Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Wrz, 2009 SIGMA 18-250 OS HSM warto kupić?
Jak w temacie? Gdzie znaleźć cos na ten temat, bo wyszukiwarka na "Optyczne" nic mi nie znalazła. Taki superzoom Ale jak zjakością? Jak ma się ten obiektyw do N18-105? Do N70-300VR? Ciemny na końcu, ale może ma jakieś zalety? Na Allegro 2500zł.
http://allegro.pl/search....cat=1&country=1
Ile warto za takiego dać w przypadku aukcji od 1 zł? Miał ktoś coś takiego w rękach?
Taki spacerowy. I nie trzeba zmieniać obiektywów. A jakie wady? Ciemny na długim końcu. Jak z ostrzeniem?
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 15 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Ja pozostałem przy 18-105+70-300.... Myślałem wpierw o N18-200, przy nim sigma czy tamron wypada gorzej, jedyny plus - trochę dłuższy drugi koniec (250/270 vs. 200)
Ale doszedłem do wniosku że 18-105 wystarcza w zupełności jako spacerzoom. A 70-300 nie jest znowu tak ciężki żeby go nie móc przy sobie mieć cały czas. Inna sprawa że gdybym myślał o spacrzoomie i niczym więcej nie kupowałbym lustrzanki tylko jakąś hybrydę z 20x zoomem
Miałem okazję kupić nowy za 2000zł i zabrakło mi odwagi. Chcę wiedzieć, czy straciłem okazję, czy zyskałem nie kupując . Ale poważniej, zainteresowało mnie to. Jak się niebawem kiedyś nowa taka okazja nadaży, to chciałbym wiedzieć. Brać ,czy nie. A Sigma chyba lepsza od tamrona? Jeśli o jakość chodzi. Porządna stabilizacja, silnik HSM, i duży zakres ogniskowych o którym nie wiem co myśleć
Najlepiej będzie jak przed kupnem podepniesz go do swojego body i zrobisz kilka zdjęć... Potem je na spokojnie obejrzysz i zobaczysz czy jakość Cię zadowala.
Nie bez powodu mówi się "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego"
Najlepiej będzie jak przed kupnem podepniesz go do swojego body i zrobisz kilka zdjęć... Potem je na spokojnie obejrzysz i zobaczysz czy jakość Cię zadowala.
Nie bez powodu mówi się "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego"
To by było najlepiej , ale nie ma takiej opcji. Będzie gwarancja, ale nie będzie możliwości zwrotu. Muszę sie ewentualnie zdecydować na odległość, ale za to mogę dostać 20% rabatu, a to duzo za pełnowartościowy towar. Do tej pory wszystkie body i obiektywy tak kupiłem i nie narzekam. Problem pojawił się z tą Sigmą, bo nigdzie nie mogę jej znaleźć, żeby sobie obejrzeć. 18-200 tak, a tej niet . Szukam osoby która miała już w rękach to ustrojstwo, zeby podzieliła się wrażeniami. Ze względu na brak mozliwości zwrotu, boje się, żeby nie "wdepnąć".
Powiem Ci tak.
Jeszcze kilka miesięcy temu pociągały mnie szkła od 18 do 200 lub nawet do 270mm - myślałem sobie: ale będzie fajnie, co za wygoda, jak pięknie, można wszędzie zajrzeć nie ruszając się z miejsca, kupie sobie Sigmę 18-200 jak będzie fajnie.
Dziś już wiem: dobrze, że nic takiego nie kupiłem. Wydałbym około 1700 - 2500zł i to byłyby pieniądze wyrzucone w błoto, bo jakość tych szkieł pod względem optyki jest średnia. Z drugiej strony ludzie to lubią i to właśnie im się podoba - zakres ogniskowych. Zamiast tak długiego obiektywu zastanowiłem się nad sensem, a raczej moimi potrzebami i teraz rozglądam się za czymś takim:
Canon 17-85 (na co dzień) i do tego jakiś zoom typu 70 - 300 (na konkretne okazje) i będzie dobrze. A cena? Canonik z okolicy 1100zł a zumik koło 700 - 1000zł. I co? I jeszcze kasa w kieszeni.
Zobaczysz, kupisz sobie np: 17-85 lub powiedzmy Sigmę 18-125mm i przyznasz po jakimś czasie, że jest ok.
Ciesze się, że nie napaliłem się na takie długie zoomy bo dzisiaj bym żałował . Lepiej wypić szklankę wody dla ostudzenia temperatury.
Oczywiście my tutaj jesteśmy tylko w celu doradzenia, a wybór należy do Ciebie. Bo skąd mam wiedzieć, czy akurat masz ochotę na jajko na miękko czy na twardo .
Skoro chcesz takiej uniwersalności i nie zależy Ci aż tak na jakości zdjęć oglądanych pod mikroskopem to kup sobie telezooma. Jeżeli jednak wymagasz czegoś więcej, pomyśl, wydasz podobne pieniądze, a pokryjesz sobie cały zakres.
Takie moje zdanie.
Sklepy, ale wysyłkowo. Wiem że są problemy ze zwrotami i nie ma co się dziwić. każdy chce zarobić, a nie przyjmować z powrotem rozpakowany towar i nie wiadomo co potem z tym robić. Poza tym raz odesłałem i ani kasy, ani towaru do tej pory. Dobrze, ze kwota mała była. Z tą sigmą mam problem. Drogie zabawki i dlatego mało jeszcze osób miało to w rękach. Teoretycznie wiem tyle właśnie co się potocznie mówi. Że słabe i drogie. Ale jak jest na pewno? Do tej pory kupowałem pewniaki - N18-105, N55-200VR bardzo ostry się trafił, S17-70HSM, D40, D40x, D60 wiedziałem, że jak cena będzie dobra, to na pewno nie popełnię błędu - zawsze ktoś to potem ode mnie weźmie w przypadku jak będę chciał sprzedać, bo kupię coś lepszego. I tak było. W momencie zakupu i tak nie ma czasu, dopiero w praniu wychodzi. Teraz nie wiem. Trochę sie boję, bo to taki wynalazek trochę . Na Allegro nikt tego nie kupuje, ale i cena jest zaporowa. Optyczne tego jeszcze nie testowało Nie jestem jakoś bardzo napalony, bardziej ciekawy, co to za szkło. Jak się kiedyś nadaży okazja to może zaryzykuję. Póki co N70-300VR za mną chodzi i D 5000. Zobaczymy co będzie pierwsze
Misek [Usunięty]
Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009
marekcmarecki napisał/a:
Matt napisał/a:
Hmm, kupujesz od sklepu czy kogos prywatnego?
Sklepy, ale wysyłkowo. Wiem że są problemy ze zwrotami i nie ma co się dziwić. każdy chce zarobić, a nie przyjmować z powrotem rozpakowany towar i nie wiadomo co potem z tym robić. Poza tym raz odesłałem i ani kasy, ani towaru do tej pory.
Jeśli kupujesz w sklepie przez internet to masz prawo zwrotu przez 10 dni. Przedmiot nie może mieć śladów użytkowania. A jak Ci ktos czegos nie oddał to zadzwoń i pogoń, zgłoś na policje. Takie jest prawo i muszą się do tego stosować, ba sprzedawca musi cie poinformować o możliwości zwrotu w ciągu 10 dni, to jest jego obowiązek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 17