Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 01 Wrz, 2009
Zdjęcia za jasne mimo 0EV +Problem z jasnością wyświetlacza
Autor Wiadomość
Kowalencki 
Uczestnik

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   Zdjęcia za jasne mimo 0EV +Problem z jasnością wyświetlacza

Witam serdecznie,
posiadam Canona 450D+kilka obiektywów. Problem pierwszy jest zwązany ze zdjęciami zrobionymi przy 0EV. Każde z nich jest zawsze zbyt jasne, prawie prześwietlone. Dotyczy to każdego z obiektywów. Ekspozycja musi być ustawiona na 2/3 lub 1EV, aby zdjęcie wyszlo normalne.

Drugi problem dotyczy wyświetlacza. Zdjęcia ukazujące się na wyświetlaczu są zawsze ciemniejsze aniżeli te, które ukazują się na kompie. Wygląd na wyświetlaczu jest taki, jaki uważąm za słuszny, jednak póżniej wszystko na kompie wygląda inaczej czyt. dużo jaśniej. W ustawieniach jasność LCD jest na przedostatniej kresce...nie mogę już go za bardzo rozjaśnić....;/

Co do wyświetlacza to rozumiem, że to chyba normalny przypadek..jednak problem z jasnymi zdjęciami przy 0EV bardzo mnie martwi....;/. Dodam, że zdjęcia robione są na Av

Proszę o jakąś radę i z góry dzięki wszystkim za pomoc,
Pozdrawiam
Michal

Reklama

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009   

Kowalencki napisał/a:
musi być ustawiona na 2/3 lub 1EV

:shock:

nie pozamieniales czegos w ustawieniach? jaki masz ustawiony pomiar światła itp.?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kowalencki, Nie oceniaj zdjęcia po wyglądzie na wyświetlaczu LCD szczególnie niskiej jakości. Oceniaj na nich tylko ostrość, jakość ekspozycji oceniaj po histogramach ogólnym i rgb w szczególnych przypadkach. Kolory zawsze możesz poprawić w kompie :wink:

Codo zdjęć w ciemności to na jakim pomiarze je robisz? Matrycowym, ważonym czy punktowym?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Hmm... A może problem leży w najbanalniejszym miejscu, w które zagląda się najrzadziej, tj. w ustawieniach samego wyświetlacza, a dokładniej w jego jasności.
Zrób zdjęcie na 0EV w ładny dzień, ale nie w pełnym słońcu, zgraj na komputer nie usuwając z aparatu a następnie dopasuj jasność wyświetlacza tak by zdjęcie wyglądało na prawidłowo naświetlone.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Moment - rozmawiamy o zdjeciach w 0EV - czyl nocnych, czy tez korekcji ekspozycji ustawinej na 0EV?

Kowalencki 
Uczestnik

Rozmawiamy o korekcji ekspozycji ustawionej na 0EV :)

Pomiar światła - najczęściej wielosegmentowy

Baku, chodzi o to, że za bardzo nie mam skali do ustawieni wyświetlacza:). Sęk w tym że jest już ustawiony na przedostatnią kreskę czyt. prawie najjaśniej jak się tylko da;/.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Kowalencki, w takim razie punkt pierwszy - masz za jasno wyświetlacz. punkt drugi, sprawdź jak używać różnych pomiarów światłomierza.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A ja bede powtarzał jak mantrę.. Jak wyglada histogram?
Porównaj sobie histogram z wyglądem na wyświetlaczy LCD.

Kowalencki, Ale nie gra mi tylko to co mówisz że ustawiasz korekcję na +1EV - wtedy powinno wyjść doświetlone o 1EV, czyli jaśniejsze od tego z bez korekcji. A Ty mówisz że są za jasne - czyli powinieneś ustawiać korekcję na -1 EV :wink:

cra89 
Bywalec

hmm a mnie jeszcze ciekawi czy uzywaz monitora LCD bo jak tak to na 90% jestem pewien ze to co widzisz na nim nie ma nic wspolnego z tym co wyjdzie po wydruku :)
czytaj monitry LCD ludzie sobie ustawiaj amega jasno bo ladnie to wyglada ale zdjecia beda wlasnie przeswietlone. Ja mam CRT skalibrowany pod odbitki z zaprzyjaznionego photolabu i na tym bazuje:)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

cra89 napisał/a:
czy uzywaz monitora LCD bo jak tak to na 90% jestem pewien ze to co widzisz na nim nie ma nic wspolnego z tym co wyjdzie po wydruku... monitry LCD ludzie sobie ustawiaj amega jasno bo ladnie to wyglada ale zdjecia beda wlasnie przeswietlone

Czy ja wiem? Mam Szajsunga kupionego ladnych pare lat temu w Vobisie i wszystko bylo i jest ok. Kwestia szczescia? Marki? Modelu?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cra89, ja na moim D90 mam piękny obraz baaaardzo zbliżony do tego na kompie :cool:

Kowalencki 
Uczestnik

hijax_pl, przepraszam za błąd. Oczywiście ustawiam na -1EV i dopiero wtedy fotki są OK. Sorki za pomyłke....

cra89, Co do monitora, to używam laptopa;). Niestety czesto sie przemieszczam i stacjonarny jak do tej pory mi nie służył:).

edmun, który wyświetlacz??na laptopie czy na aparacie??. Gdybym na aparacie zmniejszył jasność to już by była ciemnica....;/. A jeżeli chodzi o pomiar światłomierza, to niestety nie wiem tak naprawdę który typ pomiaru zastosować do danej sytuacji.... . Muszę się bardziej z tym zaznajomić....

Wnioskuje, że pewnie chodzi o mojego lapka. Po prostu bardziej dokładnie oglądnę histogram i wtedy powinienem wiedzieć, czy chodzi o wyświetlacz na laptopie, czy o coś innego.

Chyba tyle, jak zrobię fotki po południu, to dam znać co i jak.
Dzięki wielkie Panowie za pomoc

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kowalencki, Zresteuj aparat do wartości domyślnych, zrób jakąkolwiek fotę w trybie pełnej automatyki. Spójrz w histogram- jeśli nie jest równomierny rozłożony mniej więcej po środku - masz problem z korpusem. W takim przypadku polecam - serwis..

Swoją drogą na ciemny wyświetlacz LCD - też polecam serwis - wychodzi na to że ci padlo podświetlanie.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sro 02 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

belkot77 
Rozmowny

Ustaw pomiar swiatla na matrycowy. On powinien zrownowazyc cala scene i dobrze naswietlic.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Kowalencki a jak wychodzi w manualu ?? Też prześwietla ??

Odpowiedz do tematu