Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panowie, wybaczcie, że tworzę ten wątek, ale odnaleziony przeze mnie wątek o tabletach sprzed roku poszedł w jakiś srogi offtop, a po jakimś czasie walki przy retuszu z moją mychą i przeczytaniu w którymś z wątków o tabletach (wcześniej myślałem, że to tylko sprzęt dla profesjonalnych grafików), wyczytałem, że całkiem sporo ludzi korzysta z czegoś takiego.
Jako, że nie chciałbym przeznaczać na to dużo kasy, zastanawiałem się, czy moglibyście mi coś polecić ? Wiem, że warto zainwestować w Wacom, warto na start Wacom Bamboo, ale zastanawiałem się, który konkretnie model.. Wiem, że najlepiej do takich zastosowań pójść w A6, ale nie wiem który:
Jak myślicie? Jeśli to ma być retusz i tylko i wyłącznie retusz, ewentualnie naprawdę drobne prace ze zdjęciami, to jest sens dorzucać? Czy wykorzystanie tych dodatkowych przycisków ma sens, mocno ułatwia sprawę? Dajcie znać, dzięki.
W Bambo korzystam z kółka zoomu oraz pod przycisk mam podpięty Alt. Czy bez tego bym się obszedł? No z pewnością, ale się przyzwyczaiłem. Fajna jest 'gumka' w penie, można szybko robić poprawki na maskach. Nie widzę jej w One.
Ten One ma mniejszą rozdzielczość i prędkość działania. Ciężko mi powiedzieć jak to wpływa na pracę. Może bardziej 'skokowo' się prowadzi kursor? Niech się wypowie ktoś, kto działa na One, czy widzi jakieś problemy z tym związane...
W Bambo korzystam z kółka zoomu oraz pod przycisk mam podpięty Alt. Czy bez tego bym się obszedł? No z pewnością, ale się przyzwyczaiłem.
Ha, no właśnie, takie kółeczko do zoomowania wydaje się być dobrym pomysłem, jakieś skróty/klawisze zbindowane pod tymi przyciskami też.. Ale też trochę ludzi pisało, że ten One jest w zupełności wystarczający do prostych zabaw z foto..
dr11 napisał/a:
Fajna jest 'gumka' w penie, można szybko robić poprawki na maskach. Nie widzę jej w One.
Ktoś też pisał o tym, że po odwróceniu Pena jest możliwość mazania, ale to rozumiem, że tylko w tym droższym?
dr11 napisał/a:
Ten One ma mniejszą rozdzielczość i prędkość działania. Ciężko mi powiedzieć jak to wpływa na pracę. Może bardziej 'skokowo' się prowadzi kursor? Niech się wypowie ktoś, kto działa na One, czy widzi jakieś problemy z tym związane...
Było by super gdyby ktoś rzeczywiście mógł je porównać. Scroll/zoom, 4 przyciski, bardziej funkcjonalny Pen, odpinany kabel i jeszcze troche ...... za 70zł.. Zaczynam się przekonywać do tego droższego, ale też nie chce płacić za rzeczy które mogą okazać się całkowicie nieprzydatne..
tph, ale czy 70zł robi różnicę? Wiem że to prawie połowa ceny, ale... to nie kosztuje 3 tyś
Na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał i brał Wacom Bamboo.
Ha, ja wiem, że żadna różnica. Ale wiesz, najpierw człowiek nie chce kupować tabletu w ogóle, potem uznaje, że wyda 160zł na najprostszego, potem widzi, że wystarczy dołożyć 'tylko' 70zl, to potem zobaczy, ze do kolejnych funkcji dolozy 'tylko kolejne 200zl' i wtedy tablet juz w ogole będzie super ;>
A ja się po prostu chciałem upewnić porządnie, że jest sens inwestować..
A ja się po prostu chciałem upewnić porządnie, że jest sens inwestować..
Według mnie jest sens. Odkąd zacząłem używać najprostrzego Wacom w pracy, przestałem narzekać na ból nadgarstka i barku. Praca piórkiem daje bardziej zbliżoną do naturalnej, pozycję dłoni, przez to zapobiega zwyrodnieniu stawów i daje zdecydowanie wyższy komfort pracy. Moje poczatki nie były łatwe, nie mogłem sie przyzwyczaić ale teraz nie wyobrażam sobie 10 godzin z PC bez piórka.
Oferuje o wiele więcej możliwości niż One, większe pole pracy, inne wykończenie materiałowe (pen) oraz dodatkowe możliwości no i parametry.
Gdybyś pytał np. o to czy wybrać Bamboo czy Bamboo Fun to można by się głębiej zastanawiać, chociaż cenowo też wychodzi podobna różnica (na allegro FUN chodzi po 319 zł). Tu różnice są już praktycznie znikome. Tak naprawdę inny jest kolor ( mało kto wie, że w Polsce w ogóle jest wielki ograniczenie kolorystyczne, bo Bamboo występuje w kilku barwach), materiały te same, chociaż znawcy twierdzą, że rysiki i powierzchnia pracy w FUN jest bardziej zbliżona do ołówka i kartki papieru. Moim zdaniem bzdura. Różnica niewidoczna. Dodatkiem FUN jest głównie załączone oprogramowanie, któego Bamboo (samo) nie posiada. I tyle.
Co do samej powierzchni, powiem szczerze, że pracuję na tabletach Wacom od dobrych 8-9 lat (nie pamiętam poprzedniego modelu, ale był to model na poziomie dzisiejszego Bamboo Fun, bo sam obecnie posiadam Bamboo Fun) i jestem bardzo zadowolony.
Też się trochę interesuję tabletem (znaczy interesuję się za każdym razem kiedy zespół cieśni nadgarstka daje znać o sobie ) - rozumiem że wszyscy rozmawiacie o rozmiarze A6? Czy A5? Pytam bo A6 wydaje się jakiś taki... mały do komfortowej pracy.
MasterB, moim zdaniem do retuszu nie potrzeba wiekszego. To nawet zaleta, ze gdy chcesz pomachac troche pedzlem po masce, nie musisz machac reka po calym stole
Jesli chodzi o prace designerskie to wiadomo, im wiekszy, tym lepszy. Do obrobki lokalnej, gdzie obraz mozesz sobie powiekszyc/zmniejszyc, nie ma problemu, ze to A6.
Dziękuję wszystkim w takim razie, zdecydowałem się chyba na Wacom Bamboo A6, myślę że będzie w porządku, choć przejdę się w weekend do sklepu zobaczyć i wymacać co trzeba.
Mam jeszcze szybkie pytanie.. czy któryś z Was pracuje może na Mac OS ? Jak wygląda integracja Wacom Bamboo A6 właśnie z tym systemem i np. PS for Mac ? Jak ze sterownikami ? Soz, że się dopytuje, ale w sumie to ma to duże w moim przypadku znaczenie..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10