Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 26 Sie, 2009
Współpraca ksiądz a fotograf ;-)
Autor Wiadomość
jasiekcom 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 13 Sie, 2009   Współpraca ksiądz a fotograf ;-)

Kiedyś pisałem już w jakimś wątku o pewnych układach przy fotografowaniu uroczystości pierwszej komunii świętej tj. o układzie ksiądz i zaprzyjaźniony fotograf i jest to taka nie pisana „tajemnica poliszynela”. Podczas weekendowego wyjazdu jednak niepisana tajemnica stała się pisana poniżej fotka zrobiona nie powiem gdzie a odnosząca się do tego co widniało w gablocie z informacjami parafialnymi w jednym z kościołów pewnego miasta :zalamany:

1.jpg
Aby nikogo nie urazić zasłoniłem nazwę i adres studia fotograficznego
Plik ściągnięto 6173 raz(y) 114,93 KB

Reklama

Allan 
Maniak

Wysłany: Czw 13 Sie, 2009   

Od wiekow tak bylo i jest. Kto byl w dobrych ukladach z Kosciolem temu sie zylo dobrze.
"zaprzyjazniony fotograf" w tym kontekscie oznacza - najbardziej opodatkowany
na rzecz Kosciola.
Bez 20% datku z dochodow nawet nie probuj gadac w Zachrystii
To znaczy 20% - "co laska" oczywiscie :grin:

jasiekcom 
Entuzjasta

Allan, wiem ze od wieków tak było ale nie było to tak oficjalne i a ta reklama mnie porostu rozbawiła :wink: siedzę już w tym trochę wiem o co chodzi niestety ja się na razie nie opodatkowałem :cry: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jogofrugo 
Początkujący

Ponoć trzeba coś w Kuri opłacić i wtedy się ma taki specjalny glejt, za jego pomocą można pstrykać na takich uroczystościach w każdym kościele.

jasiekcom 
Entuzjasta

jogofrugo, ten glejt to licencja operatora audiowizualnego upoważnia do fotografowania podczas celebracji liturgii ale nie o tym mowa chodzi o to ze w większości przypadków podczas komunii wolno fotografować tylko jednemu fotografowi który ma układ po prostu z księdzem nikomu poza nim nie wolno robić zdjęć nawet jeśli posiada taka licencje wiele razy się z tym spotkałem wiec wiem jak jest. Z drugiej strony wcale się nie dziwie bo dzisiaj każdy ma jakiś aparat i jak by wszyscy członkowie rodziny wojki ciotki rodzice itd. zaczęli pstrykać to by była jazda.

Allan 
Maniak

Wysłany: Pią 14 Sie, 2009   

jogofrugo napisał/a:
Ponoć trzeba coś w Kuri opłacić i wtedy się ma taki specjalny glejt, za jego pomocą można pstrykać na takich uroczystościach w każdym kościele.

To zalezy gdzie, i nas po prosto ustala sie z Ksiedzem gdzie i jak mozna wejsc

[ Dodano: Czw 13 Sie, 2009 17:23 ]
jasiekcom napisał/a:
... i jak by wszyscy członkowie rodziny wojki ciotki rodzice itd. zaczęli pstrykać to by była jazda.

Na takiej klauzurze to zalezy przedewszystkim mnie, kamerzyscie/fotografowi aby nikt mi sie pod nogami nie paletal :smile:

amv 
Optyczny
Łowiec

Allan napisał/a:
Od wiekow tak bylo i jest. Kto byl w dobrych ukladach z Kosciolem temu sie zylo dobrze.

Po to właśnie dawno temu wymyślono religie,aby straszyć i trzymać lud w ryzach ...
Zawsze duży procent będzie czuć respekt przed grożącym palcem klera a interes jak widać trzyma się dobrze - to śmieszne,ale jeszcze bardziej żałosne.
Chrzest,komunia,ślub,pogrzeb ...... glejty,opłaty :zalamany:
Kościół - po co ? :roll: Do szczęścia potrzebny? :razz: ... :twisted:

SlawGaw 
Optyczny

amv napisał/a:
Kościół - po co ? Do szczęścia potrzebny?

amv, "Religia opium dla mas" takie hasło już kiedyś ktoś wymyślił i nie skończyło się to ogólną szczęśliwością.

