Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 25 Maj, 2010 W jaki sposób prawidłowo ustawić balans bieli
Witam. Oglądam zdjęcia znanych w świecie wielkich artystów-fotografików, których zdjęcia umieszczam poniżej. Po lewej stronie znajduje się oryginalne zdjęcie artysty-fotografika - po prawej zaś - zdjęcie w zmodyfikowanej przeze mnie w zakresie kolorystyki wersji.
Zamieszczam je, ponieważ chciałabym się dowiedzieć, co o nich sądzicie. Czyje ustawienia są bardziej poprawne? Artysty-fotografika, które to ustawienia według mojej oceny w ogóle nie odzwierciedlają obrazu, który moglibyśmy zobaczyć w rzeczywistości, czy też te moje?
Moje pytanie nie bierze się znikąd. Mam dużo zdjęć, które chciałabym wywołać, ale nadal nie wiem w jaki sposób powinnam ustawiać kolorystykę zdjęcia tudzież balans bieli, dlatego bardzo Was (w szczególności ekspertów) proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez goltar Sro 26 Maj, 2010, w całości zmieniany 1 raz
to są kiepskie przykłady, nie są to najlepsze fotografie Bartka Pogody... jeśli są, bo ich nie pamiętam. Tego drugiego nie znam. To jest fotoreportaż, zdjęcia nie były obrabiane do druku, czy ekspozycji, jak wyszły z puszki takie są, przynajmniej na to wygladają,
z takimi tematami trudno zrobić coś gorszego. Poszukaj naprawdę dobrej fotografii
artystycznej i tam kombinuj, to co ty zrobiłaś to bardzo standardowe wywołanie,
są ludzie którzy lubią cieplej, są tacy którzy wolą zimniej, ... są zdjęcia które będą lepsze
jak się pójdzie z temperaturą w którąkolwiek stronę, niż takie neutralne i realistyczne do bólu.
Moim zdaniem bardziej poprawne, tzn bardziej realistycznie oddające rzeczywiste kolory są Twoje ustawienia. Jednak w sporej części, bardziej podobają mi się fotografie z lewej strony, ale może dlatego, że zawsze bardziej podobaly się zdjęcia przedstawiające rzeczywistość w sposób malo standardowy
malinkowo30, źle skonstruowałaś pytanie. Pytasz o prawidłowo, a powinnaś wg mnie pytać o poprawnie. Przy tak postawionym pytaniu odpowiedź nie jest już jednoznaczna.
"Prawidłowo" odnosi się do aspektu technicznego i niewątpliwie tu masz rację w swoich interpretacjach. Jednak, tak jak kilku osób powyżej się już wypowiedziało - nie zawsze taka kolorystyka jest "poprawna" w aspekcie artystycznym
W każdym razie w ankiecie zagłosowałem na obie opcje
Dzięki za posty. Na początek chciałabym dopytać sigmiarza i jaada75, a potem innych
sigmiarz napisał/a:
to są kiepskie przykłady, nie są to najlepsze fotografie Bartka Pogody... jeśli są, bo ich nie pamiętam. Tego drugiego nie znam. To jest fotoreportaż, zdjęcia nie były obrabiane do druku, czy ekspozycji, jak wyszły z puszki takie są, przynajmniej na to wygladają [CIACH]
jaad75 napisał/a:
malinkowo30, Twoje kolory są bardziej poprawne, choc nie w każdym przypadku te bardziej poprawne sprawdzają się lepiej.
Proszę, napiszcie więcej na ten temat.
Kiedy "moje" kolory będą się sprawdzać lepiej niż oryginalne kolory autora (jak te po lewej stronie na zdjęciach)?
Kiedy oryginalne kolory autora (jak te po lewej stronie na zdjęciach) będą się sprawdzać lepiej niż "moje"?
Jakich ustawień powinnam używać, jeśli chciałabym, aby ktoś się zainteresował moimi zdjęciami? Czy powinnam je bardzo dokładnie obrabiać czy wręcz przeciwnie, mogłabym je wstawić je na stronę "takie, jakie wyjdą z puszki", jak napisałeś sigmiarzu?
Artyści, których zdjęcia umieściłam zarabiają na fotografii, a jednak jak piszesz sigmiarzu ich zdjęcia wyglądają na "takie, jakie wyszły z puszki". To znaczy, że na rynku panuje dowolność pod względem obróbki? Jak to jest?
fou, jestem ciekawa, które z tych zdjęć zachowałbyś w oryginale, a które wybrałbyś obrobione?
hijax_pl, proszę, napisz więcej na ten temat. Kiedy "moja" kolorystyka nie będzie "poprawna" w aspekcie "artystycznym" i po czym powinnam poznać, że nie jest?
fotomaszewski, przepraszam, jeśli złamałam jakąś niepisaną regułę. Proszę o wyrozumiałość. Informacja o autorach zdjęć jest na górnej belce, kiedy otworzysz zdjęcie.
Kiedy "moje" kolory będą się sprawdzać lepiej niż oryginalne kolory autora (jak te po lewej stronie na zdjęciach)?
W skrócie - jeśli chcesz uzyskać wrażenie sterylnego realizmu. Ale nie da się dokładnie sprecyzować, kiedy jest to lepsze niż kombinowanie z kolorami - kwestia gustu, wyczucia, smaku, a czasem po prostu nastroju danego dnia...
malinkowo30 napisał/a:
Kiedy oryginalne kolory autora (jak te po lewej stronie na zdjęciach) będą się sprawdzać lepiej niż "moje"?
