby się coś lepszego. 50/1,8 mogę Tobie polecić z czystym sumieniem rzeczywiście jest czasem trochę "ciasno" ale z obiektywu jestem bardzo fajny jeśli ze stanów będziesz przywoził tamte obiektywy to daruj sobie zakup C 17-85 IS
Ja też z czystym sumieniem moge polecić 50 f1.8. W niedzielę byłem na Woodstocku i miałem 50-tke oraz sigmę 17-70. Wbrew pozorom praeie cały czas miałem podpięty własnie 50 f.1.8, który pięknie "rysuje", chociaż o sigmie złego słowa nie powiem.
Pozdrawiam
jestem z kolei zwolennikiem tymczasowych rozwiązań. Sam zmieniam sprzęt jak rękawiczki i jeszcze często na tym zyskuje.
(...)
50/1.8 to też dobry obiektyw, moj się rozsypał w rękach
Tak, tak - dzieci Allegro… Ja kupiłem raz, nowy, działa już drugi rok i dawno na siebie zarobił. A Ty sobie dalej kupuj mega-okazje z Allegro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11