Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 10 Sie, 2009
Sony Alpha 300 vs. Pentax K-M
Autor Wiadomość
k.com 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   Sony Alpha 300 vs. Pentax K-M

witam,

to moj piewrszy post na forum, wiec prosze nie linczowac.

jestem amatorka jesli chodzi o lustrzanki cyfrowe i w najblizszym czasie chce kupic moja pierwsza.

w oko wpadly mi w/w dwa typy. od razu pisze, ze chce dokonac zakupu od razu z dwoma kitowymi obiektywami, zeby miec duzy przdzial ogniskowych. w najblizszym czasie nie planuje tez kupna lepszych szkiel - moze kiedys w przyszlosci (z akcentem na "moze").

sony alpha 300 zbiera dobre recenzje - Pentax zreszta tez. upatrzymal sobie bialego pentaxa (juz slysze wasze glosy pogardy i smiech przed komputerem). tak, jestem lansiara i nie wstydze sie tego :mrgreen: nie potrafie jednak nigdzie znalezc bialego pentaxa z dwoma objektywami. znalazlam tylko z jednym kitowym szklem:

http://www.euro.com.pl/lu...-mm-bialy.bhtml

wiem, ze ten przedzial ogniskowych mi nie wystarczy, wiec bede zmuszona dokupic drugi objektyw. koszt wiec wyraznie wzrosnie. czy ktos wie, gdzie moge kupic BIALEGO Pentaxa k-m z dwoma objektywami??

Alpha 300 z dwoma szklami kitowymi jest dostepna od ok 2400zl. czy LIve View, ktore posiada, jest ulatwieniem, czy tylko dodatkiem marketingowym (zreszta tak jak biala obudowa pentaxa ;) ). dotychczas uzywalam tylko kompatkow i jestem pezyzwyczajona do pstrykania "przez wyswietlacz". wiem jednak, ze lustrzanki to inna bajka i Live View moze okazac sie zbedne.

co radzicie??

Reklama

oracle 
Maniak

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

Ja proponuje kupić dobrą hybrydę. Główną przewagą lustrzanek nad kompaktami jest to że możemy zmieniać obiektywy. A skoro ty 'może' coś później dokupisz to troche bez sensu kupować lustrzankę.

Jeśli już się upierasz to bierz pentaxa km. Pentax z 2 obiektywami bedzie droższy od pentaxa z 1 obiektywem także nie masz co liczyć że kupisz białego dual-kita w cenie z jednym kitem.

SlawGaw 
Optyczny

oracle napisał/a:
nie masz co liczyć że kupisz białego dual-kita

i dlatego lepiej nie kupować białego,

Przewaga Pentaxa KM to znośny kit.
Przewaga Sony A300 to fajne, sprawne i szybkie LV, oraz lepiej radzący sobie AutoFocus.
Jakość zdjęć z aparatów porównywalna.
W przypadku Sony nie warto kupować zestawu z obiektywem 75-300 jeśli już to z 55-200.
Sony/Tamron 55-200 jest wyraźnie lepszy od Pentaxa 50-200, za to Pentax 18-55 jest lepszy od Sony 18-70.
Wiele osób przesiadających się z kompakta na lustro chwali sobie LV w wersji Sony, jednak ja wolę lepszy wizjer.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

k.com napisał/a:
to moj piewrszy post na forum, wiec prosze nie linczowac.

Nie jesteśmy na Dzikim Zachodzie, tylko na forum optyczne.pl :smile:
k.com napisał/a:
nie potrafie jednak nigdzie znalezc bialego pentaxa z dwoma objektywami

Też nie potrafię znaleźć takiego zestawu :sad:
k.com napisał/a:
bede zmuszona dokupic drugi objektyw. koszt wiec wyraznie wzrosnie

To prawda :sad:
k.com napisał/a:
Alpha 300 z dwoma szklami kitowymi jest dostepna od ok 2400zl. czy LIve View, ktore posiada, jest ulatwieniem

LV przydaje się rzadko.
SlawGaw napisał/a:
Przewaga Sony A300 to fajne, sprawne i szybkie LV, oraz lepiej radzący sobie AutoFocus.
Jakość zdjęć z aparatów porównywalna.

k.com napisał/a:
co radzicie??

