Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem chłopakiem veveny zaraziła mnie fotografią, poza tym w szkole do której chodzę mamy fotografie a skoro chodzimy do niej razem stwierdziłem ze mój własny aparat to najlepsze rozwiązanie. Coprawda w szkole są kanony eos 400 ale postanowiłem kupić Nikona, bo moja dziewczyna niedawno zakupiła d80'kę i moglibyśmy mieć wspólne obiektywy, i tu powstaje pytanie. a właściwie dwa pytania. Pierwsze czy do d5000 pasują obiektywy od d80 i odwrotnie, oraz drugie pytanie skoro w zasadzie istnieje możliwość kupienia w takiej samej cenie d80 i d5000 co będzie waszym zdaniem trafniejszym wyborem, skoro w zasadzie moja przygodę z fotografia rozpoczynam dopiero teraz i będzie to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka.
tyle ze d80 ma obiektyw Tamron 18-200/3,5-6,3 DI XR torba,karta 4gbi i kosztuje 2290 (używany)
a d5000 ma NIKKOR :18-55mm AF-S AF-I NIKKOR i kosztuje 2390 (nowy) czyli typowy
kit II
tak wiec czekam na szybka podpowiedz, bo mam tylko 3 dni na podjecie decyzji
p0zdrawiam
OLgierd
[ Dodano: Wto 22 Wrz, 2009 04:48 ]
a moze d90 za 2590 z 18-105mm nowy z gwarancją ?
Do D5000 pasują wszystkie obiektywy Nikona. Z tym że ponieważ D5000 nie ma napędu AF własnego - lepiej będą działać te oznaczone jako AF-S - w przeciwnym razie pozostaje ostrzenie ręczne.
D90 to następca D80, czyli to co wkręcisz do D80 wkręcisz też do D90. D90/D5000 ma też nową matrycę CMOS. Czyli lepsze obrazowanie w porównaniu z D80.
Z tych trzech zestawów jeśli faktycznie możesz kupić D90 z kitem za 2590zł - kupuj bez zastanowienia... Tylko ta cena mi wygląda na cenę netto
czytalem opinie tej stronki, z ktorej mialem kupic ta d90 i sie okazalo, ze to oszusci
wiec pozostaje tylko taki wybor: d80 obiektyw Tamron 18-200/3,5-6,3 DI XR torba,karta 4gbi i kosztuje 2290 (używany)
i d5000 NIKKOR :18-55mm AF-S AF-I NIKKOR i kosztuje 2390 (nowy) czyli typowy
kit II
osobiscie sklaniam sie w kierunku d5000 bo jest latwiejszy (ponoc) w opsludze dla osob z malym doswiadczeniem, no i d80 choc d0bry t0 troche chyba juz przezytek
kolejna sprawa jest ten napend AF, czy t0 naprawde robi duza roznice ?
wiem ze czasem lepiej jest przy zdjeciach robionych w krotkim czasie nie bawic sie w ustawienia, ale...
kolejna sprawa czy szkla z wlasnym napdedm sa duzo drozsze i czy dobre szkla zazwyczaj maja swoj naped czy nie?
osobiscie sklaniam sie w kierunku d5000 bo jest latwiejszy (ponoc) w opsludze dla osob z malym doswiadczeniem, no i d80 choc d0bry t0 troche chyba juz przezytek
No skoro twierdzisz że D80 to przeżytek... Ale nadal można nim robić dobre zdjęcia
D5000 ma uchylny ekran i brak górnego wyswietlacza.
velvena napisał/a:
kolejna sprawa jest ten napend AF, czy t0 naprawde robi duza roznice ?
Jak napisałem wyżej - ostrzenie ręczne lub automatyczne. D5000 nie ma własnego silnika więc silnik musi być w obiektywie Przy D80 możesz używać obiektywy z silnikiem i bez.
velvena napisał/a:
wiem ze czasem lepiej jest przy zdjeciach robionych w krotkim czasie nie bawic sie w ustawienia, ale...
Możesz rozwinąć tą myśl?
velvena napisał/a:
kolejna sprawa czy szkla z wlasnym napdedm sa duzo drozsze i czy dobre szkla zazwyczaj maja swoj naped czy nie?
