Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 03 Wrz, 2009
konwerter Nikon TC-20E II do nikona 18-200?
Autor Wiadomość
arkadiuszarek 
Nowy
arek

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   konwerter Nikon TC-20E II do nikona 18-200?

posiadam obiektyw 18-200 nikona, zastanawiałem się nad tym konwerterem, jeżeli ktoś podzieli się swoją opinią z użytkowania tego konwertera , będę naprawdę wdzięczny

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   

Ten telekonwerter jest super, ale do tego szkła go nie podłączysz. Napiszę więcej - daruj sobie pomysły z podłączeniem JAKIEGOKOLWIEK telekonwertera do tego obiektywu.

arkadiuszarek 
Nowy
arek

Czekam kolego na Twą obszerną wypowiedź , ponieważ chciałbym usłyszeć w tym temacie coś konkretnego, czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400.
jeżeli znajdziesz chwilę to napisz proszę coś więcej.
pozdrawiam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

arkadiuszarek, Sigma 70-300 APO, Uzywany Nikkor 70-300 (bez VR) itd...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

arkadiuszarek napisał/a:
czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400.

Nie jestem cudotwórcą. Sam bym chciał kupić Porsche 911 w cenie Fiata Punto :wink:
Ja w pracy używam szkła typu 70-200/2.8 VR wraz z tym TC 2 o który pytałeś. Nie musisz kupować 70-200/2.8 VR, możesz kupić jakąś starszą używaną wersję takiego reporterskiego obiektywu. Mam jednak inną radę. Daj sobie spokój z tymi 400m i kup 70-300 VR a będziesz zadowolony. Kup sobie 16-85 VR a tego 18-200 VR zwyczajnie sprzedaj :grin:

Monastor 
Optyczny

Cytat:
Czekam kolego na Twą obszerną wypowiedź , ponieważ chciałbym usłyszeć w tym temacie coś konkretnego, czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400.

Możesz zainwestować w Sigmę 135-400 F/4.5-5.6
Bez szału, ale da się tym obiektywem robić zdjęcia, nawet całkiem dobre jeśli tylko warunki pozwolą. Tyle Ci pozostaje jeśli chcesz koniecznie te 400 mm. Możesz też odpuścić sobie zoom i zapolować na jakąś starszą stałkę 400/5.6 Sigmy lub Tokiny, ale trudno będzie coś takiego zdobyć.

Najlepiej pójdź jednak za radą MM i
MM napisał/a:
kup 70-300 VR a będziesz zadowolony.

arkadiuszarek 
Nowy
arek

Dzięki za wypowiedzi.
Do MM , kolego to szkło 18-200 jest tak cudownie uniwersalnym szkłem że od roku czasu nie miałem większej potrzeby wymienić go na coś innego , przedział zoomu jest super uniwersalny. jestem bardzo z niego zadowolony, oczywiście ten zakup był bardzo przemyślany

Co do większego zoomu skłaniałbym się do tej sigmy 135-400, czytałem dużo opinii tego
szkła i suma sumarum piszą ludzie że daje radę całkiem dobrze, mamy oczywiście na myśli
szkło w pełni amatorskie, bo za 1600pln nie spodziewamy się cudów, na cuda trzeba wydać 6500pln nikon 80-400- marzenie, ale za to zostałbym wyrzucony z domu na bruk.
pozdrawiam kolegów i koleżanki

mavierk 
never knows best

arkadiuszarek, za poprzednikami: 70-300VR - konkretnie, krótko i na temat, a jeśli chcesz jakiś obszerny tekst, to sobie przeczytaj test tego szkiełka :)

A jak chcesz koniecznie jakieś większe zbliżenie, kup sobie AF-S 300/4

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

z 5.6 zrobi się 11. to już nie chodzi o AF, którego dawno nie będzie, ale o fakt że w wizjerku prawie nic nie będzie widać.

o jakości zdjęć koledzy napisali ;)

arkadiuszarek 
Nowy
arek

nooooooooo dobra koledzy wybiliście mi ciemną 400setkę sigmy z głowy i za to dzięki

wiem że nikon 70-300 to dobry obiektyw , ale dalej do zdjęć przyrodniczych będzie brakowało mi tego zoomu, więc może napiszecie mi jaki symbol przesłony musi mieć 400setka aby nie była ciemna
pozdrawiam

Monastor 
Optyczny

Cytat:
nooooooooo dobra koledzy wybiliście mi ciemną 400setkę sigmy z głowy i za to dzięki

Nikkor 70-300 ma takie same światło na 300 mm co "ciemna sigma" na 400 :zalamany:
Jak chcesz koniecznie 400 mm to ta sigma IMO wystarczy. Naprawdę można nią zrobić zdjęcia dobre, a nawet konkursowe. Wszystko zależy od użytkownika.

ghost pisał o hipotetycznym założeniu konwertera x2 na szkło o świetle F/5.6

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Tylko coś mi się zdaje, że koledze może brakować stabilizacji w tej Sigmie, o szybkim AF-ie nie wspomnę.

Monastor 
Optyczny

MM, stąd też napisałem parę postów temu:

Monastor napisał/a:
Najlepiej pójdź jednak za radą MM i
MM napisał/a:
kup 70-300 VR a będziesz zadowolony.

Osobiście brałbym Nikkora bo nie potrzebuję więcej niż 300 mm. Jeśli jednak ma być 400 mm to z Sigmą da się wytrzymać. Do badylowych ujęć ptaków starczy spokojnie. Oczywiście gorąco polecam statyw.

arkadiuszarek, jesteś pewien, że ma być 400?
Jak nie jesteś pewien to jest możliwość wypożyczenia szkiełka w Sigma Pro Centrum we Wrocławiu. Jeśli planujesz jakąś wizytę w stolicy województwa to wejdź na ich stronę i zobacz ile sobie liczą. Jeśli niewiele to może warto wypożyczyć obiektyw na parę dni i sprawdzić w boju. Możesz też obydwa pomacać u nich na miejscu bo sprzedają tam nie tylko Sigmy, raczej na pewno będą mieli 70-300 VR.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009   

arkadiuszarek a jaki masz aparat? Z cropem czy FF? :wink:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009   

hijax_pl, 18-200VR FF nie obsłuży :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi