Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 31 Sie, 2009 konwerter Nikon TC-20E II do nikona 18-200?
posiadam obiektyw 18-200 nikona, zastanawiałem się nad tym konwerterem, jeżeli ktoś podzieli się swoją opinią z użytkowania tego konwertera , będę naprawdę wdzięczny
Ten telekonwerter jest super, ale do tego szkła go nie podłączysz. Napiszę więcej - daruj sobie pomysły z podłączeniem JAKIEGOKOLWIEK telekonwertera do tego obiektywu.
Czekam kolego na Twą obszerną wypowiedź , ponieważ chciałbym usłyszeć w tym temacie coś konkretnego, czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400.
jeżeli znajdziesz chwilę to napisz proszę coś więcej.
pozdrawiam
czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400.
Nie jestem cudotwórcą. Sam bym chciał kupić Porsche 911 w cenie Fiata Punto
Ja w pracy używam szkła typu 70-200/2.8 VR wraz z tym TC 2 o który pytałeś. Nie musisz kupować 70-200/2.8 VR, możesz kupić jakąś starszą używaną wersję takiego reporterskiego obiektywu. Mam jednak inną radę. Daj sobie spokój z tymi 400m i kup 70-300 VR a będziesz zadowolony. Kup sobie 16-85 VR a tego 18-200 VR zwyczajnie sprzedaj
Czekam kolego na Twą obszerną wypowiedź , ponieważ chciałbym usłyszeć w tym temacie coś konkretnego, czyli jak za 1500pln sprawić sobie zoom w granicach 400.
Możesz zainwestować w Sigmę 135-400 F/4.5-5.6
Bez szału, ale da się tym obiektywem robić zdjęcia, nawet całkiem dobre jeśli tylko warunki pozwolą. Tyle Ci pozostaje jeśli chcesz koniecznie te 400 mm. Możesz też odpuścić sobie zoom i zapolować na jakąś starszą stałkę 400/5.6 Sigmy lub Tokiny, ale trudno będzie coś takiego zdobyć.
Dzięki za wypowiedzi.
Do MM , kolego to szkło 18-200 jest tak cudownie uniwersalnym szkłem że od roku czasu nie miałem większej potrzeby wymienić go na coś innego , przedział zoomu jest super uniwersalny. jestem bardzo z niego zadowolony, oczywiście ten zakup był bardzo przemyślany
Co do większego zoomu skłaniałbym się do tej sigmy 135-400, czytałem dużo opinii tego
szkła i suma sumarum piszą ludzie że daje radę całkiem dobrze, mamy oczywiście na myśli
szkło w pełni amatorskie, bo za 1600pln nie spodziewamy się cudów, na cuda trzeba wydać 6500pln nikon 80-400- marzenie, ale za to zostałbym wyrzucony z domu na bruk.
pozdrawiam kolegów i koleżanki
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009
arkadiuszarek, za poprzednikami: 70-300VR - konkretnie, krótko i na temat, a jeśli chcesz jakiś obszerny tekst, to sobie przeczytaj test tego szkiełka
A jak chcesz koniecznie jakieś większe zbliżenie, kup sobie AF-S 300/4
nooooooooo dobra koledzy wybiliście mi ciemną 400setkę sigmy z głowy i za to dzięki
wiem że nikon 70-300 to dobry obiektyw , ale dalej do zdjęć przyrodniczych będzie brakowało mi tego zoomu, więc może napiszecie mi jaki symbol przesłony musi mieć 400setka aby nie była ciemna
pozdrawiam
nooooooooo dobra koledzy wybiliście mi ciemną 400setkę sigmy z głowy i za to dzięki
Nikkor 70-300 ma takie same światło na 300 mm co "ciemna sigma" na 400
Jak chcesz koniecznie 400 mm to ta sigma IMO wystarczy. Naprawdę można nią zrobić zdjęcia dobre, a nawet konkursowe. Wszystko zależy od użytkownika.
ghost pisał o hipotetycznym założeniu konwertera x2 na szkło o świetle F/5.6
Osobiście brałbym Nikkora bo nie potrzebuję więcej niż 300 mm. Jeśli jednak ma być 400 mm to z Sigmą da się wytrzymać. Do badylowych ujęć ptaków starczy spokojnie. Oczywiście gorąco polecam statyw.
arkadiuszarek, jesteś pewien, że ma być 400?
Jak nie jesteś pewien to jest możliwość wypożyczenia szkiełka w Sigma Pro Centrum we Wrocławiu. Jeśli planujesz jakąś wizytę w stolicy województwa to wejdź na ich stronę i zobacz ile sobie liczą. Jeśli niewiele to może warto wypożyczyć obiektyw na parę dni i sprawdzić w boju. Możesz też obydwa pomacać u nich na miejscu bo sprzedają tam nie tylko Sigmy, raczej na pewno będą mieli 70-300 VR.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12