Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Darmowy program do sklejania panoram
Autor Wiadomość
Bumber 
Maniak

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009   Darmowy program do sklejania panoram

Witam. :)

Szukam darmowego programu do sklejania zdjęć w panoramy. Gdyby jeszcze obsługiwał RAWy lub TIFFy, to byłbym w siódmym niebie. ;)

Mógłby mi ktoś coś dobrego polecić? :)

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pon 17 Sie, 2009   

Bumber, jeden program masz na płycie dołączonej do aparatu, nazywa się Photostitch. Jest też do ściągnięcia z internetu.

Bumber 
Maniak

Monastor, właśnie znalazłem i zainstalowałem.

Jest on godny polecenia, czy raczej znajdę coś ciekawszego w internecie?

zug
[Usunięty]

Bumber, ja ostatnio bawiłem się tym :arrow: Hugin, i bardzo mi się spodobał :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Microsoft ICE jeśli ktoś nie ma uprzedzeń do tej firmy. :wink:

Prosty i efektywny. Cała filozofia operowania nim to wrzucenie do niego fot z innego katalogu metodą drag&drop. Resztę robi sam.

Bumber 
Maniak

Dzięki za porady. Postaram się wypróbować wszystkie trzy programy, może któryś przypadnie mi do gustu.

4motion 
Rozmowny

Wysłany: Wto 18 Sie, 2009   

Ja używam PANORAMA FACTORY całkiem spoko ale płatny, dostałem w prezencie. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009   

Rozumiem, że skoro dostałeś w prezencie jest dla Ciebie darmowy - czyli zgodny z tematem tego wątku :wink:

Ale tak na poważnie już - z darmowymi programami to jest tak że generlanie nie ma za bardzo do nich wsparcia - bo właśnie za wsparcię się generlanie płaci.

SlawGaw 
Optyczny

Pobawiłem się ostatnio Microsoft ICE, to jest bardzo prosty i szybki programik, dający naprawdę dobre rezultaty. Jeśli nie mamy wymagań co do jakiś tam efektów specjalnych, to nie widzę sensu używania czegokolwiek innego a to z powodu czasu. Trzy minuty i panorama z 14 zdjęć gotowa.
Jedynym mankamentem który spostrzegłem to dziwny 2-3 pikselowy pasek na prawej krawędzi, raz żółty raz czarny, może to błąd w działaniu funkcji auto-kadrowania a może coś innego. Łatwo to odciąć.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No ale chodziło o program do sklejania. Jak komuś zależy może sobie przecież wynikowego TIFFa (JPG ma ograniczenia co do wielkości) dalej edytować w PS czy czymkolwiek innym.

A ICE - to taki młotek. Proste narzędzie wywiązujące się z zadania w sposób wystarczający.

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Wysłany: Nie 23 Sie, 2009   

A powiedzcie mi czy u Was Photostitch też zostawia na złączonym już zdjęciu takie szare paski czyli miejsca gdzie nakładają się zdjęcia na siebie?? Bo mi właśnie tak robi i to mnie irytuje:/

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 24 Sie, 2009   

szaleniec, poszukaj opcji optymilizacji ekspozycji

Bumber 
Maniak

Wysłany: Pon 31 Sie, 2009   

Ok, zainstalowałem Hugina. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że program ten nie chce złożyć żadnej panoramy. Po załadowaniu zdjęć i próbie złożenia panoramy pojawia się komunikat o "unhalted exception" i tyle... Mogę go zignorować, co wiąże się z przerwaniem procesu składania, albo kontynuować, co oznacza... wyłączenie programu.

Spotkał się ktoś z taką sytuacją?

Dodam też, że wina nie leży raczej po stronie zdjęć. Wypróbowałem też trialowską wersję PTGui, który bezproblemowo złożył ładną panoramę z tych samych fotografii (pomijając dziesiątki znaków wodnych :neutral: )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Bumber, do prostych panoram (bez automatycznego składania HDR) wystarczy ICE. Polecam ponownie :wink:

Bumber 
Maniak

hijax_pl, jak nie wywalczę panoramy od Hugina, to pokombinuję z ICE. :)

Odpowiedz do tematu