Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 22 Wrz, 2009
TC 1.4X a TC2.0X Canon
Autor Wiadomość
Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009   TC 1.4X a TC2.0X Canon

No i powoli dojrzewam do wydluzenia mojego zooma :smile: i jak zwykle problem co kupic. Teleconverter bedzie chodzil z 70-200/f2.8 IS z 40D. A poniewaz bedzie kilka okazji do robienia sportu to potrzeba troche dluzej. Sport bedzie amatorski, wiec podejscie tez bedzie niekoniecznie ograniczone ale tez nie lazenie jak "wolny elektron". Zdjecia beda amatorskie (bez zaplaty, chrytatywne), wiec jak wyjdzie "kicha" to tragedii nie bedzie, co najwyzej troche :oops: . Oczywiscie ten sport to pretekst do kupienia nowej zabawki, wiec dobrze zeby sie przydala nie tylko do tego, ale tez i do "ogolnego" zastosowania :mrgreen: .
To teraz troche porownan TC 1.4X i TC 2.0X:
1. Cena - praktycznie taka sama (okolo 1kPLN),
2. Jasnosc - przy 1.4 mamy f4, przy 2.0 juz tylko f5.6, tu zdecydowanie stawiam na 1.4 (ja z tych co najpierw swiatlo :wink: ), chociaz f5.6 jak na taki zoom to chyba niezle.
3. Ogniskowa - tu zdecydowanie wygrywa 2.0 (140-400) z 1.4 juz tylko 98-280, przy pierwszym mamy w zasadzie dwa rozne obiektywy 70-200 i 140-400 z zakresami dosc wyraznie rozdzielonymi, mamy daleko zakladamy TC i jedziemy, blisko bez TC. W drugim przypadku 60% zakres sie pokrywa, wiec zawsze bedzie problem zdajmowac TC czy jadnak jeszcze zostawic.
4. Degradacja obrazu i tu niewiadoma, oba pogarszaja jakosc to na pewno, spodziewam sie ze 2.0 bardziej, ale czy to "bardziej" jest bardzo zauwazalne?
Jezeli 2.0 jakosciowo jest gorsze od 1.4, to wolalbym to jasniejsze 1.4, jezeli podobne to chyba dluzsze 2.0.
Ktos uzywa/uzywal tych TC? Opinie, wrazenia, rady - piszcie bo czasu niewiele, poniewaz zbliza sie meeting lekkoatletyczny (20 serpnia) to troche bym potestowal (z trybun :sad: ) nowy zakup :lol: .

Najlepiej jakby bylo takie 1.8 z f-1 to niebyloby problemu :mrgreen:

Reklama

alsimair 
Rozmowny

Wysłany: Czw 10 Wrz, 2009   

Usjwo, jeszcze sobie musisz doliczyć crop spowodowany niepełnoklatkową matrycą 40D. Masz więc ostatecznie:
a) 1,4X: 156,8 - 448 mm
b) 2,0X: 224 - 640 mm

Wyjściowo jest nie 70 - 200, a 112 - 320 mm.

Usjwo 
Optyczny

No tak ale 70-200 z 40D to ja juz mam, i latwiej mi porownywac do tego, a nie przeliczac na FF :grin: .
Poza tym te cropowe mm powoduja zmniejszenie kata a nie powiekszenie obiektu, a o to tu w zasadzie chodzi.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A ja będę tłumaczył jak mantrę - konwerter nie zmienia ogniskowej obiektywu tak samo jak crop :)

OK - już się nie czepiam :D

Usjwo 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
A ja będę tłumaczył jak mantrę - konwerter nie zmienia ogniskowej obiektywu tak samo jak crop :)

OK - już się nie czepiam :D

Co do crop to sie zgadza, zmienia tylko kat widzenia ktory przelicza sie na odpowiednik FF.
Ale konwerter ma jakies tam soczewki i w koncu powieksza obiekt?
Bo przeciez nie zmniejsza mi tylko kata :wink: :mrgreen:

[ Dodano: Czw 10 Wrz, 2009 14:56 ]
hijax_pl "nie zmienia ogniskowej obiektywu " - o to Ci chodzilo? :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo, tak - ogniskowa zostaje taka sama co się na przykład objawia tym że jest ta sama minimalna odległość ostrzenia. Konwerter powiększa obraz który jest rzutowany na matrycę. Tylko tyle.

No ale to jest OT.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Usjwo napisał/a:
Teleconverter bedzie chodzil z 70-200/f2.8 IS z 40D

Usjwo, miałem podobny pomysł-żeby kupić TCx2 zamiast 100-400L, ale niestety TCx2 degraduje obraz z 70-200.2,8L IS moim zdaniem w stopniu podważającym sensowność takiego połączenia. Z TCx1,4 jak dla mnie może być.

litlfisch 
Optyczny
litlfisch

Usjwo, dopisz jeszcze punkt 5, zwolnienie pracy AF, przy zdięciach sportu według mnie najważniejszy
nie wiem czy przy x2 AF nadąży, z x1,4 nie będziesz miał problemu

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Usjwo trochę się naszukałem, ale znalazłem :wink:
masz tutaj test praktyka :mrgreen: na temat telekonwerterów

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#113321

pozdrawiam

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli komuś zależy na jakości a posiada jasnego zooma to polecę TC 1.4. Gdy jakość nie jest aż taka ważna to można kupić TC 2. Trzeba tylko pamiętać, że 40D to nie jest 1D Mk. III i szybkość AF-u nie będzie imponować.
Jeżeli natomiast jakość jest dla fotografa ważna to musi się ograniczyć do stosowania TC 2 tylko z dobrymi jasnymi stałkami. Tak naprawdę pod takie zastosowania taki TC jest stworzony.
Sam używałem-używam TC Canona, Nikona i Kenko. Za najlepsze uważam TC Nikona. Codziennie pracuję na zestawie Nikkor 70-200/2.8 VR z podpiętym przez większość czasu TC 2. Pracowałem czy testowałem TC Canona na różnych szkłach (w tym na 70-200/2.8 IS L). Zestaw taki dobrze działa i spełnia swoją rolę. Trzeba tylko pamiętać do czego ma to służyć i co jest priorytetem - ogniskowa czy światło w powiązaniu z szybkością/precyzją AF-u.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 11 Wrz, 2009   

A juz myslalem ze tanim kosztem dostane dlugie tele (zapomnialem ze to Canon) :wink: .
lupo57 dzieki za trud szukania i Kocur dzieki za test. Wiem dlaczego go przegapilem, jak zwykle nie widze zdjec :twisted: , dobrze ze tekst widac.
Czyli 2.0X w zasadzie odpada, na placu boju pozostaje 1.4X (albo dolozyc 5kPLN do 100-400 :mrgreen: ). Wiec w zwiazku z nienajlepszymi rokowaniami na TC, zmowilem lepszy bilet na Golden GP i powalcze golym 70-200 i zobaczymy rezultaty. Moze to wystarczy, w koncu na F1 robilem na 85mm i tez bylo dobrze :grin: . Jak nie wystarczy to wtedy pomysle nad jakims rozwiazaniem. Dziekuje wszystkim i jakby ktos jeszcze chcial cos dodac w temacie to chetnie poczytam.

tph 
Uczestnik

MM napisał/a:
Jeżeli komuś zależy na jakości a posiada jasnego zooma to polecę TC 1.4. Gdy jakość nie jest aż taka ważna to można kupić TC 2. Trzeba tylko pamiętać, że 40D to nie jest 1D Mk. III i szybkość AF-u nie będzie imponować.
Jeżeli natomiast jakość jest dla fotografa ważna to musi się ograniczyć do stosowania TC 2 tylko z dobrymi jasnymi stałkami. Tak naprawdę pod takie zastosowania taki TC jest stworzony.
Sam używałem-używam TC Canona, Nikona i Kenko. Za najlepsze uważam TC Nikona. Codziennie pracuję na zestawie Nikkor 70-200/2.8 VR z podpiętym przez większość czasu TC 2. Pracowałem czy testowałem TC Canona na różnych szkłach (w tym na 70-200/2.8 IS L). Zestaw taki dobrze działa i spełnia swoją rolę. Trzeba tylko pamiętać do czego ma to służyć i co jest priorytetem - ogniskowa czy światło w powiązaniu z szybkością/precyzją AF-u.

MM śniłeś mi się dzisiaj. Autentycznie. Nigdy w życiu Cię na oczy nie widziałem, ale miałem dziś sen że Cię poznałem. Jesteś siwy ? :>

Bardzo przepraszam za offtop, ale najdziwniejsza rzecz świata.

MasterB 
Maniak

:lol: :lol: :lol:

tph, powiedz że w tym śnie MM biegał z Alfą :mrgreen:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

MasterB napisał/a:
:lol: :lol: :lol:

tph, powiedz że w tym śnie MM biegał z Alfą :mrgreen: