Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
rozważania nad 1d mark II
Autor Wiadomość
as... 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 08 Lis, 2009   rozważania nad 1d mark II

Bardzo męczy mnie temat 5d I czy 1d mark II..

Za 1d mark II przemawia:
45 punktowy pomiar światła

Jak to się ma w praktyce, przyznam próbowałem parę razy 5d i jego af odpowiada poziomem af z 350d.

Myślę nad zakupem 1d mark II z przebiegiem ok. 45k pstryknięć używanym tylko w studio z pewnego źródła. (cena 5-6k pln jeszcze nie ustalona, nie jest to okazja tylko pewność sprzedającego)

Jestem totalnym amatorem :) , który jednak chce mieć w końcu lustrzankę trochę lepszą od obecnych amatorskich na rynku.
Czy moja szklarnia którą posiadam 17-40L i 70-200L (oba f4) wykorzystam możliwości af 1d mark II???

Czy af w 1d marku będzie się sprawdzał ze szkłami f4???
czy nie trzeba będzie posiadać szkieł f2.8 bądź jaśniejszych?

Czy ktoś ma tutaj z obecnych i używa 1d mark II
A jeśli tak to jakie opinie o tym profi sprzęcie.

**
http://fotopolis.pl/index.php?n=1702

zaczerpnięte z konkurencji

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Lis, 2009   

1dmkII nie ma 45 punktowego pomiaru światła tylko af.... :cool:

pomiar światła jest 21 strefowy?
nawet nie wiem... :oops: , choć mam ... :razz:

ok! już sprawdziłem... 21 stref pomiaru... :mrgreen:

co do 1dmkII af działa dużo lepiej niz w 50d..., a tym samym odnoszę wrażenie, że lekko lepiej niż w 7d mimo ,że ten posaiada wszystkie krzyżowe...

według mnie każde szkło podpięte pod to body dostaje "kopa" - zdziwiło mnie zachowanie nawet 28-135 w ciemnym pomieszczeniu - duuuuuuzo lepiej niż na 50d - o 30d nie wspominając /choć pomiędzy tymi ostatnimi już tak dużej różnicy nie ma.../

jak dla mnie 1dmkII to dużo lepszy wybór niż 7d - taniej, szybciej, mobilniej...
dlatego mam i co najmniej przez rok /do spadku cen 1dmkIV/ nie zamierzam go zmieniać...

co do 1dmkII - jakoś nie mam przekonania z powodu byłych problemów z af i opinii mojego brata o głośności pracy migawki - dużo głośniej niż w mkII....

jedno jest pewne mkIII ma dużo lepszą ergonomię obsługi od mkII ze względu na joystick - reszta tak ganiona w mkII mi osobiście nie przeszkadza i po menu i ustawieniach poruszam się naprawdę szybko - warto po prostu zrozumieć logikę takiego systemu obsługi, a potem jest już z górki...

as... 
Entuzjasta

czyli af w 1d mark ii ma 45 punktów af??
tak jak w moim 350d jest 7punktów af, w 5d 9 punktów af, a w 50d 16 punktów af...
dobrze rozumuję czy bredzę?

krisv740
[Usunięty]

hmmmmmmmmmmm............... - bredzisz..... :oops:
50d też jest 9 punktów af.... :mrgreen:

fotek 
Nowy

no troche Ci sie pomieszało
350d ma 7 punktów w tym centralny krzyżyk
50D ma 9 wszystkie krzyżykowe
7D 19 również wszystkie krzyżykowe
5d ma 9 krzyżyków plu 6 niewidocznych punktow wspomagających

as... 
Entuzjasta

a ile w takim razie ma 1d mark II (normalnych oraz krzyżowych)

w 5d nigdzie nic nie ma o tym że ma 9 krzyżaków..

