Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
W ciągu kilku najblizszych dni zamierzam nabyc moją pierwszą lustrzankę. Zdecydowałem się wstępnie na Nikona D5000 z obiektywem Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR. Zastanawiałem nad lepszym obiektywem o w miarę uniwersalnym zakresie ogniskowych, ale uznałem, że dla początkującego który jeszcze nie wie za bardzo czego chce ten model w zupełnosci wystarczy. Moje doświadczenie w fotografii jest bardzo ubogie, więc nie mam bladego pojęcia co bedę w przyszłości lubił fotografowac. Jedynym wyjątkiem są zdjęcia krajobrazów, co do których mam pewnośc, że staną się jedną z moich ulubionych dyscyplin. Planuje wydac na zakup do 3 tys. zł (w przyszłości dokupie lepsze obiektywy). Czy mój wybór jest sensowny? Jeśli nie to proszę o inne propozycje (rozważałem m.in. Nikona D60 i Canona 450D).
PS. Czytałem trochę o problemach z D5000, więc jeśli będę miał go kupic to najpierw sprawdzę, czy ten egzemplarz który chcą mi wcisnąc nie jest przypadkiem wadliwy
Zdecydowałem się wstępnie na Nikona D5000 z obiektywem Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR. Zastanawiałem nad lepszym obiektywem o w miarę uniwersalnym zakresie ogniskowych, ale uznałem, że dla początkującego który jeszcze nie wie za bardzo czego chce ten model w zupełnosci wystarczy.
Rozważ jako zamienniki kita:
nikkor AF-S DX 18-105/3,5-5,6 VR ED
lub
nikkor AF-S DX 16-85/3,5-5,6 VR ED
Zdecydowałem się wstępnie na Nikona D5000 z obiektywem Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR.
Mekton napisał/a:
Planuje wydac na zakup do 3 tys. zł (w przyszłości dokupie lepsze obiektywy). Czy mój wybór jest sensowny?
Według mnie Twój wybór jest sensowny, tyle, że ja nie kupowałbym w fotojoker. Promocja tam za 2999 zł. polega tam na dodaniu kompakta L20, ale zapłacić musisz więcej niż w innych sklepach. Jeżeli nie potrzebujesz aparatu kompaktowego, to kup ten zestaw w innym miejscu. Ceny od 2685 zł. http://www.ceneo.pl/2341177
Proponuję też poważnie zastanowić sie nad zakupem zestawu z obiektywem, który wymienił już Sunders, czyli Nikkor AF-S DX 18-105/3,5-5,6 VR ED. Wydasz co prawda kilkaset złotych więcej, ale z uwagi na dodatkowe 50mm ogniskowej i lepszą jakość, daje Ci zdecydowanie większe możliwości fotografowania. Ceny tego zestawu od 3469 zł. http://www.ceneo.pl/2341176
Moim zdaniem to jest raczej kiepski wybór. Jeżeli chcesz robić okazjonalne pstryki, to już lepiej kupić dużo taniej kompakt. Jeżeli jednak chcesz się pouczyć fotografii i być może pójść dalej, to lepiej za ok. 3200 PLN kupić Nikona D90 http://www.ceneo.pl/1768015
Do tego trzeba jeszcze obiektyw, nie wiem po ile teraz chodzą kity (na początek). Później dozbierasz na jakiegoś T17-50/2.8 i będzie naprawdę dobry zestaw. W każdym razie Nikon D5000 jest niedopracowany i do tego, jak na swój segment, drogi.
Jeżeli nie zależy Ci na LiveView i kręceniu filmów, za 2400 masz Samsunga GX-20 http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,7511s który jest lustrzanką pretendującą do semipro w dodatku dość tanią.
W tej samej cenie jest Canon 450D http://fotozakupy.pl/lust...-18-55-is,7706s i myślę że to też lepszy wybór niż Nikon, choć filmów nie kręci (zakładam jednak że szukasz aparatu żeby robić zdjęcia).
Może pomyśl najpierw co chcesz robić dalej. Samsung to system Pentax'a, czyli niezłe używane obiektywy i możliwość późniejszej przesiadki na K-7.
Nikon ma świetne szkła ale to dość drogi system niestety. Jeżeli jednak chcesz w niego wejść, pomyśl o D90.
Według mnie Twój wybór jest sensowny, tyle, że ja nie kupowałbym w fotojoker.
Dziś wypadło mi cos więc nie byłem w Fotojokerze i bardzo dobrze, bo w Fotopanoramie ten sam zestaw (tyle, ze bez kompaktu) jest za 250 zł mniej .
Bogdan napisał/a:
Proponuję też poważnie zastanowić sie nad zakupem zestawu z obiektywem, który wymienił już Sunders, czyli Nikkor AF-S DX 18-105/3,5-5,6 VR ED
Zastanawiałem się nad nim, ale jednak wolałbym za wszelka cene nie przekroczyc granicy 3 tys zł. Jednakże w przeciągu roku najprawdopodobniej zaopatrzę się w to szkiełko albo w Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED . Swoją drogą co myślicie o tym obiektywie? I jaki doradzacie mi na przyszłośc w miarę sensowny obiektyw szerokokątny?
palindrom napisał/a:
Jeżeli chcesz robić okazjonalne pstryki, to już lepiej kupić dużo taniej kompakt. Jeżeli jednak chcesz się pouczyć fotografii i być może pójść dalej, to lepiej za ok. 3200 PLN kupić Nikona D90 http://www.ceneo.pl/1768015
Do tego trzeba jeszcze obiektyw, nie wiem po ile teraz chodzą kity (na początek). Później dozbierasz na jakiegoś T17-50/2.8 i będzie naprawdę dobry zestaw. W każdym razie Nikon D5000 jest niedopracowany i do tego, jak na swój segment, drogi.
