Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 13 Lis, 2009 Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000 który wybrać ???
Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000, który najlepszy? proszę o pomoc który wybrać. Obecnie mam kompakt Fuji S 5600 lecz jakość zdjęć już mnie nie zadowala.
Ostatnio zmieniony przez marko6 Pią 13 Lis, 2009, w całości zmieniany 5 razy
mnich, móglbyś sprecyzować dlaczego nikon D5000, czym jest lepszy, oprócz możliwości filmowania?
[ Dodano: Sob 14 Lis, 2009 10:52 ] Sejthan, na poczatek zewnetrzną lampę byskową i szerszy obiektyw do plenerów, ogólnie mi chodzi żeby uzyskać dobrej jakości ostre zdjęcia (mój obecny fuji nie radzi sobie z tym zawsze)
Wysłany: Sob 14 Lis, 2009 Re: Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000 który wybrać ???
marko6 napisał/a:
Canon 450D, Nikon D60 czy Nikon D3000, który najlepszy? proszę o pomoc który wybrać. Obecnie mam kompakt Fuji S 5600 lecz jakość zdjęć już mnie nie zadowala.
Pod jakim względem najlepszy? Uważasz, że jakość zdjęć (cokolwiek by przez to nie rozumieć) z lustrzanki od razu ot tak Cię zadowoli? I nie pytasz się nawet o obiektywy? Co tak właściwie chcesz osiągnąć a nie daje Ci tego S5600? Jak u Ciebie z ogólną fotograficzną wiedzą?
Sejthan, tak naprawde nie jestem zaawansowanym fotoamatorem, więc okaże się w trakcie. Budżet ok 2500
[ Dodano: Sob 14 Lis, 2009 12:10 ] lotofag, najlepszy stosunek ceny do jakości zdjęć. Obiektyw na początek w zestawie 18-55. Chcę osiągnąć np. przy fotografii ludzi ostre postacie - rozmyte tło. A wiedza do poszerzenia. Każdy się przecież uczył.
Obiektyw na początek w zestawie 18-55. Chcę osiągnąć np. przy fotografii ludzi ostre postacie - rozmyte tło.
Z kitowym to nie będzie takie łatwe, choć nie jest niewykonalne. Ale na pewno efekty Cie nie zadowolą. Poczytaj o głębi ostrości i od czego ona zależy...
marko6 napisał/a:
mnich, 450 też ma CMOS i Live View. Fakt ISO dużo lepsze ma Nikon! A brak silnika AF w Nikonie ?
D3000 ma matrycę CCD, a D5000 - CMOS. Brak silnika AF jest w obu tych korpusach więc jak chcesz mieć AF - musisz zaopatrywać się w obiektywy z oznaczeniem AF-I (starsze) lub AF-S (wszystkie nowe), lub po prostu DX (oprócz jednego wszystkie mają silnik wbudowany).
To że nikon ma ISO6400 to nie znaczy wcale że jest dużo lepsze. Popatrz sobie na testy korpusów to zobaczysz dlaczego...
lotofag, najlepszy stosunek ceny do jakości zdjęć.
To nie jest takie proste Spróbuj zdefiniować co jest "jakość zdjęć". Fotografia i podobnego typu twórczość to bardzo subiektywne dziedziny, jeden lubi blondynki, drugi brunetki i tu jest podobnie. Powiesz np. zdjęcie musi być ostre, a ktoś pokarze Ci ciekawą fotkę gdzie nie ma ani jednego ostrego obszaru, itp. itd.
Patrząc z kolei od strony sprzętu mamy szeroki wybór kombinacji korpus-optyka, z naciskiem na to drugie. I niestety nie ma tu liniowej zależności jakość cena. Im bardziej bezkompromisowy zestaw tym więcej się płaci za coraz mniejszy przyrost jakości, a i tak od pewnego momentu zyskują głównie aspekty związane z ergonomią i podobne. Mogą się też pojawiać innego typu ograniczenia. Ale tu może się trochę zagalopowałem z tymi wywodami
marko6 napisał/a:
Obiektyw na początek w zestawie 18-55.
Każdym wymienionym przez Ciebie sprzętem ze standardowym obiektywem z kompletu uzyskasz identyczną/podobną jakość obrazowania. W każdym razie plus minus na tym samym poziomie, wiadomo że coś tam może np. nieco bardziej szumieć na wysokich czułościach ale mieć za to lepszą dynamikę na niższych - zawsze jest jakiś kompromis, zwłaszcza w tej klasie. Zastanów się co dalej, jeśli hobby Cię wciągnie, bo tu jest zwykle pies pogrzebany
marko6 napisał/a:
Chcę osiągnąć np. przy fotografii ludzi ostre postacie - rozmyte tło. A wiedza do poszerzenia. Każdy się przecież uczył.
No i ok. Wiesz, niektórzy nawet nie potrafią wyartykułować po co im aparat typu lustrzanka, poza tym że powtórzą kilka reklamowych frazesów Oczywiście ich pieniądze, ich problem - to nie jest jakiś elitarny sprzęt dla wtajemniczonych tylko kolejne narzędzie do rejestracji obrazu.
Interesuje Cię zabawa z głębią ostrości - pozwoli Ci na to każda lustrzanka. Dobrze mieć też przy okazji dość jasny obiektyw (mam nadzieję, że znasz zależność przysłona-głębia ostrości), ale i podstawowymi szkiełkami klasy F/3.5-5.6 można uzyskać dobre efekty.
Choć niektórzy z czasem wariują na punkcie małej GO i bokehu
hijax_pl, Skoro tak może najlepszym rozwiązaniem byłby Canon 450D ma CMOS, wystarczające ISO 1600, i podgląd oraz podobno dość dobry obiektyw kitowy. Spośród tych trzech zdaje się że najlepiej wypada w testach( oprócz zakresu tonalnego) Czy jestem w błędzie jeśli kupie Canona 450D?
Jeśli są to pożądane przez Ciebie cechy i nie przeszkadzają Ci jego wady to czemu nie. Dlatego nie istnieje jedna odpowiedź na pytanie "który lepszy?" w oderwaniu od tego co nabywca oczekuje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10