Kiedy chcesz podkreślić jakieś konkretne wrażenie, klimat, porę dnia, pogodę itp... Akurat te przykłady do najlepszych rzeczywiście nie należą, ale często zdarza się, że takie właśnie niepoprawnie zbalansowane kolory tworzą nastrój zdjęcia. Do tego wiele osób specjalnie zniekształca kolory, choćby stosując (lub symulując stosowanie) np. cross processingu...
malinkowo30 napisał/a:
Jakich ustawień powinnam używać, jeśli chciałabym, aby ktoś się zainteresował moimi zdjęciami? Czy powinnam je bardzo dokładnie obrabiać czy wręcz przeciwnie, mogłabym je wstawić je na stronę "takie, jakie wyjdą z puszki", jak napisałeś sigmiarzu?
Rób tak, jak czujesz, ale to, co "wychodzi z puszki", to nie jest Twoja interpretacja, tylko wynik działania automatyczych algorytmów napisanych przez inżynierów, którzy zaprojektowali Twój aparat...
malinkowo30 napisał/a:
To znaczy, że na rynku panuje dowolność pod względem obróbki? Jak to jest?
Panuje dowolność...
[ Dodano: Sob 29 Maj, 2010 00:46 ]
BTW, takie ciepłe kolory jak w oryginalnych obróbkach sprawdzą się lepiej, jeśli zdjęcia będziesz oglądać na kiepskim, nieskalibrowanym LCD, bo te zwykle zaniebieszczają i Twoje wersje mogą wyglądać na nich zbyt zimno...
Tylko nie bierz sobie tego za bardzo do serca...
rób takie jakie Tobie się podobają, jeśli jednak chcesz być poprawna i akuranta dla wszystkich,
kąpać się w mainstreamie, kup którąś z popularnych książek, tam jest wszystko
na ten temat, na forum jest kilka wątków na temat książek.
Pytanie w ankiecie jest źle zadane.
Bardziej poprawne (tylko co to znaczy bardziej) beda takie które maksymalnie oddają zarejestrowaną rzeczywistość, czyli na ile sprzęt ją prawidłowo przetwarza.
W związku z tym nie ma tu nic do rzeczy żaden artyzm i osobiste preferencje "widzemisiowe".
Wszystko zalezy od tego CZY chcesz aby zdjęcia były jak najbliżesze rzeczywistości CZY będziesz przy nich grzebac i dopiększać na swoje widzimisie.
Taki dokładnie jest wybór.
Jesli nie zalezy Tobie na oddaniu rzeczywistości (a ta nie zawsze jest wybajerowana kolorystycznie, bo różnie bywa) to panuje tutaj absolutna dowolnośc jej interpretacji i absolutnej fantazji,czyli "co ci się rzywnie podoba".
sigmiarzu, czy możesz mi podać jakiś konkretny tytuł?
Groni, ja nie robię zdjęć tylko dla własnej satysfakcji. Pytałam o to, jaki jest rynek. Jak należy obrabiać zdjęcia, aby ktoś nimi bliżej zainteresował? Jakie jest zapotrzebowanie, itd.
Aha. I będę wdzięczna, jeśli na to pytanie odpowiedzi udzialać będą TYLKO doświadczone osoby!!!
PS. Wielu mówiło, że nie są to najlepsze przykłady zdjęć. Czy któryś z Panów mógłby zaprezentować mi lepsze przykłady, które będą bardziej odpowiedniego do tego tematu?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 30 Maj, 2010
malinkowo30 napisał/a:
Moje pytanie nie bierze się znikąd. Mam dużo zdjęć, które chciałabym wywołać, ale nadal nie wiem w jaki sposób powinnam ustawiać kolorystykę zdjęcia tudzież balans bieli, dlatego bardzo Was (w szczególności ekspertów) proszę o pomoc.
.........ale po co ingerować w czyjąś "wizję twórczą" - tak dla sportu tylko ?
malinkowo30, a zadałaś sobie pytanie, czy istnieje taka możliwość, że akurat na tym czy innym zdjęciu autor akurat "wyłożył" na ustawienie WB. Jak widać, na niektórych przykładach tobie udało się to lepiej .....no i co z tego.....
Na pierwszych czterech przykładach wydaje mi się bardziej poprawny twój wb, co do piątego to nie wiem czy te budyneczki nie miały takiego(żółto-pomar.) zafarbu i wystarczyło nakręcić filtr, żeby z niebem było lepiej ale to tylko przypuszczenia bo gdybym nie widział takiego "podobnego osiedla" to obstawałbym przy twoim.
Dwa ostatnie przykłady to ewidentne zaniedbanie autora, tylko co z tego a nie zdarzyło Ci się nigdy usłyszeć gniota w wykonaniu swojego ulubionego wykonawcy ....?
malinkowo30 Dopoki nie masz statusu artysty, zdjecia nalezy robic poprawnie i dbac o warsztat techniczny. Jak sie jest artysta to kazdy kicz mozna wytlumaczyc wizja i niezrozumeniem (przez innych) sztuki, wtedy WB moze byc dowolny. Jak sie nie jest artysta to kicz zawsze pozostaje kiczem. Juz w wolnych tematach byl watek na temat artyzmu.
Ankiety nie wypelnilem bo zdjecia sa na imageshack'u
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15