Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Vortex Viper 10*42 moje pierwsze wrażenia :-)
Autor Wiadomość
dariusz_119
Uczestnik

Wysłany: Nie 18 Mar, 2007   Vortex Viper 10*42 moje pierwsze wrażenia :-)

Witam!
Dziś przez kilka godzin spędziłem w terenie testując mój nowy nabytek, czyli Vortexa Vipera 10*42 Muszę zaznaczyć na wstępie, że kupiłem go tylko dzięki Optyczne.pl i ich testom lornetek,choć też dużo czasu spędziłem na forach dyskusyjnych zza oceanu, przeważnie myśliwi mocno chwalą te lornetki, ale i ptasiarze też są zadowoleni.
Lornetka jest zaskakująco mała, prawie znika w rękach, lecz nie przeszkadza to w obserwacjach, świetnie dopasowuje się do dłoni, guma, jaką jest obwleczona ma świetną fakturę, dzięki której po prostu przysysa się do rąk. Pokrętło ostrości –bez zarzutów, kreci się nim lekko, lecz z wyczuwalnym lekkim oporem. To samo tyczy się prawego okularu.
Pasek świetnie profilowany, dodatkowo podbity gumą, która dobrze trzyma lornetkę na szyi.
Ogólnie wygląda jak pancerny sprzęt, duża średnica okularów, stopniowane muszle oczne, zatyczki na okulary dobrze pomyslane i nie do zgubienia .
Świetna ostrość, niesamowicie jasna.
Jeśli chodzi o ostrość to właśnie ona mnie najbardziej zadziwiła, przedtem miałem Foresta 10*42, nawet nie ma co porównywać. Po prostu bije go na łeb!!!
Moim zdaniem ma też dużą głębie ostrości.
Jako że nie jestem zawodowym testerem optyki więcej nie jestem w stanie nic napisać,( zresztą to, co można było napisać już jest napisane w rankingu lornetek 10*42) dla mnie ten sprzęt to marzenie, jeśli kogoś stać na nią, to niech ją bierze, kto nie ma kasy a może pożyczyć –niech się nie zastanawia.
Ja przynajmniej w połowie wiem już jak się czuje właściciel lornetki Swatowskiego 

Pozdrawiam

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 19 Mar, 2007   

Bardzo się cieszę, że nasze testy pozwalają wybrać sprzęt, z którego jest się potem zadowolonym. Znaczy się warto je robić :)

Jak poużywasz tej lornetki trochę dłużej i sprawdzisz ją w różnych warunkach, zachęcam do wydania o niej opinii w naszej bazie lornetek.

Pozdrawiam,
Arek

Adam67
Początkujący

Wysłany: Sro 21 Mar, 2007   

Myślę,że testy optyczne.pl wielu osobom pozwalają podjąć konktretną decyzje co do wyboru sprzętu.Sam jestem takim przykładem-własnie zdecydowałem się na Vipera/choc wlasciwie do ostatniej chwili wahalem się jeszcze do do Olympusa EXWP1-chyba trudno ocenic,ktora z nich lepsza-wynik w tescie był dla obu prawie identyczny,więc mój wybór miedzy tymi dwoma modelami był trochę "intuicyjny"/.Bo nie chodzi przecież o to,by kupić coś maksymalnie drogiego/nabywcy Swarovskiego pewnie i tak będą zachwyceni/,ale by osiągnąc rozsądny kompromis między ceną a jakością-i tu wlasnie rola testów jest-jak uważam-szczególnie cenna-bo widać,ze niejednokrotnie lornetki z podobnej półki cenowej znacznie się jakością różnią.Dotychczasowe wyniki testu 10x42 ujawnily-moim skromnym zdaniem -dwa"czarne konie-własnie Viper i w/w Olympus EXWP-cena calkiem jeszcze przystępna.a wyniki rewelacyjne.Z pewnością długo sobie jeszcze nie zafunduję"Swarka"-bo po prostu nie widzę sensu wydawania 6 czy 7 tys.złotych,na sprzęt,z ktorego korzystam średnio raz w tygodniu,a czasem rzadziej-bo niestety z przyczyn czasowych/praca!/tyle mogę na swoje hobby poświęcic./.Dla osób takich jak ja lornetka typu Viper jest chyba wyjściem idealnym-tzn.b.dobry sprzęt za rozsądną cenę.Tak więc autorom testu nalezą się wielkie brawa i wyrazy uznania za ich pracę.I az się boję zadać tu jeszcze jedno pytanie,a wlasciwie poczynić małą sugestię.Wiem,ze planowany jest test lunet..I tu nieśmiala prośba-pojawiły się niedawno na rynku lornetki -własnie firmy Vortex -które pod względem cenowym wyglądają BARDZO zachęcająco/między 1000 a 1500zl/.Czy moglibyście wziąc je"na pierwszy ogień".Są one jeszcze na tyle nowymi produktami,ze nawet na zagranicznych forach raczej o nich cicho.W przypadku lunet znanych firm wiadomo z grubsza"kogo,na co stać"-a tu nic.Tabula rasa.Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki"za już".

