Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 26 Sie, 2009 Telezoom a Telekonwerter
Użytkuję miły tele-zoom Sigma D 170-500 1:5-6.3 APO, lustrzanka Nikon D90. W katalogu Sigmy ten obiektyw nie jest oznaczony jako kompatybilny z telekonwerterem. Co to znaczy? Nowszy model tego obiektywu, 150-500 jest oznaczony jako kompatybilny.
W zasadzie nic (mechanicznego) nie stoi na przeszkodzie zastosowaniu telekonwertera Sigma albo Nikon, zakładam, że telekonwertor ma styki elektryczne przenoszące parametry na drodze obiektyw-korpus. Nie wiem, czy telekonwertery mają "przedłużkę śrubokręta".
Jeśli zastosuję teleobiektyw "niekompatybilny" i konwerter, co się stanie?
a) nastąpi degradacja optyczna obrazu w stopniu nieakceptowanym przez producenta obiektywu, dlatego jest oznaczony jako niekompatybilny,
b) korpus lustrzanki nie otrzyma informacji o zastosowaniu telekonwertera i automatyka będzie traktowała optykę nadal jak by nie było konwertera, co będzie skutkowało gorszą optymalizacją ustawień i błędnym wpisem w EXIF,
c) inne skutki, które przychodzą mi do głowy, to np. niemożliwość wykorzystania autofokusa.
Myślę że blokada autofokusa nie wystąpi, obiektyw jest napędzany "śrubokrętem".
Jakie będą skutki, jeśli do obiektywu oznaczonego przez producenta (powiedzmy Sigmę) zastosuję telekonwertor Nikona? Takie, jakbym zastosował konwerter do "niekompatybilnego" sprzętu?
Moje dylematy mają znaczenie praktyczne, widzę kilka konwerterów z drugiej ręki możliwych do nabycia, nie mam możliwości przetestowania.
Ostatnio zmieniony przez goltar Sro 26 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
TC Sigmy 2X i 1.4X pracują "lepiej" z niektórymi obiektywami Sigmy ponieważ podobnież przy projektowaniu tych obiektywów wzięto pod uwagę to że mogą być uzywane z tymi TC.
Z mechaniczną kompatibilnością to nie tylko o styki chodzi.
Popatrz na zdjęcia TC 2X Sigmy. Przedni element wystaje nieco ponad przednią powierzchnie.
W niektórych obiektywach tylni element wystaje z tyłu. Więc fizycznie nie da się tego zamontować.
Albo nawet jak jest miejsce to elementy w środku obiektywu moga się poruszać i dotknac przedniego elementu TC 2X.
Wysłany: Sro 26 Sie, 2009
Gdy pisałem o MECHANICZNEJ zgodności - miałem na myśli, że nic nie będzie mechanicznie kolidowało. Elektryczna zgodność w sensie "przedłużenia" styków to jakby drugi stopień zgodności. A zgodność funkcjonalna (automatyka przysłony, autofokus) - i jak wynika z zestawienia kompatybilności - zgodność programowa, która zapewnia uwzględnienie przez automatykę faktu, że założony jest obiektyw i konwertor (co jest możliwe w niektórych układach) i zapewni pracę automatyki w najbardziej zaawansowanych trybach - to trzeci stopień.
Załóżmy, że mam telezoom nieprzewidziany przez konstruktora (Sigma) do stosowania z telekonwerterem. Mogę spróbować sprząc go z konwerterem Sigmy i Nikona, jakkolwiek nikt nie jest w stanie zgadnąć, która z kombinacji da lepsze rezultaty, a przynajmniej niczego się do tej pory na ten temat nie dowiedziałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 16