Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 Pentax K-7 - pierwsze sample z firmware ver. 1.00
Pierwsze sample z K-7 z finalna wersją firmware, choć Pentax wciąż zastrzega, że matryca w testowych egzemplarzach nie jest w wersji produkcyjnej. Zdjęcia na domyślnych ustawieniach LR i JPG prosto z aparatu:
http://falklumo.smugmug.c...566690946_iQLyw
Warunki nie są ekstremalnie trudne, jeśli chodzi o ilość światła (7-8EV), ale jest to światło żarowe, w którym jak wiadomo wszelkie szumy wychodzą zdecydowanie najmocniej. Automatyczny balans bieli radzi sobie fantastycznie z tego typu sceną, co jest pewnym ewenementem wśród DSLR-ów...
jeszcze nie
ja wiem ze mojemu ojczulkowi bardzo by sie spodobal,zwlaszcza z obiektywami uszczelnianymi,bo on bardzo lubi plenery,no a ja przy okazji moglbym sie nim rowniez pobawic
Software'owo ciągnięte, to widać, ale można również software'owo zrobić, żeby nie było widać - minuta zabawy... Poza tym, nie planuję używania takich czułości...
ja widzę i na 3200, ale to może wina mojej wady wzroku, astygmatyzmu, np jestem wstanie dostrzec w wizjerze linię łączenia dwóch połówek pryzmatu, większość ludzi tego nie widzi.
A na szumy układające się w linie jestem szczególnie wyczulony po moich przygodach z KonikąMinoltą D7D
Auto WB ładnie.
Szumy nie są złe, ale to poziom innych, może dla Pentaxa to COŚ?
Mam też wrażenie że te sample są ciut za ciemne.
SlawGaw, na upartego, to pasiastych tekstur można się dopatrzyć na wysokim ISO każdej lustrzanki, ale to nie jest szczególny problem dla odpowiedniego softu.
[ Dodano: Sob 20 Cze, 2009 01:39 ]
Cytat:
Mam też wrażenie że te sample są ciut za ciemne.
Jak dla mnie jest w sam raz, czerń ma być czarna, a nie szara.
to pasiastych tekstur można się dopatrzyć na wysokim ISO każdej lustrzanki
Zgadzam się, całość prezentuje się ładnie, ale nie jakoś wybitnie, a K-7 jako pierwszy Pentax nie będzie odstawał od innych w kategorii szumy, czego wszystkim Pentaxowcom życzę.
Zgadzam się, całość prezentuje się ładnie, ale nie jakoś wybitnie, a K-7 jako pierwszy Pentax nie będzie odstawał od innych w kategorii szumy, czego wszystkim Pentaxowcom życzę.
Ani K100D, ani K10D (w swoim czasie), ani K20D, czy K200D nie odstawały wcale. Nie wiem skąd to stwierdzenie. Pentaksy szumią na takim samym poziomie jak aktualna konkurencja APS-C (różnice są minimalne), tyle tylko, że domyślnie dla JPG jest ustawiony znacznie niższy stopień odszumiania.
Gdy na rynku były *ist 'y, Canon miał modele które się wyraźnie wybijały pod względem szumów nad inne aparaty nie tylko Pentaxy.
Potem dołączył do niego Nikon a następnie zbliżyło się Sony z A700 (wrzesień 2008 z nowym oprogramowaniem), K20 jednak nie dawał takich fajnych pilków z wysokich czułości aby go zaliczyć do dobrego poziomu.
Pentax nie różnił się od innych aparatów jeśli były tam te same matryce, jednak w tym samych czasie na rynku był zawsze jakiś inny aparat innej marki który był wyraźnie lepszy.
Patrzę tu na same szumy w APS-c, a nie na to czy aparat był dobry, średni czy zły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10