Wojtek_B
Uczestnik

Wysłany: Sro 21 Mar, 2007   

Ja też czekam na test lunet, ale pozwólmy im skończyć 10x42, bo czeka jeszcze na przykład nowe dachowe (japońskie) Titanium od Delty. No właśnie...Arku, w której szufladzie ją trzymasz? A może to jakiś as, który na koniec ma jak walec przejechać po wszystkich dotychczas prezentowanych czterdziestkachdwójkach?

dariusz_119
Uczestnik

Wysłany: Nie 13 Maj, 2007   

Witam!
Minęło już prawie 2 miesiące jak używam Vortexa Vipera. Muszę Wam powiedzieć, że nigdy nie będę żałował tego zakupu. Używam tej lornetki do obserwacji ptaków, wypróbowałem ją już i na zbiornikach i w lesie, po prostu rewelacja. Obraz jaśniutki, nawet przy złej pogodzie. Ostrość po prostu rewelacyjna. Niesamowity komfort dla oka i umysłu :D Po jakimś czasie wypatrzyłem w jednym okularze z przodu małego farfocla, ale jest tak mikroskopijny, że nie powoduje żadnego zniekształcenia obrazu czy jakiś blików. Lornetka mała , zgrabna, poręczna , wszystko chodzi w niej tak jak trzeba. Wygodny profilowany ( ponoć ekskluzywny) pasek. Pokrowiec wodoszczelny, ładnie wykonany, przede wszystkim dokładnie i starannie, tak jak lornetka.
Po prostu zaskoczyła mnie ta firma :shock: po prostu Świetny sprzęt !
Ciekawi mnie jeszcze jak to wygląda w przypadku lunet tej firmy. Chwała się szkłami ED w jednej z lunet, cena nawet zachęcająca… no no a może ktoś z Was ma tą lunetę? Jeśli tak niech podzieli się opinią o niej.

Pozdrawiam no i zachęcam do zakupu.

grabbek
Początkujący

Wysłany: Pon 21 Maj, 2007   

Marzy mi sie taki Viper :) Obecnie mam Silvera 10x50 i jest przyzwoity.Szkoda że ten Vortex nie jest parę groszy tańszy.

dariusz_119
Uczestnik

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007   

he he he ! to fakt że troche droga , ale i na to jest sposób..... :D ja wzielem na nią pożyczkę z banku :shock:
I nie żaluję tego!!!

Pozdrawiam !

grabbek
Początkujący

Wysłany: Sro 23 Maj, 2007   

Fakt to sposób na Vipera :)

grabbek
Początkujący

Szkoda że ta lornetka nie ma nakrywek na okulary.Za taką kwotę powinny być.

grabbek
Początkujący

Chociaż na stronie jednego dystrybutora piszą że ma nakrywki na okulary.Jak to jest dariusz 119?Osłony obiektywów są na stałe zamocowane do korpusu?

dariusz_119
Uczestnik

Hejka!
Grabbek spoko, zatyczki są i to świetnie przemyslane to po pierwsze a po drugie porządnie wykonane .
Na przednie okulary są zakładane na korpus w taki sposób że nie można ich zgubić (ewentualnie można je urwać) A na okulary głęboka , mocna i świetnie dopasowana pokrywka zakładana na pasek ktorej też nie można normalnie zgubić.
pozdro!
p.s. Oczywiscie osłony obiektywów można sciągnąć na stałe. No ale nie radzę tego robić , szkoda szkieł !

grabbek
Początkujący

Dzięki za informację! :D

grabbek
Początkujący

Coś czuję że będę miał syndrom Vipera :roll: Przyzwoity to sprzęcik.Chyba już zacznę zbierać złom i puszki żeby kupić Vortexa :D Parę ton muszę
zebrać. Pozdro.

grabbek
Początkujący

Cacy lornetka :) Zazdroszczę ci trochę dariusz 119.

Asad
Początkujący

Wysłany: Pon 29 Paź, 2007   

Pytanie do dariusza - już jakiś czas minął od zakupu przez Ciebie Vipera - czy wciąż jesteś zadowolony z zakupu, jakieś wady wyszły podczas użytkowania ? miałeś możliwość porównania z innymi lornetkami ?

Odpowiedz do tematu