Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009 Alternatywa dla podwójnego kita sony a330
Witam
Posiadam od niedawna alphe a330 z sonoskimi 18-55 55-200. Jeśli chodzi o obiektywy 18-55 foci nie najgorzej, lecz z 55-200 jestem średnio zadowolony. Wydrukowałem sobie tablicę testowa i zrobiłem testy ze statywu obu obiektów. Rozdzielczość i ostrość fotek z 55-200 jest wyraźnie gorsza . Na co by można zamienić 55-200 ( chodzi o podobny ekwiwalent ogniskowej) żeby fotki były ostrzejsze. Zastanawiam się czy by nie sprzedać 55-200 dt sam, dołożyć jakieś 200-300zł i kupić coś lepszego? Znajdę coś takiego? Inna opcja to sprzedać obydwa obiektywy dołożyć 200-300zł i kupić jeden o końcowej ogniskowej 1xx? W tej chwili głównie zależy mi na ostrzejszych zdjęciach. Czy któraś z opcji da mi taką możliwość, że dołożę kilka stówek i kupię obiektyw wyraźnie ostrzejszy?
Po pierwsze - gratuluje poczatkow choroby zwanej onanizmem sprzetowym. Pierwsze objawy to fotografowanie tablic testowych i sprawdzanie po kilka razy dziennie czy szklo nie ma FF/BF
Po drugie - jesli juz koniecznie musisz sprzedac ten wcale nie najgorszy 55-20 to mozesz kupic Sigme 70-300APO. Z cala pewnoscia zyskasz na ogniskwoej. Ewentualnie kup Minolte 70-210/4 (tzw. flinta). Stracisz na AFie, ale tzw. plastyka bedzie lepsza. Niestety, nie wiem jak flinta wychodzi w fotografowaniu tablic testowych. W normalnych warunkach - bardzo dobrze.
Co do tablic to z wszystkim tak ma. Niestety jestem perfekcjonistą ... a po tablice sięgnąłem bo sporo zdjęć których nim zrobiło średniej jakości. Wcześniej miałem fuji s6500 i w rawie zdjęcia były po prostu cudne. teraz zaczynam doceniać ten obiektyw. no ale cóż af ostrzył wręcz godzinami, soft w jpg ostro odszumiał każde iso nawet 100, kart xd zapisywały każdego rawa chyba z 5 albo 8 sekund.
Wracając do tematu jest jeszcze jeden pomysł , żeby zostawić to co jest a dokupić sony 50 /1,8 i tam będę miał ostre fotki
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009
adam16v, dokładnie, jak MC powiedział, jest piękna pogoda, zobacz, jak to szkiełko sprawuje się na dworze, jeśli również jego jakość nie będzie Ci odpowiadać, pomyśl o zakupie w/w obiektywów
edit: aaaaa, żeś walnął
adam16v napisał/a:
Niestety jestem perfekcjonistą ...
No to dla początkującego perfekcjonisty:
Carl Zeiss 16-80
Sony 70-300G
50/1.4
No nic mniej niestety... jeśli jesteś tym, za kogo chcesz, żebyśmy Cię uważali
adam16v, z moich obserwacji wynika że nie powinieneś zauważyć różnicy w jakości zdjęcia między 18-55 i 55-200, to budzi moje podejrzenie że aparat może mieć jakiś BF/FF, który szczególnie na długich ogniskowych się uzewnętrznia. Może pokaż jakieś zdjęcia które to pokazują. 55-200 nie jest jakimś cudem, jest zwyczajnie przeciętnie dobry.
MC napisał/a:
sprawdzanie po kilka razy dziennie czy szklo nie ma FF/BF
Ty też tak masz, a ja myślałem że to tylko mi się zdarza.
a kolega autor wybrał sobie ciężką rolę. albo jest kitowo albo perfekcyjnie.
Ajj, do robienia perfekcyjnych zdjęc wcale nie trzeba (często!) perfekcyjnego obiektywu. Ja bym proponował sie na tym (perfekcji zdjęcia) skupić - niestety, njałatwiej przychodzi robienie perfekcyjnych zdjęć tablic testowych (to tylko kwestia $$$.. i naprawdę odrobiny wiedzy). BTW - nasz perfekcjonista ma jeszcze dość średnio perfekcyjny korpus
No dobra widzę że podłapaliście temat na wesoło ale do rzeczy. Jeśli jest szansa że mogę mieć coś lepszego to czemu tego nie zmienić. Staram się zrobić fajne zdjęcia nie poruszone i udane kadry. Jestem amatorem i się uczę dopiero, ale boli mnie kiedy kadr się uda światło ok, czas króciutki a zdjęcie nieostre . Jak pewnie przeczytaliście pytałem o radę czy po dołożeniu 200-300 zł da się po sprzedaniu obecnych szkieł kupić coś lepszego. Koledzy wyjeżdżają mi z serią G i CZ ... za 200-300zł ? Jeśli błądzę to po prostu mnie uświadomcie że za 200-300zł nie z upgraduję sobie szkieł , albo zaproponujcie coś.
Osobiście myślałem też o MAF 35-70/4 lub MAF 24-50/4 w zamian za mojego 18-55. Mam świadomość że te obiektywy są dość wąskie, ale pytanie czy będą robić ostrzejsze fotki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12