Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009 Canon 500D czy Nikon D90
Witam Wszystkich. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze aparatu. Zastanawiam się pomiędzy w/w Canonem a Nikonem. Co do 500d moje obawy dotyczą tego, że jest to nowy sprzęt i ciężko znaleźć rzetelne opinie na jego temat. Muszę dodać że nie interesuje mnie kręcenie filmów. Do tego mam kamerę. Co do Nikona usłyszałem kiedyś opinię, iż jest to aparat trudniejszy dla amatora (jakim jestem). Na pewno interesuje mnie też kwestia ceny obiektywów. Z góry dzięki za wszelkie rady. Pozdrawiam.
Tutaj tez wielu opinii na temat 500D nie znajdziesz. Zbyt krotko jest na rynku.
Jestem ciekaw na czym polega ta trudnosc o ktorej piszesz...
Jakie obiektywy Cie interesuja?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009
nie jest to aparat trudniejszy
Oba aparaty są podobnej klasy - 500d oferuje lepszy wyświetlacz, d5000 za to wyświetlacz obrotowy. Canon ma więcej mpix, nikon ma szybszą serię. Canon nie ma śrubokręta.. nikon też
Moim zdaniem musisz popatrzeć na obiektywy, żeby ocenić, co chcesz
mavierk, o czym Ty piszesz? Kolega sie zastanawia nad D90
tmw [Usunięty]
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009
Na pewno teraz chcę obiektyw 18-200. Co do Canona boję się trochę, żeby nie okazał się odpowiedzią marketingową na a350. Bo poza paroma rzeczami niewiele różni się od 450. Tak chodzi mi o d90.
[ Dodano: Czw 07 Maj, 2009 13:22 ]
A trudność, jeszcze raz powtarzam, iż jest to zasłyszana opinia (nie moja i nie sprawdzona), polega podobno na tym że Nikon jest bardziej dla kogoś kto zna się na fotografowaniu.
Ja bym wolał Nikosia D90 niż Canona 500D. D90 jest na tych półeczkach przecież nieco wyżej, więc nawet jeśli cena tych dwóch modeli jest zbliżona to pewnie dlatego, że 500D to nowość.
Kolego tmw, jak wielokrotnie pisano na tym forum – na poziomie podstawowym, skoro nie masz sprecyzowanych potrzeb i poglądów do co potrzebnych Ci szkieł – nie jest ważne który z systemów wybierzesz. Co do tego że Nikon jest trudniejszy to mógłbym to skwitować tylko żartem, że Nikon jest dla trudnych osobników ale tak na poważnie to nie ma to znaczenia – kwestia indywidualnych preferencji i potem potrzeb co do szkieł i sposób użycia sprzętu.
Aha, wydaje się, że amatorskie kity to lepsze ma Nikon niż Canon, więc jeśli masz kasę na ten zestaw polecany powyżej (D90 + 18-105) to bierz i ciesz się fotkami.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 08 Maj, 2009
tmw, pewnie nie zauważył byś różnicy pomiędzy fotami z obu puszek po usunięciu danych exif ale na pewno zauważysz różnice w użytkowaniu, nikon jest wygodniejszy, lepiej leży i po krótkim czasie przyzwyczaisz się do guzikologi.
Brałbym nikona, ze względu na ergonomię ale pierwszym szkłem, które bym dokupił poza 18-105vr byłaby stałeczka 50/1.8 nikkora.
Wybierz się do sklepu i pomacaj oba body, przekonasz się o czym jest mowa, canon pewnie będzie robił "ładne fotki" ale może porazić cię plastikowością.
Nie mam sklepu ze sprzętem foto żeby sprawdzić. Co do jakości zdjęć to nie wiem. Ale na pewno co do ergonomii Nikon jest lepiej rozwiązany. Jakość samego body też jest lepsza. Uważam że Canon 500D to nie ta sama półka co Nikon D90. D90 bliżej do serii xx w C.
Wojny żadnej nie będzie. Ten Canon jest jeszcze mało dostępny na rynku i trudno o nim cokolwiek powiedzieć. Ja go jeszcze nie miałem w rękach więc nie mogę twierdzić że jest gorszy po zdjęciach w necie. A D90 nie jest demonem ergonomii - niestety.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15