Nie i nie. Praktycznie wszystkie nowoprodukowane szkła mają już napęd AF-S. A dobre szkła to też stare MFy.
mialem na mysli to ze jezeli bede robil zdjecie w ruchu to chyba latwiej bedzie na poczatku skozystac ze wsparcia w ostrzeniu nisli krecic recznie
nie uwazam ze d80 t0 rupiec, chodzi mi o nową matrycę CMOS w d5000 i kilka innych rzeczy z d90 poza tym namiezylem nowke w sieci za 2120 ...brutto
tyle ze ze stanow
reasumujac dla osoby ktora zaczyna z fotografia tak na serio (mialem kiedys pare analogow ale jakos ciagle nie bylo czasu zeby sie tym powaznie zajac)
twoim zdaniem d80 czy d5000 ?
przy tych cenach
[ Dodano: Wto 22 Wrz, 2009 11:05 ]
za ile warto kupic uzywany NIKON MT.TAMRON AF ASPHERICAL LD (IF) 28-200 3.8-5.6 w dobrym stanie ?
Ja za Ciebie dezycji nie podejmę. Decyzję podejmujesz sam.
Ja mogę tylko napisać co zrobiłbym na Twoim miejscu, czyli:
Ja bym brał D5000. Ma dużo lepszą matrycę w porównaniu z D80. Obiektyw w kicie jest z AF-S więc zdjęcia w ruchu zrobisz. Reszta kwestią gustu. Poczujesz kiedyś potrzebę czegoś więcej - i tak zmienisz...
Takie bylo moje zalozenie tyle ze nasluchalem sie od moich znajomych ze matryca to nie wszystko, a d5000 to rozbudowana idioten kamera wiec troche zwatpilem
dzieki za porade mam pyt natomiast o obiektyw NIKON MT.TAMRON AF ASPHERICAL LD (IF) 28-200 3.8-5.6, bo sadze ze bylby milym dopelnieniem bo tego kitu a znalazlem go na ebayu ;] za 250 złotych z dostawa ze stanow tyle ze uzywany - ponoc w dobrym stanie
ja jeszcze nie znam sie az nad to, ale cena i ogniskowa kusi
Megazoom. Staram się nie generalizować, ale z zasady nie polecam nikomu (a już tym bardziej osobie z 'zacięciem') takich obiektywów. Lepiej kupić dwa dobre obiektywy pracujące w różnych zakresach ogniskowych, niż dokonać pozornej oszczędności i kupić jeden. W sumie cena za to szkiełko jest symboliczna, ale podejrzewam że jakość optyczna odpowiada cenie. Tamron ma fajne tele 70-200.
W sprawie korpusów, to mój głos także na D5000. Że rozbudowana idiotenkamera? Chyba jednak to stwierdzenie to nadużycie. A takie śmieszne patenty jak wykrywanie buzi, jakieś magiczne programy i filtry artystyczne to po prostu znak czasów. Można dać, to się dokłada.
Poza tym to słaby obiektyw, wiem, że tani, ale polecam D5000 i np. Nikkora 18-200. Drogo, ale za to uniwersalnie i w miarę przezwoicie jak na megazoom.
oj ma cene
koszstuje prawie tyle, ile chce wydac na ta d5000
[ Dodano: Wto 22 Wrz, 2009 12:37 ]
wiec chyba jednak zostane narazie przy Tamronie a pozniej sie zobaczy
tym bardziej ze ja nie chce mega zoom'u i wolalbym jakis 70-200 tyle ze ten jest moim zdaniem mega tani wiec jak na pierwsze doswiadczenia z ogniskowa 200 powinien styknac
Oby tylko nie zniechęcił Cię definitywnie do tele!
Używając tego Tamrona miej na uwadze zawsze i w każdym momencie, że można lepiej. Dużo lepiej (ale i drożej).
A 18-200 polecany przez Wujka_Pstrykacza to chyba jeden z najbardziej udanych megazoomów. Trudno oczekiwać by kosztował 250 zł...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13