Myślałem przez chwilę nad D90, ale cena wyższa o około 700-800 zł od D5000 skutecznie mnie odstraszyła. Już D5000 jest jak sam napisałeś dosyc drogi, a D90 jest w tej chwili poza moim zasięgiem. Największą wadą D5k jest wadliwe zasilanie w wielu egzemplarzach, ale mam nadzieję, że uda mi sie znaleśc dobrą sztukę. Cała reszta w pełni mi odpowiada
palindrom napisał/a:
W tej samej cenie jest Canon 450D http://fotozakupy.pl/lust...-18-55-is,7706s i myślę że to też lepszy wybór niż Nikon, choć filmów nie kręci (zakładam jednak że szukasz aparatu żeby robić zdjęcia).
Może pomyśl najpierw co chcesz robić dalej. Samsung to system Pentax'a, czyli niezłe używane obiektywy i możliwość późniejszej przesiadki na K-7.
Nikon ma świetne szkła ale to dość drogi system niestety. Jeżeli jednak chcesz w niego wejść, pomyśl o D90.
Ten Canon to kolejny model o którym myślałem. Może inni tez się wypowiedzą na ten temat?
Zaznaczam jednak, że mam sentyment do Nikona, bo długo użytkowałem kompakt tej marki i jestem z niego do dzisiaj bardzo zadowolony (wiem, że lustrzanki to zupełnie co innego, ale jednak... ).
System Pentaxa nie przemawia jakoś do mnie. Czytałem sporo na jego temat, bo polecał mi go znajomy (swoją drogą fanatyk Pentaxa ) i zdecydowanie wole od niego Nikona. Ma sporo fajnych szkieł w cenach które mogę na dłuższą metę zaakceptowac oraz dobrze współpracuje z Sigmami (co u Canonów nie jest regułą)
... w przeciągu roku najprawdopodobniej zaopatrzę się w to szkiełko albo w Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED . Swoją drogą co myślicie o tym obiektywie? I jaki doradzacie mi na przyszłośc w miarę sensowny obiektyw szerokokątny?
N18-70 jest tak samo przyzwoity jak N18-105. Co do szerokiego kąta polecam Sigma 10-20, no ale to będzie koszt porównywalny z puchą
Mekton napisał/a:
Największą wadą D5k jest wadliwe zasilanie w wielu egzemplarzach, ale mam nadzieję, że uda mi sie znaleśc dobrą sztukę. Cała reszta w pełni mi odpowiada
Z tego co wiem D5k z nowych (dobrych) dostaw, są specjalnie znakowane na pudełkach.
Co do szkieł jako takich - przemyślany zakup jest inwestycją na lata - to body przecież zmienisz po 2 latach pewnie, a słoiki pozostaną na 15 . Oczywiście to jest przywiązanie się do firmy, no ale cóż...
N18-70 jest tak samo przyzwoity jak N18-105. Co do szerokiego kąta polecam Sigma 10-20, no ale to będzie koszt porównywalny z puchą
Mam tego pełna świadomośc, ale też cicha nadzieję, że zdołam na niego uzbierac w przeciągu roku bądź półtora (ta druga opcja jest zdecydowanie bardziej prawdopodobna jeśli mam dodatkowo wymienic mojego kita na N 18-105 )
hijax_pl napisał/a:
Z tego co wiem D5k z nowych (dobrych) dostaw, są specjalnie znakowane na pudełkach.
Dobrze wiedziec. Wielkie dzięki
hijax_pl napisał/a:
Co do szkieł jako takich - przemyślany zakup jest inwestycją na lata - to body przecież zmienisz po 2 latach pewnie, a słoiki pozostaną na 15 . Oczywiście to jest przywiązanie się do firmy, no ale cóż..
Wydaje mi się, że body posłuży mi dłużej dwa lata . Nie zmienia to jednak tego, że w końcu wymienię je na lepszy model a szkła pozostaną . W przypadku Nikona są one zwykle przynajmniej dobre, więc przywiązanie się do niego nie będzie mi jakoś strasznie przeszkadzac
Może ktoś się jeszcze wypowie? Im więcej opinii tym lepiej
PS. Ktoś zna dobry sklep w Krakowie poza Fotopanoramą, bo wyczytałem teraz na forum sporo mało pochlebnych opinii na ich temat...
Jeśli N kluczy to świadczy jak najgorzej o firmie. I jakoś trudno mi w to uwierzyć.
To w sumie japończycy więc pewnie już kilku menadzerów siedzi z papierowymi workami na głowach w ośrodkach motywujących. Bo chyba nikt z nich jeszcze seppuku nie popełnił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10