Ze względu na lepszy AF sony a300 :idea:
SlawGaw napisał/a:
W przypadku Sony nie warto kupować zestawu z obiektywem 75-300 jeśli już to z 55-200.

http://www.e-fotojoker.pl...y-dt-55-200-mm/

k.com 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Sie, 2009   

dzieki. to sie nazywa porada. :grin:
sony byl moim faworytem. natknelam sie jednak na bialego K-m, poczytalam i doszlam do wniosku, ze ten Pentax wcale gorszy od alpha 300 nie jest.

@ sunders & slawgaw
wlasnie o te dwa obiektywy ktore sunders podal w linku mi chodzilo.
i jeszcze jedno. o AF w Pentaxie slyszalam juz rozne opinie. jedni mowia, ze AF wolny, inni, ze super szybki. a moze to od kitu zalezy? podobno sa 2 wersje kitow.

SlawGaw 
Optyczny

k.com napisał/a:
o AF w Pentaxie slyszalam juz rozne opinie. jedni mowia, ze AF wolny, inni, ze super szybki

Zarówno w Pentaxie jak i w Sony szybkość AF zależy mocno od obiektywu, w tych kitowych obiektywach szybkość jest podobna, jednak AF to nie tylko szybkość, Pentax znacznie częściej gubi się w trudnych sytuacjach gdy ma mało światła i nagle robi się dużo głośniejszy.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja tego nie potwierdze, nie wiem jak K-m, wiem jak jest z K10, 20, ale one są z wyższej półki i AF mają dobry nawet z kitem

SlawGaw 
Optyczny

Źródłem hałasu nie jest aparat tylko Pentaxowski kit, w K10 i K20, Af jest lepszy i znacznie rzadziej się gubi więc i rzadziej kit hałasuje.
Swoją drogą uważam że Pentax ma najgorszy Af, który jest jednak wystarczająco dobry do wielu zastosowań, może jak się pobawię K-7 to zmienię zdanie.
Aparat z największym BF jakim mi się trafiło robić zdjęcia to był K10, ale to już inna bajka.

Sunders 

k.com napisał/a:
o AF w Pentaxie slyszalam juz rozne opinie

k.com, istotna wadą AF w pentaxie jest jego skuteczność=relatywnie większy odsetek nietrafień niż w AF lustrzanek canona, nikona czy sony. Szybkość nie jest jego wadą, jak już napisał SlawGaw, zależy od podpiętego obiektywu.

oracle 
Maniak

A może coś z canona? np 400D 450D ew 1000D?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

oracle napisał/a:
nie masz co liczyć że kupisz białego dual-kita w cenie z jednym kitem.
A mi się ten biały Pentax podoba. Właściwie to nie jest tylko biały, a biało czarny i z czarnym tele też by ładnie wyglądał. Ja bym na Twoim miejscu kupował, poważnie. :smile:

Monastor 
Optyczny

k.com napisał/a:
sony alpha 300 zbiera dobre recenzje - Pentax zreszta tez. upatrzymal sobie bialego pentaxa (juz slysze wasze glosy pogardy i smiech przed komputerem). tak, jestem lansiara i nie wstydze sie tego :mrgreen: nie potrafie jednak nigdzie znalezc bialego pentaxa z dwoma objektywami. znalazlam tylko z jednym kitowym szklem:
.

k.com, jak lans to lans. Z sony niedługo będzie biegał każdy. A300 odradzam tym bardziej bo niedawno wyszły nowe modele z ładniejszymi obudowami i uchwytem, który służy bardziej do zwracania uwagi niż trzymania. Z A300 niestety przepadniesz. A330 jest mniej ergonomiczna, droższa i lansować się nią będą ci sami ludzie, którzy jeżdżą paskudnie pomalowanymi VW Golfami z przyciemnianymi szybami i spoilerami. Biały Pentax ma więcej klasy. Z czarnym obiektywem też będzie wyglądał dobrze.

Komuś jeszcze przypomina się reklama Castoramy? :mrgreen:
Bo żyrandol to jest prestiż :smile:

Sunders 

Monastor napisał/a:
jak lans to lans

To jeszcze lepszy będzie:
http://www.e-cyfrowe.pl/p...5mm-p-9452.html
:smile:

[ Dodano: Wto 11 Sie, 2009 23:36 ]
Tu jest jeszcze dostępny