Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Mam mały problem. Nie bardzo wiem jak się posługiwać lampą.
Powiedzmy że używam Manualu. Pomieszczenie oświetlone światłem sztucznym - żarówki - lekko zaciemnione. Włączam lampę wbudowaną. No i pytanie.
Ustawiam np. Czas 1/250 aby zamrozić ruch. Przysłona F/9 - F11 - odległość od obietku (człowieka) około 2-3 m. Expozycja leci mi w lewą stronę co wskazuje na zdjęcie mocno niedoświetlone. Lampa ustawiona na standardową moc. ISO 100.
- Te ustawienia są do przyjęcia?
- wskaznik expozycji zasze będzie wedrował w lewą stronę mimo że używam lampę?
- probowałem ustawiać czas migawki na 1/15 i fotografowałem człowieka ruszającego szybko rękę. Zero rozmycia (???)
Trochę się pogubiłem. Proszę o poradę dla początkującego.
Ustawiam np. Czas 1/250 aby zamrozić ruch. Przysłona F/9 - F11 - odległość od obietku (człowieka) około 2-3 m. Expozycja leci mi w lewą stronę co wskazuje na zdjęcie mocno niedoświetlone. Lampa ustawiona na standardową moc. ISO 100.
- Te ustawienia są do przyjęcia?
- wskaznik expozycji zasze będzie wedrował w lewą stronę mimo że używam lampę?
- probowałem ustawiać czas migawki na 1/15 i fotografowałem człowieka ruszającego szybko rękę. Zero rozmycia (???)
1) używając lampy nie zamrażasz ruchu czasem naświetlania, ale właśnie ... błyskiem
2) ustawiasz czas synchronizacji taki jaka Twoja puszka obsłuży. Choć zwykle 1/125 wystarczy
3) wskaźnik ekspozycji pójdzie Ci w niedoświetlenie , bo światłomierz mierzy zastane, którego będziesz miła za mało
4) jak używasz lampy w ttl, jej moc będzie zależna od odległości ostrzenia i użytej przesłony
5) przy czasie 1/15 - jedyne co robisz to zmieniasz udział zastane/błyskowe - nie rozmażesz no chyba że będziesz szedł z aparatem w rękach
hijax_pl napisał/a:
1) używając lampy nie zamrażasz ruchu czasem naświetlania, ale właśnie ... błyskiem
- Bo blysk trwa po prostu krotko. O rzad albo i dwa w stosunku do 1/250.
Bo moc błysku jest tak duża że matryca zanim załapie cokolwiek z otoczenia, błysk już i tak wszystko oświetli. Błysk może być odpowiednikiem czasu naświetlania np 10s.
hijax_pl czyli przy użyciu lampy czas otwarcia migawki synchronizuje się z lampą? Jesli tak to skąd wiedzieć jakie czasy są przyjmowane?
Tak samo jest w trybie np Av. Włączam lampe a czas leci mi na maks. i chyba cos robiłem nie tak bo w takim czasie mi się naświetlała matryca. Niby jest błysk ale czas długi.
Przepraszam ze te laickie pytania, ale myślę że za parę tygodni/miesięcy załapię wszystko.
sami, czas synchronizacji to zasadniczo czas w którym migawka jest maksymalnie otwarta, a więc cała matryca jest eksponowana. Musisz poczytać sobie o pracy migawki szczelinowej.
To jakie czasy to są zależy od konstrukcji i sterowania migawki. Raz jest 1/200 raz 1/125 a innym razem - 1/90. Zależy od aparatu.
sami napisał/a:
Tak samo jest w trybie np Av. Włączam lampe a czas leci mi na maks. i chyba cos robiłem nie tak bo w takim czasie mi się naświetlała matryca. Niby jest błysk ale czas długi.
Nie wyobrażam sobie pracy z lampą na takich parametrach. Nawet jeżeli coś wyjdzie, to nie będzie to nic sensownego. Polecam zmniejszyć maksymalnie wartość przysłony, podbić ISO w miarę rozsądnie i wydłużyć czas naświetlania.
A najlepiej to wysupłać parę stówek na zewnętrzną lampę z możliwością odbijania błysku od sufitu - to już inna bajka fotografowania.
Ostatnio zmieniony przez Yossarian Pon 08 Lut, 2010, w całości zmieniany 1 raz
W trybie Av ustawiłem przysłonę F4 a czas ustawił mi się w okolicach 2s przy włączonej lampie wbudowanej. Tutaj akurat chyba migawka faktycznie strzela 2s.
W trybie Tv niby ustawiam migawkę na 1/60 a aprarat po nasiśnięciu przycisku do połowy ustawia mi tez w okolicach 1s. Domyslam się że to czas zastany i jednak aparat strzela migawką 1/60.
sami, z tego co piszesz wnioskuję że mało wiesz o budowie aparatu, o tym co to jest czas naświetlania, przesłona, jak działa lampa błyskowa, dlatego proponuję robić zdjęcia w trybach automatycznych typu P, czy zielony prostokąt, kupić jakąś książkę która to wyjaśni lub jakoś inaczej zdobyć tę podstawową wiedzę. Jeśli już na siłę chcesz eksperymentować bez tej wiedzy to parę moich rad:
1. czas naświetlania nie ma wpływu na moc błysku, a tylko na to ile wpuszczasz światła zastanego
2. na moc błysku ma wpływ ustawiona czułość oraz wybrana wartość przesłony
3. w domowych warunkach powinno wystarczyć iso 400, czasy w granicach 1/30-1/125 i przesłona w okolicach f/5,6 najlepiej ustawić to w trybie M, a lampa automatycznie.
dzieki za podpowiedzi. Staram sie znaleźć jakieś informacje aby móc odpowiednio stosować ustawienia. Większość materiałow które czytałem to lanie wody. Na początek pasuje zrozumieć zależności w ustawieniach typu: Ustawiasz lampe przestaje dzialać to.
Co do podstaw to wiem o co biega między ustawieniami migawki czy przysłony.
Jak sie nauczę podstaw to pozniej będe martwił się czy zdjęcie jest odpowiednio wykadrowane.
Troche mnie aparat zaskakuje bo nie wiem jak interpretować wskazania elektroniki.
ps. SlawGaw myslisz ze tryb P lub automat rozwieje moje pytania? Jesli forum jest dla profesjonalistów to spadam i przepraszam że chcę od czegoś zacząć.
Ano, zwykle jej nie znamy, aparat sam sobie ją wyczuwa, a nasz wpływ na nią, polega na dreptaniu w przód lub w tył, więc o niej nie pisałem.
Przy GN 12 (współczynnik określający maksymalną moc lampy zwany liczbą przewodnią podawany dla iso 100), iso 400 i przesłonie 5,6 możemy liczyć na zdjęcia dobrze naświetlone w granicach do 5 m od lampy, czyli w przeciętnym pokoju będzie ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11