Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
juz kiedys pisalem na tym forum w sprawie wyboru lustrzanek lecz niezdecydowalem sie na wybor zadnej z nich w miedzy czasie przeczytalem 400 stronną ksiązke o fotografii i film rowniez o fotografii i wracam z pytaniem: Który aparat wybrac canona czy nikona (wiem ze tych pytan szczegolnie odnosnie tych dwoch aparatow bylo mnóstwo ale mam tez parę swoich pytan):
1.Ktorym systemem nikona czy canona lepiej sie ze tak powiem rozwijac w przyszlosci?
2.Czym tak praktycznie roznią sie te dwa aparaty?
3.Dlaczego większosc osób postawi na canona?
Dla ułatwienia dodam ze nikon jest tanszy o 100-200zl od canona w ameryce skąd będę aparat sprowadzał.Jezeli chodzi o sumę jaką moge wydac to narazie mam tylko tyle aby starczylo na body z obiektywem kitowym na ktorym podobno mozna popstrykac fajne fotki i nie jest on taki zly.Co do zdjec to bede pstrykal wszystko co mnie napotka a w szczegolnosci makro
Z gory dziekuje za wszystki odpowiedzi.Pozdrawiam Tomek![/b]
w nikonie masz sporo dobrych i tanich obiektywow, plus mozliwosc kupienia legendarnych manualnych za niewielkie pieniadze.
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Sro 12 Lis, 2008
piotrmkg napisał/a:
w nikonie masz sporo dobrych i tanich obiektywow
Jest kilka z analogów, które na cyfrze niestety nie są tak dobre. Sam to przerabiałem z Nikkor 18-35mm. Na analogu to była żyleta, a na cyfrze już tylko przeciętnie.
Tych "cyfrowych" jest też mniej niż w Canonie, choć trzeba przyznać, że amator zawsze znajdzie coś dla siebie.
piotrmkg napisał/a:
plus mozliwosc kupienia legendarnych manualnych za niewielkie pieniadze.
Które to na cyfrze nie mają niestety do zaoferowania nic ponad swoją legendę..
W porównaniu z D90? Nie bardzo... Ta sama klasa, ale raczej na korzyść Nikona...
dawid_ [Usunięty]
Myślę że to bardziej kwestia indywidualna. Mi osobiście bardzo podoba się praca z Canonami i wygląd ich RAW'ów. Poza tym wydaje mi się że 40D ma większy zakres tonalny i nieco mniej szumi.
Jest kilka z analogów, które na cyfrze niestety nie są tak dobre. Sam to przerabiałem z Nikkor 18-35mm. Na analogu to była żyleta, a na cyfrze już tylko przeciętnie.
Odważne wysnuwanie ogólnych wniosków w oparciu o wiedzę o jednym i to przeciętnym obiektywie
W ten sposób można ocenić każdy system.
dawid_ [Usunięty]
AQQ napisał/a:
Odważne wysnuwanie ogólnych wniosków w oparciu o wiedzę o jednym i to przeciętnym obiektywie
W ten sposób można ocenić każdy system.
Racja. Ja miałem tylko 18-35, ale myślałem że tylko z nim jest coś nie tak i zacząłem pytać ludzi. Okazało się że bardzo wiele osób mających szkła z analoga spotyka się z podobnym problemem.
Jedno szkło do analoga drugiemu nie równe.
Zapytaj o opinię tych, którzy na cyfrze używają np (pochodzących z czasów analoga) af24/2.8, af35-70/2.8, af50/1.4, afs80-200/2.8, af85/1.4 itp. ...
Zmienisz zdanie
Racja. Ja miałem tylko 18-35, ale myślałem że tylko z nim jest coś nie tak i zacząłem pytać ludzi. Okazało się że bardzo wiele osób mających szkła z analoga spotyka się z podobnym problemem.
Generalnie dość znanym jest fakt, że szerokokątne szkła analogowe kiepsko radzą sobie na matrycach, więc nie wiem, czego się spodziewałeś...
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Sro 12 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Za Canonem przemawia również materiał z którego jest wykonany. Jakość zdjęć będzie bardzo podobna. D90 podobno miesza w RAW, a to mi osobiście bardzo się nie podoba.
Za Nikonem przemawia zaś jego świetna obsługa zewnętrznych lamp błyskowych, do której wystarczy wbudowany flash... Ciekawe, co bardziej wpływa na jakość zdjęć...
jaad75, To prawda. Ale co z tego jak wbudowana lampa tylko przeszkadza na zdjęciu. Więc i tak potrzeba do tego drugiej lampy, aby efekt był coś wart. A mając np 580EX i 430EX zrobię to samo, czyli wyzwolę lampę lampą.
Wróbel EOS, nie bo wbudowana działa jako kontroler i nie bierze udziału w ekspozycji, a ewentualnie może działać jako in-axis fill, bo w tej roli sprawdza się wystarczająco dobrze... W Canonie wymaga to kupna drugiej lampy lub kontrolera, więc zapłacenia znacznie więcej za ten sam efekt. Pomijając fakt, że system CLS jest nieporównywalnie bardziej dopracowany, niż system błysku bezprzewodowego Canona...
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Sro 12 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11