Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nastawiałem się na Nikona D90 z obiektywem kitowym 18-105, ale patrzę właśnie, że ponieważ wychodzi z produkcji, to nagle tyle samo kosztuje Pentax K-7 + DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR.
Ogólnie obiektyw mniej uniwersalny, ale czytam, że lepszy. Poczytałem też o błędach F--- i cha w tym Nikonie z tym obiektywem. Czytałem też, że Nikon może się rozsypać od kontaktu z temperaturą - 5 stopni.
Zastosowania dwa:
- z przymusu i dla żony ))))))))) : zdjęcia dzieci (wnętrze, plener), mam bardzo szybkie dzieci, więc to wyzwanie i trochę zdjęć "u cioci na imieninach",
- z zamiłowania plener, przyroda, krajobraz.
Wiem, że proszę o porównanie aparatów niby z różnych półek. Ale nie o półki czy fotograficzny szpan tu chodzi tylko o robienie dobrych zdjęć w moich zastosowaniach.
W życiu robiłem zdjęcia Smieną (mało), Prakticą MTL5B (dużo), Canonem PS A90, Canonem G7.
Nastawiałem się na Nikona D90 z obiektywem kitowym 18-105, ale patrzę właśnie, że ponieważ wychodzi z produkcji, to nagle tyle samo kosztuje Pentax K-7 + DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR.
Z produkcji to wychodzi K7 (w jego miejsce jest K5) a D90 jest jeszcze produkowany (mimo, że go "zastępuje" D7000)
darek_z napisał/a:
Poczytałem też o błędach F--- i cha w tym Nikonie z tym obiektywem.
To ciekawe... Może komuś po prostu latał za mocno obiektyw na bagnecie? Ten D90, którego miałem przez prawie 2 lata nie miał samoistnych błędów F--, może raz czy dwa się pojawił CHA (wystarczyło wyjąć i włożyć ponownie kartę)
darek_z napisał/a:
Czytałem też, że Nikon może się rozsypać od kontaktu z temperaturą - 5 stopni.
A to ciekawe... Ciekawe o tyle, że robiłem nim zdjęcia w Alpach przy -16 st
Nikon D90 to dobry aparat. bardzo dobry. Troszkę gorszy obrazek (tylko czy to będzie dla Ciebie zauważalne?), ale ergonomicznie prawie taki sam jest Canon 60D. Możesz jeszcze spojrzeć na Sony A580.
Ciut drożej, ale waaaaaarto Pentax K5 i Nikon D7000...
Lepszą jakość zdjęć da D90, chociaż ogólnie lepiej rozwiązanym korpusem jest K-7. Nikon jest też bardziej rozbudowanym i łatwiejszym do skompletowania systemem, niż Pentax, także myślę, że lepiej będzie jeśli kupisz D90, chyba, że bardzo zależy Ci na jakichś konkretnych cechach Pentaksa, typu współpraca z manualami, czy np. uszczelnienia, albo masz upatrzone konkretne obiektywy w tym systemie.
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Pią 04 Lut, 2011, w całości zmieniany 1 raz
darek_z [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Lut, 2011
Dzięki za odpowiedź
hijax_pl napisał/a:
darek_z napisał/a:
Czytałem też, że Nikon może się rozsypać od kontaktu z temperaturą - 5 stopni.
A to ciekawe... Ciekawe o tyle, że robiłem nim zdjęcia w Alpach przy -16 st
Niestety tak mówi specyfikacja dopuszczalnych temperatur pracy Nikon od 0 stopni w górę Pentax od - 10. Pentax ma dodatkowo uszczelniane body i szkło.
Niestety tak mówi specyfikacja dopuszczalnych temperatur pracy Nikon od 0 stopni w górę Pentax od - 10.
Nie przejmowałbym się tym specjalnie. Do rozsądnych mrozów będzie działał, poniżej pewnych temperatur, to się nawet nie chce aparatu wyciągać...
darek_z [Usunięty]
Zapomniałem napisać: nie chcę też bardzo delikatnego aparatu. Wiem że lustrzanki cyfrowe są ogólnie delikatne, ale niestety wiem, że nie będę mógł/chciał na niego zbytnio chuchać ))
Nie są szczególnie delikatne, nie wiem skąd ta opinia... Ale jeśli szczelność i solidność obudowy jest dla Ciebie aż tak istotnym czynnikiem, to faktycznie K-7 wypada solidniej od D90 (choć D90 trzyma poziom) i rzeczywiście sprzedawany jest w zestawie z uszczelnianym obiektywem, choć sam obiektyw jakoś szczególnie solidny nie jest...
Jeśli nieco słabsza jakość obrazu i gorsza dostepność systemu nie jest dla Ciebie przeszkodą, to K-7 będzie dobrym wyborem w tej cenie.