Księża biorą? Czy tylko oni? A co dzieje się w szkołach, gdzie jest tzw "fundusz szkolny", myślę że przez szkoły przechodzą większe pieniądze.

Groni 
Rozmowny

Księża pozwolą sobie i pograją z Wami w taki sposob na jaki pozwolicie.
Więc nie ma co się żalić moi drodzy, w 90% z premedytacją ludzie dają się oszukiwać bo...no bo to przecież Ksiądz.
I jeszcze pokornie podziekują za taką możliwość.
Dokłądnie co chcecie w tej sprawie to będziecie mieli.
Bo wizeruneku i przywlei Świętch Krów oni nie nabyli samodzielnie , to jest nadanie społeczne.
Czyli Wasze,nasze.

f11whocares 
Bywalec
pstryk

SlawGaw, Wiec skoro wszyscy biora a tylko ksieza nie placa VAT to cos nie tak?! Najlepiej ujawnic dochody kosciola, opodatkowac instytucje i wtedy kler moze wrzucac jakies oplaty za uslugi, ktore zreszta byly odprawiane przez ich idola za darmoche:). Tak bylby przynajmniej porzadek a nie "500pln + co laska" za byle co :neutral:

SlawGaw 
Optyczny

f11whocares, Vat od łapówek, dobre. :mrgreen:
Państwo też chce mieć swoją dolę, więc było by 500pln + co łaska + Vat, ja jestem za tym aby znosić podatki a nie wprowadzać nowe.

f11whocares 
Bywalec
pstryk

Wysłany: Sob 15 Sie, 2009   

SlawGaw, Majac pewny opodatkowany cennik watpie aby kler byl az tak pazerny aby dalej zadac co laska.

SlawGaw 
Optyczny

f11whocares, młodzieńcza naiwność.

W moim otoczeniu słowa "kler" używają tylko osoby o mocno lewicowych poglądach, nastawione wrogo do kościoła katolickiego, wszyscy inni używają słowa księża, dlatego podejrzewam że masz takie poglądy.
Gdyby wprowadzić jakieś regulacje prawne aby opodatkować księży czy kościół, to ucierpiałyby przy tym inne religie, a i tak konsekwencje tego skupiłyby się nie na instytucjach kościelnych ale na wiernych.

Allan 
Maniak

W sumie ja nie widze problemu w datkach. Idziesz do restauracji tez dajesz tips i to wiecej niz na tace.
Jak nie masz na tace to sie po prostu pomodl tego dnia w domu. Bog jest wszedzie, prawda?
A ten caly tlum naokolo mnie w kosciele wcale mi nie pomaga w koncentracji i medytacji, wrecz przeciwnie.
Natomiast beszczelnosc niektorych parafii nie zna granic. Tu w USA w jednym z polskich
kosciolow proboszcz rozdawal tabelki dla parafian na ktorych byly podane procenty
od dochodow ktore powinienes wydawac na datki.
Oczom nie wierzylem kiedy okazalo sie ze kazdy powinien zostawiac na tacy minimum 5% swoich wszystkich dochodow.
Tak sobie wyliczyl szanowny proboszcz.

SlawGaw 
Optyczny

Ja też nie widzę problemu w datkach.

Jedyny problem jaki widzę to uzależnianie przez księdza wyboru fotografa na pierwszą komunię od tego czy tan da datek czy nie, a nie od życzenia rodziców dzieci, którego fotografa wolą. Uroczystość pierwszej komunii to spore przedsięwzięcie organizacyjne i gdyby jeszcze w trakcie mszy szwendało się po kościele stado ludzi z aparatami i kamerami to byłaby totalna szopka a nie msza.

Allan napisał/a:
kazdy powinien zostawiac na tacy minimum 5% swoich wszystkich dochodow

Chyba bym podziękował proboszczowi i nie płacił nic, a jak by co to niech mnie z kościoła wyrzuci.
Swoją drogą kiedyś była dziesięcina na rzecz kościoła, nie wzięła się ona znikąd, ale podobno coś tam w biblii jest o niej napisane. W moim mieście jest spory Zbór Zielonoświątkowy, mam sporo znajomych którzy się przez niego przewinęli. Wiem od nich że tam płacą dziesięcinę na rzecz zboru ile z tego przypada na rzecz pastora to już nie wiem.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi