Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem N d300. Fotografuję głównie szybko poruszające się obiekty ( sport : koszykówka, rajdy, samoloty ), przyrodę oraz makro.Zaczynam wchodzić powoli w portret. Szukam dobrego i szybkiego szkła. Wybór padł na polecanego przez wszystkich ( w tym przez MM ) nikkora 70-300 ale zaciekawiło mnie też to stare szkło 80-400. Czy jest sens pakować się w ten staroć ( masa opinii, że jest on najwolnieszym szkłem Nikona ) w połączeniu z d300? Czy raczej 70-200 2.8 + konwerter x2?Przyznam się, że nie chcę oszczedzać na szkłach ale też wolę nie przepłacic
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 23 Sie, 2009
szkło optycznie super jest, ale AF dać rade pewnie może dopiero na d3 (gdzie śrubokręt ma turbodoładowanie). MM używa do takich zabaw 70-200VR z tcx2 więc czekaj na jego opinię
takie połącznie to fajna zabawka...
ale światło masz 5.6 i przy ogniskowej 400 ( 600 dla FX/FF) trzeba w terenie podnieść ISO bo może braknąć światła.
Ale co do szybkości to 70-200 z TC2EII sprawuje się znakomicie, ostrość obrazu jednak jest użyteczna ( wydruki w większym formacie ) od f/9.
Dla zastosowań WEB'owych spokojnie f/5.6 wystarczy
Może macie pomysły na zamienniki innych firm tak, aby nie marudzić na zachowanie AF a otrzymać jakość obrazka na poziomie N 70-200 2.8? Z przeczytanych testów raczej nie widzę alternatywy ale jednak nie ma jak wrażenia z codziennego użytkowania.
Sigma 100-300/4 to swietny obiektyw - optycznie i pod wzgledem AF. Cena jeszcze nie jest straszna. O tej kolega chyba jednak nie czytal???
Od biedy mozna dolozyc telekonverter x1.4 kenko i tez nie powinno byc zle.
Jasniejsze sigmy tez sa swietne, ale cena juz mniej.
Warto byloby tez wiedziec, w jakim przedziale cenowym sie obracamy.
@hijax_pl, tak, wiem, że to klasa sama w sobie; liczyłem na jakiś zamiennik ze stałym światłem który optycznie i pod względem AF choć trochę zbliży się do wzorca
@P_M_, zaraz poszukam na necie opinii, chyba, że ktoś go na codzień używa i może podzielić sie wrażeniami. Szukam raczej czegoś jaśniejszego ( stałe światło OK ).
Sigma 100-300/4 to swietny obiektyw - optycznie i pod wzgledem AF. Cena jeszcze nie jest straszna. O tej kolega chyba jednak nie czytal???
Od biedy mozna dolozyc telekonverter x1.4 kenko i tez nie powinno byc zle.
Jasniejsze sigmy tez sa swietne, ale cena juz mniej.
Warto byloby tez wiedziec, w jakim przedziale cenowym sie obracamy.
Poczytałem sobie o tej Sigmie; zacne szkiełko...no i oczywiście mam zagwozdke. Pozostaje wypożyczalnia obiektywów i testy na własną rękę z polecanymi przez Was obiektywami.
Ceny obiektywów Nikona klasy "PRO" dla mnie, amatora są lekko mówiąc szalone, ale to chyba urok tego systemu.
Po pewnej praktyce w obcowaniu z D300, 70-200 VR i TC 2 napiszę, że optymalnym wyborem jakość/długa ogniskowa jest zastosowanie TC 1.7.
Przy TC 2 domknięcie do f/8 daje zadowalające rezultaty, ale jak wiadomo można to zrobić lepiej. Wszystko zależy czego wymaga fotograf.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11