5d
Metody pomiaru ostrości TTL-CT-SIR z sensorem CMOS
9-punktowy AF (plus 6 niewidocznych punktów wspomagających pomiar AF)
zakres pracy: EV -0,5 - 18 (20°C, ISO 100)
strojenie manualne z poziomu obiektywu

goltar 
Optyczny

as... napisał/a:
a ile w takim razie ma 1d mark II (normalnych oraz krzyżowych)
7 krzyżowych, reszta to normalne. Dopiero w marku III jest 19 krzyżowych (także z 45 dostępnych).
W 5D jest tylko centralny krzyżowy.

as... 
Entuzjasta

czyli ma 45 punktów w tym 7 krzyżowych?

goltar 
Optyczny

as... napisał/a:
czyli ma 45 punktów w tym 7 krzyżowych?
Dokładnie.

as... 
Entuzjasta

i jeszcze jedno czy punkty krzyżowe mają wymagają określonej jasności od obiektywu,
czytałem w testach ale średno to rozumiem.

tzn.:
mając szkła f4 będą one działać??
pomijam że na f2.8 bądź jaśniej aparat ma łatwiej

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Poczytaj na spokojnie specyfikację 1D bo zaczynasz się kolego bardzo w czymś mylić i plątać. Bez emocji..., bez emocji ;)

konczako 
Entuzjasta

as... napisał/a:
i jeszcze jedno czy punkty krzyżowe mają wymagają określonej jasności od obiektywu,
czytałem w testach ale średno to rozumiem.

tzn.:
mając szkła f4 będą one działać??
pomijam że na f2.8 bądź jaśniej aparat ma łatwiej

Nie rozumiem po co to drązyć. Jak koledzy wcześniej napisali seria 1d to nieporównywalnie lepszy af i czy podepniesz ciemnego zooma czy inne ustrojstwo to będzie śmigać aż miło :wink: .

as... 
Entuzjasta

po to drąże bo nie wiem czy w pełni wykrzystam na nim szkła f4, jak wiesz to może odpowiedz a nie pisz nie na temat :zalamany:

zadałem kontretne pytanie czy punkty krzyżowe mają wymagania odnoście f obiektywu

goltar 
Optyczny

To przy jakiej jasności obiektywu działają poszczególne czujniki AF (pionowe bądź poziome) zależy od AF konkretnego modelu i inaczej jest to w 1D, inaczej w 50D a jeszcze inaczej w 5D. Trzeba trochę poszukać w materiałach Canona aby znaleźć takie szczegóły. I tak dla 1Ds Mark II (taki sam AF jest w 1D Mark II) można przeczytać:
Cytat z dokumentacji Canona 1Ds Mark II napisał/a:
38 of the 45 AF points are vertical-line sensitive up to a maximum aperture of f/5.6. 6 of the 7 AF points at the center are cross-type sensors that are vertical-line sensitive up to a maximum aperture of f/2.8 and horizontal-line sensitive up to a maximum aperture of f/5.6. The central AF point is a cross-type sensor that supports vertical-line sensitivity to a maximum aperture of f/4 and horizontal-line sensitivity to a maximum aperture of f/8.
Ja wnioskuje z tego że (jeśli jest inaczej niech mnie ktoś poprawi):
- posiadając obiektyw o jasności min. f/8 możemy używać tylko czujnika centralnego czułego na linie poziome (tej możliwości nie ma żadna lustrzanka Canona poza serią 1)
- posiadając obiektyw o jasności min. f/5.6 możemy używać wszystkich 45 czujników czułych na linie poziome
- posiadając obiektyw o jasności min. f/4 możemy używać wszystkich 45 czujników czułych na linie poziome oraz centralny czujnik czuły na linie pionowe (dający nam w centrum punkt krzyżowy)
- posiadając obiektyw o jasności min. f/2.8 możemy używać wszystkich 45 czujników czułych na linie poziome oraz wszystkich 7 czujników czułych na linie pionowe (dających nam 7 punków krzyżowych)
Przy czym uważam że w pierwszym cytowanym zdaniu jest błąd i powinno być: "38 of the 45 AF points are horizontal-line sensitive up to a maximum aperture of f/5.6."
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 08 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

as... 
Entuzjasta

super,
wiedziałem że coś w tym jest!!

Goltar dzięki wielkie :twisted:
-nieumiałem tego znaleźć i nie rozumiałem tego, teraz już wiem o co chodzi w af :cool:

Czyli mając f4 będę miał tylko centralny punkt kryżowy.

Goltar a jak to wygląda jeszcze w 5d??
Może też będziesz wiedział.

Odpowiedz do tematu