Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W zasadzie jeśli chodzi zdjęcia sportu, to obiektywy, które podałeś mogą być problematyczne, ponieważ w fotografii sportowej liczy się też dość długa ogniskowa, ale i światło. Jeśli chodzi o kompromis to wziąłbym nowe body, które sam wskazałeś i Sigmę 17-70 prawie zmieścisz się w ten sposób w budżecie i kupisz nowy sprzęt. Co do używanego body to nigdy nie wiadomo, co się kupuje.
A czy jesteś zdecydowany na Nikona? Jaki sport chcesz fotografować?
sport to głównie rower extremalny który sam uprawiam. Nie trzeba tam dużych odległości. Wiec żadnego tele nie potrzebuje Sport to tak dodatkowo. Ogólnie ma byc w miare uniwersalny ale wiadomo co do wszystkiego to do niczego ale nie zależy mi jakos na macro i tele jak narazie przynajmniej
Czy sigma bedzie najlepszym wyborem ?
Tak jestem zdecydowany na nikona.
Ta Sigma w wersji na Nikona ma HSM, to jest zaleta.
Z tego, co piszesz, to potrzebujesz uniwersalnego szkła, ta Sigma jest uniwersalna. Nie wiem czy czytałeś test http://www.optyczne.pl/14...5_DC_Macro.html , ale z testu wynika, że jest to także dość udane optycznie szkło.
Tamron 17-50 f/2.8 też cieszy się dobrą opinią i jego zaletą jest stałe światło, z tym, że ma mniejszy zakres ogniskowych i podobno jest gorzej wykonany (tak słyszałem, nie miałem go w rękach). Tutaj test http://www.optyczne.pl/30...rical_(IF).html Co do Sigmy jest bardzo dobrze wykonana.
Ja ostatnio też stałem przed dokładnie takim samym wyborem i wybrałem Sigmę 17-70. Musisz sam poczytać, zastanowić się, które wady jesteś w stanie zaakceptować, a które zalety tych szkieł są dla Ciebie ważne i wybrać.
Niestety w tej cenie trzeba się pogodzić z faktem, że nie można mieć wszystkiego!
głównie ma mi służyć do zdjęć sportowych, portret. Również chciałbym nim uwietrzniać jakieś wycieczki czy imprezy szkolne/ rodzinne.
Do tak szerokich zastosowań to lepszy chyba będzie nikkor AF-S DX 18-200/3,5-5,6 IF-ED VR. Istotne znaczenie ma w nim szybki AF-do tego sportu bardzo się przyda. Do imprez szkolnych i wycieczek zapewne przyda się dłuższa ogniskowa. Portret też da się nim zrobić.
ksienciunio [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Wrz, 2009
mialem w sony alfa 300 obiektyw sony 18-200 ale byl dosc ciemny i powyżej 100 jakośc sie pogarszała. Moze po prostu dokupić jakaś przejściówkę do tamtego ? Co nie zmienia faktu że jakieś jasne szkło też by się przydało . Myślę że nie jest mi potrzebne wiecej niz 100 z własnego doświadczenia.
Edit:
Sigma bedzie chyba dobrym wyborem. jednak jeśli ktoś miałby zastrzeżenia do niej to śmiało pisac
Nikkor 18=200 jest wyraźnie lepszy od odpowiednika sony.
ksienciunio napisał/a:
jakieś jasne szkło też by się przydało
To może być nikkor AF-S 50/1,4G lub nikkor AF-S DX 35/1,8G lub nikko AF 85/1,8D-zależnie od preferencji.
ksienciunio napisał/a:
Myślę że nie jest mi potrzebne wiecej niz 100 z własnego doświadczenia.
To w takim razie nikkor AF-S DX 18-105/3,5-5,6 VR ED
ksienciunio [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009 Nikon d90 + obiektyw
Stwierdzilem ze poprzedni swoj post napisalem w zlym dziale.
Teraz zwracam sie tutaj .
Witam wszystkich.
Szukałem ale chciałbym uzyskać pomoc/porady konkretnie do mojego problemu .
Więc mam dylemat. Fotografią interesuje się od jakiegoś czasu. Planuje zakup lustra które głównie ma mi służyć do zdjęć sportowych, portret. Również chciałbym nim uwieczniać jakieś wycieczki czy imprezy szkolne/ rodzinne.
Dosyć dużo poczytałem i mój wybór padł na nikona d90. Chce raczej kupić samo body i dobrać do tego jakiś ciekawy obiektyw. Myślałem nad
Tamron 17-50 f/2.8 SP XR Di II LD . Ma dobre opinie ale znalazłem też Sigme 17-35 EX DG2,8-4 oraz Sigme AF 17-70 mm f/2,8-4,5 DC Macro. Moze lepiej kupic ze kitowym szklem 18-105 ?Który zestaw byłby najlepszy na początek bo nie wykluczam oczywiście dokupienia później 2go szkiełka. Planuje też zakupić jakąś lampę ew. inne dodatki. Ale to wszystko z czasem.
Co polecacie ? Może jakieś inne propozycję ?
Body myślę że nowe lub z małym przebiegiem a obiektyw używany.
Pozdrawiam i liczę na pomoc !
Proszę o nieusuwanie postu/ ew poprawienie
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 06 Wrz, 2009, w całości zmieniany 2 razy
ksienciunio [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009
Chyba zly dzial. Prosze o usuniecie tego postu. Juz temat zalozylem w dobrym dziale.
Scaliłem posty z tamtego skasowanego tematu w dziale lustrzakowym. Teraz wszystkie wypowiedzi są tutaj, w jednym wątku w dziale o obiektywach. Niestety przez to mogą być nieco pomieszane. Komor
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 06 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
ksienciunio, trzeba było poprosić moderatorów o przeniesienie wątku
kitowy 18-105 to naprawdę świetne szkło jak na kit myślę że będziesz zadowolony z fot.... z czasem zapragniesz mieć coś jaśniejszego. Wtedy proponowałbym Ci zastanowić się nad tym na którym końcu kita najwięcej zdjęć zrobiłeś
w takim razie zakupie chyba z kitem moze rozgladac sie za jakas tania stalka dodatkowo ? Co w miare taniego i sensownego mozecie polecic ? Raczej uzywana
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12