Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 20 Wrz, 2009 Pentax k200d vs Samsung GX20 vs Canon 450d vs Nikon d3000
Witam, w najbliższym czasie mam zamiar sprawić sobie swoja pierwszą lustrzankę. Wcześniej miałem Olympusa mju 760, ale połknąłem bakcyla i zapragnąłem czegoś więcej. Po spędzeniu kilkunastu dni w internecie i odwiedzeniu paru sklepów pozostały mi do wyboru 4 aparaty, przy czym chyba najmniej pewny jestem Nikona a najbliżej mi do pentaxa, potem samsunga.
Aparat ma mi służyć głównie do fotografowania przyrody, dziecka, rodzinki.
Chcę kupić zestaw z kitem, jednak w najbliższym czasie, 1-2 miesiące, chcę sobie sprawić lepszy obiektyw.
Proszę o wasze sugestie/opinie
To w dużej mierze zależy od tego, jakie body wybiorę. Jeśli będzie to np Pentax k200d czy nikon d3000, to wezmę pewnie same body i kupię obiektyw za 800-1200 zł od razu. Jeśli będzie to Samsung czy Canon, to pewnie kupię z kitem i za jakiś czas obiektyw za 800-1600 zl (zaleznie od sytuacji). Generalnie obecnie koncetruję się na wyborze body.
Z podanych najsolidniejsza puszka to samsung/"klon" pentaxa k20d-czyli "o półkę wyżej od pentaxa k200d/, ale wybór obiektywów do niej dość skromny. Dlatego polecam canona 450d-dobra amatorska lustrzanka, do której znajdziesz szeroki wybór obiektywów.
maise85, jak już sobie wybierzesz uszczelnianą puszkę to nie zapomnij o szczelnych obiektywach Moim zdaniem prędzej dostanie jest woda do nieszczelnego obiektywu niż do nieszczelnej puszki. Osobiście swojego Canona 400D nie bałem się używać na lekkim deszczu, natomiast szkła typu zoom, które zmieniają swoje rozmiary podczas zoomowania – to już gorsza sprawa. Na moją Sigmę 17-70 już raczej uważałem podczas tego deszczu.
Weź sobie Canona, nie ma sobie nawet co głowy zawracać szczelnością body jak chcesz kupić obiektyw za 1500zł. Za tą cenę nie kupisz raczej niczego szczelnego.
Pentax ma duże puchy, dla jednych wygodne dla innych nie. Ale niestety ma trochę mały wybór obiektywów, wprawdzie możesz kupić jakąś sigmę, tamrona ale canon ma np 70-200 F4 za ok 2000zł. Lepszej puszki na początek też nie ma co kupować, przyda się dużo bardziej ciekawsze szkło niż lepsze body.
Moja rada: jeśli znajdziesz 400D to kup 400D. Jeśli nie boisz się używek i możesz sprawdzić na miejscu to kup 400D. (Ja nawet jestem za używkami, awaryjność jest znikoma) Jesli koniecznie musi być nówka i nie udało ci się znaleźć 400D to kup 450D.
Stanęło na Samsungu:
1. Półka wyżej niż pozostałe
2. Jak dla mnie pozostałe są strasznie niewygodne
3. Obudowa Canona to jakies nieporozumienie, mam małe dziecko i nie mam zamiaru bawić się potem w małego modelarza.
4. Używki kupować nie będę
5. Nie potrzebuję nie wiadomo jak dużego wyboru obiektywów.
6. Z kimkolwiek rozmawiałem, nie ważne, Saturn, RTV Euro Agd, Fotojoker i pare innych sklepów, Nikon d3000 najgorszy z tych 4, a Canon..no cóż
7. Pentax jest dla mnie jakoś za mały
8. A 400d ma paru moich kumpli i kuzyn i jakoś nadmiernie zadowoleni z niego nie są.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 16