Z tymi obiektywami, nieważne które body kupisz to w pomieszczeniach szalejące dzieci będzie ciężko porządnie sfocić... Dołóż do lepszej puchy, lepszego szkła albo lampy
darek_z [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Jeśli nieco słabsza jakość obrazu i gorsza dostepność systemu nie jest dla Ciebie przeszkodą, to K-7 będzie dobrym wyborem w tej cenie.
Dostępność systemu to nie problem zwłaszcza, że mając stabilizację w body wydaje mi się, że można się pobawić z innymi obiektywami niż dedykowane.
Czy gorsza jakość obrazu to prawda czy mit? Cały czas czekam na kogoś kto pracował z tymi dwoma aparatami i może je porównać.
Spodziewałem się, że więcej będzie zwolenników D90, bo Nikony są po prostu bardzie popularne. Nie wiem jednak ile w tym marketingu a ile rzeczywistej wysokiej jakości. Canon też popularny a już nie kupię. Żywotność jakoś równo 4 lata: w pierwszym poszła matryca w drugim AF
Dostępność systemu to nie problem zwłaszcza, że mając stabilizację w body wydaje mi się, że można się pobawić z innymi obiektywami niż dedykowane.
Owszem, ale to nie stabilizacja jest tu problemem, a wielkość firmy i słaba działalność polskiego dystrybutora. Kupisz w zasadzie każde szkło będące obecnie w produkcji, ale głównie poprzez internet, bo w fizycznych sklepach tego sprzętu prawie nie widać, poza zestawami body + obiektyw. Musisz po prostu zawczasu wiedzieć w jaki system wchodzisz i czego w nim nie dostaniesz. To nie jest kolejny klon Canona, Nikona, czy Sony - Pentax ma inne obiektywy, które często nie mają odpowiedników w wyżej wymienionych, ale też nie spodziewaj się że dostaniesz np. nowe tanie 50mm, czy budżetowe 85, nie kupisz też nowych Pentaksów dłuższych niż 300mm. Oczywiście większość szkieł producentów niezależnych jest dostępna z tym mocowaniem, ale też nie wszystkie. Sprawdź zawczasu, żeby potem nie było lamentów.
darek_z napisał/a:
Czy gorsza jakość obrazu to prawda czy mit? Cały czas czekam na kogoś kto pracował z tymi dwoma aparatami i może je porównać.
"Pracowałem" to za dużo powiedziane, ale używałem obydwu. W porównaniu z D90, K-7 bardzo mocno tnie szczegóły w cieniach i brzydko szumi powyżej ISO1600. Szumy są podobne do Canona 50D, natomiast DR niestety wyraźnie niższy - nie widać może aż tak kolosalnej różnicy jak na wykresach DxO Mark, ale przewaga D90 jest tu bardzo wyraźna i jeśli tylko chcesz troche mocniej pobawić się plikiem nietrudno będzie Ci ją zauważyć.
darek_z napisał/a:
Spodziewałem się, że więcej będzie zwolenników D90, bo Nikony są po prostu bardzie popularne.
Wyobraź sobie, że od ładnych paru lat używam systemu Pentaksa...
darek_z [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Lut, 2011
jaad75 napisał/a:
Owszem, ale to nie stabilizacja jest tu problemem, a wielkość firmy i słaba działalność polskiego dystrybutora. Kupisz w zasadzie każde szkło będące obecnie w produkcji, ale głównie poprzez internet, bo w fizycznych sklepach tego sprzętu prawie nie widać, poza zestawami body + obiektyw. Musisz po prostu zawczasu wiedzieć w jaki system wchodzisz i czego w nim nie dostaniesz. To nie jest kolejny klon Canona, Nikona, czy Sony - Pentax ma inne obiektywy, które często nie mają odpowiedników w wyżej wymienionych, ale też nie spodziewaj się że dostaniesz np. nowe tanie 50mm, czy budżetowe 85, nie kupisz też nowych Pentaksów dłuższych niż 300mm. Oczywiście większość szkieł producentów niezależnych jest dostępna z tym mocowaniem, ale też nie wszystkie. Sprawdź zawczasu, żeby potem nie było lamentów.
Pooglądałem i może ja coś źle patrzę, ale chciałbym też kupić w przyszłości obiektyw stałkę piędziesiątkę czyli w APS-C pewnie 35mm poniżej 1000 PLN.
Wielkiej równicy w wyborze nie widzę:
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX ca Pentax 35 mm f/2.4 DA SMC AL
Plus dla Nikkora za jasność, plus dla Pentaxa za to, że będzie stabilizowany
Owszem, akurat tanią DA35 rzeczywiście od niedawna kupisz, a wcześniej też była alternatywa w postaci trudniej dostępnej FA35/2, dlatego nie pisałem o tej ogniskowej. Najtańsza nowa 50-tka to FA50/1.4, najtańsza dłuższa portretówka, to DA70/2.4 Ltd. - nie mówię, że nie ma czym robić zdjęć, mówię, żebyś wiedział, czego nie dostaniesz zanim wejdziesz w system, bo tacy którzy wchodzą w niego bez rozeznania i przekonania najgłośniej później płaczą na wszelkich forach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10