Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Uwagi:
- czesc 3 - uzytkowanie i ergonomia. Co do umieszczenia wlacznika stabilizacji jako opcji w menu - i bardzo dobrze. Tej stabilizacji nie trzeba wylaczac nawet na statywie, bo czujniki rejestruja brak ruchu i stabilizacja jest wtedy nieaktywna... Chociaz zgadzam sie, ze ten przycisk moglby miec inna funkcje.
- czesc 4 - rozdzielczosc. Czy w czasie testowania rozdzielczosci stabilizacja jest wlaczona czy wylaczona?
Poza tym - bardzo fajny test. No i oczywiscie ciekawa propozycja dla amatora.
Czy w czasie testowania rozdzielczosci stabilizacja jest wlaczona czy wylaczona?
Zawsze wyłączona.
Jeden z portali zagranicznych zrobil test rozdzielczosci A200 ze stabilizacja wlaczona i wylaczona. Nie pamietam na jakiej ogniskowej. Rezultat byl oczywisty. Rozdzielczosc byla wyzsza przy wlaczonej stabilizacji. Szkoda, ze tego nie sprawdziliscie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Sty, 2010
MC napisał/a:
Uwagi:
- czesc 3 - uzytkowanie i ergonomia. Co do umieszczenia wlacznika stabilizacji jako opcji w menu - i bardzo dobrze. Tej stabilizacji nie trzeba wylaczac nawet na statywie, bo czujniki rejestruja brak ruchu i stabilizacja jest wtedy nieaktywna... Chociaz zgadzam sie, ze ten przycisk moglby miec inna funkcje.
- czesc 4 - rozdzielczosc. Czy w czasie testowania rozdzielczosci stabilizacja jest wlaczona czy wylaczona?
skoro fota jest robiona na statywie i z wężykiem (tak zrozumiałem z tekstu optycznych "Jak testujemy lustrzanki" ) a tej stabilizacji nie trzeba wyłączać nawet na statywie to teoretycznie nie da się zrobić poprawnie testu rozdzielczości z puszką na statywie + słynna stabilizacja..... bo takowa sama się wyłącza .
MC napisał/a:
Jeden z portali zagranicznych zrobil test rozdzielczosci A200 ze stabilizacja wlaczona i wylaczona.
musiał to być bardzo wiarygodny test robiony z trzęsącej się ręki .... MC, jakby ci się przypomniało co to był za portal to zapodaj linka....
skoro fota jest robiona na statywie i z wężykiem (tak zrozumiałem z tekstu optycznych "Jak testujemy lustrzanki" ) a tej stabilizacji nie trzeba wyłączać nawet na statywie to teoretycznie nie da się zrobić poprawnie testu rozdzielczości z puszką na statywie + słynna stabilizacja..... bo takowa sama się wyłącza .
Niekoniecznie - być może stabilizację uaktywniłby właśnie ruch lustra... Kwestia jak szybko jest w stanie ustabilizować matrycę - obawiam się, że nie aż tak szybko...
Dla jednego oczywisty, dla drugiego nie. Kiedyś testując jakiś obiektyw dziwiłem się, że ma tak kiepskie wyniki. Zajrzałem do EXIF-a i okazało się, że nie wyłączyłem stabilizacji. Test zrobiłem jeszcze raz, tym razem ze stabilizacją w korpusie wyłączoną, wyniki były wyraźnie lepsze. Nie pamiętam teraz jaki to był korpus.
Ale faktem jest, że Sony doszo do wniosku, że po cholerę Mirror Lock jak można traśnięcie klapą kompensowac stabilizacją. Czy to działa - nie wiem (bo w moim starociu - na szczęscie - jeszcze nie przejawili tej kreatywności i ML jest), ale takie były głosy z Koncernu
Szczęka w dół. No i coraz bardziej się zastanawiam czy dobrze że weszłem w canona. Wtedy zedecydowało że razem z A700 nie miałbym mojej sigmy 100-300. Ale szkoda bo miałbym stabilizację i zamiast 100-400 l za 5 k kupiłbym sie sigmę 100-500 za 3 k ( to dopiero w przyszłości ). A teraz sony pokazuje wszystkim "specom", którzy mówią że sony produkuje telewizory a nie aparaty, że też dużo potrafi. Za 5-6 lat to będzie najlepszy system dla kogoś kto nie ma nieskończoność kasy na stabilizowane obiektywy. I własnie. Bez iso 100 od biedy da rade. Jakoś mieli powód by jej nie wsadzić. Ale szkoda, że tak mało wydajna stabilizacja ;/ Ale bez wachania zamieniłbym moje 450d i kita i sigmę 100-300 na system sony. Ale już za późno ;D cóż, nie można mieć wszystkiego. Trzymam kciuki za sony jak się tylko da żeby namieszało canonowi i nikonowi. Niech robią Aps-h i następce tego A700.
Ps.
Czy wy też odczuwacie, że konstruktorzy sony kończą o kilka tygodni za wcześnie ? Bo zawsze jest jakieś ale w ich puszkach i wydaje się być duperelem.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Sty, 2010
Zabaaaa, a co ci się stało ze szczęką??? - że ci tak w dół poleciała???
bo po przeczytaniu testu ja niczego co może powodować taki objaw ..... nie widzę...
zastanów się nad swoimi przemyśleniami, bo niestety są fałszywe...
np. porównanie 100-400L do 100-500 (nie wiem nawet czy jest takie szkło - raczej nie -może 120-500) to spore nadużycie...
po przeczytaniu testu a550 trudno mi znaleźć powody do opadania.. czy choćby lekkiego uchylania szczęki.. chyba że do ziewania. Z k-x -em nie mają szans
Nie wiem po co kupować Sony, puszki nie są dużo tańsze, dobre obiektywy do Sony tańsze nie są i jest ich mniej, a hsmy Sigmy z bagnetem A pracować jak należy nie chcą - tak słyszałem.
Jedynie nad a-850 warto się zastanowić jeśli ktoś szuka FF
aby oglądć telewizje, słuchac muzyki, a nawet... uwaga, tratam aby robic zdjęcia tratam, bdzynk.
natomiast taniej wychodzi rzucanie na odległośc Nokią. Nie dość że taniej to lżejsze i lepiej leży w dłoni, przez co rezultaty lepsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10