Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon czy Nikon, proszę o porównanie

Co kupić
Canon 500D + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
26%
 26%  [ 5 ]
Nikon D90+NikonAF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR
73%
 73%  [ 14 ]
Głosowań: 19
Wszystkich Głosów: 19

Autor Wiadomość
sieradzkij 
Nowy

Wysłany: Sro 26 Sie, 2009   Canon czy Nikon, proszę o porównanie

Co lepsze:
1) Canon 500D + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
2) Nikon D90 + Nikon AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR

Jestem amatorem, aparat głównie bede wykorzystywał do portretów i makro(nie te ogiektywy), jestem zdecydowany na jeden z tych dwóch, jeszcze do wczoraj przewagę miał Nikon D90 ale znalazłem poniższe fotografie jedna ww. Canona druga Nikona tyle że D5000(wiem że to nie ta półka co D5000, ale zbliżona) różnica jest kolosalna, nie wiem jakie znaczenie ma to że są to jpeg ,ale sami zobaczcie:
Nikon D5000: http://pliki.optyczne.pl/d5000/dsc_0350.jpg
Canon 500D: http://pliki.optyczne.pl/C500D/img_2104.jpg

Jak to interpretować??

Doradźcie którą albo skorzystajcie z ankiety, co do Nikona to wszystko już przeczytałem to co jest na forum więc nie piszcie drugi raz.

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 26 Sie, 2009   

Biorąc pod uwagę cały zestaw to mój głos na Nikona. Brak szerokiego kąta w 28-135 stawia kropkę nad i.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

sieradzkij napisał/a:
różnica jest kolosalna, nie wiem jakie znaczenie ma to że są to jpeg ,ale sami zobaczcie:
Nikon D5000: http://pliki.optyczne.pl/d5000/dsc_0350.jpg
Canon 500D: http://pliki.optyczne.pl/C500D/img_2104.jpg
Jak to interpretować??
Zdjęcia te są wykonane w zupełnie innym oświetleniu i dlatego uzyskano zupełnie inny efekt.
Przy Nikonie oświetlenie było bardziej z przodu, a przy Canonie bardziej z góry (tak jak przy odbiciu od sufitu).

sieradzkij napisał/a:
Co lepsze:
1) Canon 500D + EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
2) Nikon D90 + Nikon AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR
Obydwa aparaty są według mnie dobre. Bierz tego, w którym bardziej odpowiada Ci zakres ogniskowych. Aby to ocenić powinieneś popróbować np. w sklepie zoomem Canona 18-200, w którym możesz próbować zakresy obydwu szkieł. W ten sposób sprawdzisz który zakres kątów widzenia Ci bardziej odpowiada. :wink:

komor 
Moderator

sieradzkij, to ja po kolegach dodam jeszcze, żebyś wziął obydwa do ręki i sprawdził która puszka ma dla Ciebie lepszą ergonomię. 500D to jest półeczka (pół półeczki? :) ) niżej niż D90, dodatkowo do kompletu wsadziłeś obiektyw projektowany do dużej matrycy, co oznacza, że na małej matrycy w Canonie 500D będzie Ci brakować szerokiego kąta, o czym napisał już pośrednio Bogdan.
Ja bym wziął 40D z bele-czym niż 500D z 28-135 IS :) Ale Nikon D90 też fajny, wszystko zależy od preferencji ergonomicznych oraz jakie obiektywy chcesz w przyszłości do tego podpinać.

sieradzkij 
Nowy

Zatem jaki obiektyw do tego Canona?? Ten jest bardzo !! ciekawy Canon EF 17-40 f/4 L USM tylko że ma mały zakres ogniskowych, znacie coś równie dobrego i w przedziale 2000- 3000zł z większym zakresem(podobnym do tego ww. Nikkora)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

17-55/2.8 IS - do 3 tyś może się udać.

komor 
Moderator

„Małym” odpowiednikiem tego 28-135 IS jest 17-85 IS, który wg niektórych jest nieco gorszy optycznie od 28-135 IS, ale w dzisiejszej cenie jest wart zastanowienia. To jeden z trzech obiektywów standardowych najczęściej polecanych do Canona, obok Tamrona 17-50/2,8 i Sigmy 17-70. Bądź łaskaw przeczytać sobie trochę wątków w dziale Pomagamy w wyborze obiektywów, żebyśmy nie bili tej samej piany po raz setny, OK?

17-55/2,8 IS jest fajny, ale to inna liga cenowa, podobnie jak 17-40/4L.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Zagłosowałem za Nikonem ze względu na obiektyw w zaproponowanym zestawie. Niestety, aby móc porównać te zestawy obiektywy powinny mieć podobny zakres ogniskowych.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wg mnie możesz spokojnie rzucać monetą. I tak za jakiś czas zmienisz/dokupisz obiektyw po tej stronie zakresu, która Ci więcej radości sprawia w fotografowaniu "codziennym".

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Zestawy moim zdaniem trudno porównywać, bo 500D to strata pieniędzy na ...... i lepiej kuć starszy sprzęt, który bez paru mniej istotnych rzeczy jest równie dobry. D90 to natomiast krok w stronę lepszej strony mocy.
Podsumowując to wziąłbym Nikona. Jak masz 3000 na szkło przy kupnie D90 to Nikkor AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR plus lampa SB-600 by mnie satysfakcjonowało. Szczególnie, że portrety bez lampy szybko uczą, że lampa musi być :wink:
PS
Jeśli chcesz iść dalej z rozwojem sprzętu to sprawdź do czego chcesz dążyć, żeby się nie okazało, że kupisz dużo sprzętu pod cropa, a na pełną klatkę lepiej Ci przypasuje drugi system. Piszę z własnego doświadczenia.

lotofag 
Optyczny

sieradzkij napisał/a:
Canon EF 17-40 f/4 L USM tylko że ma mały zakres ogniskowych, znacie coś równie dobrego i w przedziale 2000- 3000zł z większym zakresem(podobnym do tego ww. Nikkora)

Coś mi się widzi, że patrzysz się tylko na rozpiętość ogniskowych a nie za bardzo wiesz które oferują jaki kąt widzenia (wybór opcji 28-135)...

Odpowiedz do tematu