Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009 Canon 20,24, czy 28 do APS-C?
Witam!
Wiem, że obok znajduje się temat o 28 1.8, ja jednak stoję przed trochę innym wyborem.
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem 85mm 1.8 i zakochałem się w stałkach Moje 70-300 zupełnie poszło w odstawkę.
Chciałbym skompletować zestaw spacerowy złożony z 2 stałek do cropa. Jeśli chodzi o moje preferencje ogniskowych, to moim ideałem byłby 28 1.8 + 85 1.8 na APS-H (głupie 7d!! ), bo dałoby mi to mniej więcej ekwiwalenty 35 i 100 milimetrów oraz odpowiednią ilość światła. Na razie jakoś pogodziłem się z tym że 85 jest dla mnie na cropie za długa (nie było innego wyboru, 60 macro jakoś do mnie nie przemawia).
Wracając na ziemię:
W kwestii drugiej stałki zastanawiam się nad 20/2.8 , 24/2.8 ,lub 28/1.8.
Analiza ogniskowych w Exposure Plocie wykazała, że najwięcej miałbym użytku z 20, później 24, na końcu (ale wciąż dużo) z 28.
Za 28 przemawia światło, USM, i budowa (byłby fajny zestaw z 85mm - jestem estetą i przyjemnie by mi się pracowało z takim kompletem )
20 i 24 mają to samo (średnie) światło, 20 ma lepszą ogniskową i USM a 24 lepszą jakość obrazu (według powszechnych opinii), jest też mniejszy, lżejszy i tańszy. Wiem, że powinienem sam sobie odpowiedzieć, ale szczerze mówiąc jestem w kropce
Nadmienie tylko, że ostrość nie jest dla mnie absolutnym wyznacznikiem atrakcyjności szkła, wystarczy aby była używalna. Zamiast absolutnej żylety wolałbym jasne szkło, które ma dobry AF (chociaż gdyby zależało mi na błyskawicznym af'ie to dawno zmieniłbym 350d na coś innego ), nie aberuje i nie ma dystorsji.
Ponadto odpadają SIGMY, bo niedługo będę "pracował" na 2 body.
Będę wdzięczny za pomoc, szczególnie od osób, które mają doświadczenie z w.w. szkłami.
Gdyby tylko dało się jeszcze zabrać jej te parę milimetrów
35 milimetrów (ekwiwalent) to dla mnie bardziej naturalny kąt, który jakoś lepiej czuję. Gdybym mógł z każdym obiektywem zostać sam na sam na cały dzień i przejść się po mieście, byłoby sporo łatwiej
Wymienione przez Ciebie stałki 20, 24 mm mają światło f/2,8. Nie wiem czy nie okaże się, że po ich podpięciu znikła magia jasnej stałki f/1,8. Ale to moja dywagacja. To nadal jest prime a nie zoom, więc może nadal będzie pięknie? Ja bym tam nie kupił stałki f/2,8. To znaczy jedną kupiłem, ale makro więc ujmę to inaczej: nie kupiłbym szerokiej stałki f/2,8. To są przeważnie starsze konstrukcje, nie tak ostre.
Odrzucanie Sigmy 30/1,4 to moim zdaniem błąd, chyba że pisząc „drugie body” masz na myśli pełnoklatkowy aparat.
Nie planuję przesiadki na FF i chylę czoła przed optyką 30/1.4 - kolory, ostre centrum, zachowanie pod światło a i HSM, po ewentualnej kalibracji, to przecież też zaleta. To szkło robi na prawdę rewelacyjne foty moim zdaniem.
Niestety pisząc 2 body miałem na myśli fakt że dokupuję 450d (dla żony ) i obiektyw ma poprawnie pracować na obydwu korpusach, a przyznasz, że w przypadku sigmy to może być problematyczne...
Swoja sigme 30 1.4 mialem poza moim aparatem jeszcze na dwoch korpusach. 350d i innym 30d, z 350d wyraznie zwolnil AF, ale BF ani FF wlasciciele nie stwierdzali, wiec nawet jesli byl, to pewnie nie jakis ogromny. Duza tu pewnie rola egzemplarza, wiele osob nie ma tego szczescia..
Sunders, zgadza się, ale między 28 a 30 już takiej różnicy nie ma, a te szersze 24 i 20 ewentualnie chcemy odrzucić ze względu na f/2,8. Jeśli nie chcemy to z pierwszego postu wynika, że najbardziej pożądane jest 20 mm, a nie 28.
Gdybym miał pewność, że SIGMA będzie bez problemów z focusem (mówię o systematycznym ff lub bf) hulać na 2 body, to w ogóle nie było by kłopotu, bo jest przecież SIGMA 20mm 1.8
Dla mnie Sigma 20/1,8 nie jest już taka fajna jak 30/1,4. To starsze szkło, droższe, ponoć ostre, ale to stara generacja. Ostrzenie manualne rozwiązane dziwnie, brak HSM. Poczytaj test. Z zalet – pełnoklatkowe.
komor Ty dajesz priorytet światłu, a dueraw najwyraźniej kątowi widzenia.Kompromisem jest chyba...24/1,4L, ale to inna półka cenowa.
dueraw, skoro 28, to dla Ciebie za wąsko, to "idź na całość" i bierz 20/2,8, chociaż ja podobnie jak komor, wolałbym trochę bardziej wąsko i znacznie jaśniej-w Twojej sytuacji canona 28/1,8 lub 24/1,4L
Może dobrym wyborem byłoby kupienie teraz 28 1.8 i oczywiście (jak zawsze w tym hobby:) ) zbieranie na następny zakup... jeśli dobrze pójdzie to 24/1.4 (nie musi być wersja II) , a jak pójdzie bardzo dobrze to APS-H w postaci np MarkaII, bo można wyłapać takie z przebiegiem <50k
Dla mnie Sigma 20/1,8 nie jest już taka fajna jak 30/1,4. To starsze szkło, droższe, ponoć ostre, ale to stara generacja. Ostrzenie manualne rozwiązane dziwnie, brak HSM. Poczytaj test. Z zalet – pełnoklatkowe.
sigma 20 1.8 wydaje się być ciekawą namiastką prawie szerokiego kąta i chyba do systemu canon-a nie ma nic jaśniejszego i węższego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11