Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałem kupić sigmę 10 mm f/2.8 FISHEYE ale na moim Canonie 40D da pole widzenia 167 i zacząłem się wąchać. Potrzebuję obiektyw FISHEYE do panoram 360 stopni VR i do sportu więc światło ma duże znaczenie. Jakie szkło na APS-C da pole widzenia 180 stopni?? Czy do panoram 360 VR wystarczy 167 stopni?
Nasuwa mi sie tylko pytanie czy fiszajka jest najszczesliwszym obiektywem do sklejania panoram... Mi sie bardziej podobaja robione "normalnym", szerokim szklem.
Tak chodzi mi o panoramy głównie wnętrz. Pewnie, że szkłem 17-55 też można zrobić ale będzie potrzeba mnóstwa zdjęć a ja chcę ich zrobić możliwie najmniej więc potrzebuje FISHEYE o polu widzenia 180 stopni na APS-C najlepiej z AF i dobrym światłem.
myrha, tak jak koledzy podpowiadają obejrzyj sobie samyanga 8mm. Co prawda nie ma AF, ale nie jest on niezbędny... Na APS-C ten obiektyw daje 180 stopni (oczywiście po przekątnej...)
myrha,
obawiam się że nie skleisz rozsądnie wyglądającej panoramy obiektywem fish-eye. Przydałoby się raczej coś o trochę mniejszej dystorsji, czyli zwykły obiektyw szerokokątny.
Używając 180 stopniowego fishaya ile chcesz zrobić zdjęc?
Przy ogniskowej 8mm i przesłonie dajmy na to f4 na APS-C głebia ostrości rozciąga się od 40cm do nieskończoności. Więc po prostu ustaw ogniskową na około 1m i zapomnij o ostrzeniu
[ Dodano: Czw 24 Wrz, 2009 09:50 ] myrha, chcesz panoramę sklejać z fisha kołowego?
Samyang 8mm to fish diagonalny a nie kołowy....
Duża liczba zdjęć oznacza dużo danych (przy HDR się potraja), dużo obliczeń dla programu, dużo roboty z ustawieniami głowicy, dużo potrzebnego czasu itd czyli same problemy, a przy wirtualnych wycieczkach to tragedia. Przy 180 stopniach wystarczy 6 zdjęć dokoła, jedno sufitu i jedno podłogi (to oczywiście wersja minimum) to super że diagonalny bo nie chce kołowego
Kurcze właśnie mam problem ze zrozumieniem tej zależności przysłona+ogniskowa i od jakiej odległości będzie ostro (nie pomaga mi nawet ten kalkulator do odległości hiperfokalnej). Szkoda że nie mam Nikona bo bym miał kłopot z głowy...
Duża liczba zdjęć oznacza dużo danych (przy HDR się potraja), dużo obliczeń dla programu, dużo roboty z ustawieniami głowicy, dużo potrzebnego czasu itd czyli same problemy, a przy wirtualnych wycieczkach to tragedia.
No przecież nie robisz tego ręcznie. Prawdę mówiąc nie rozumiem. Skoro to jest taki wielki problem to kup sobie taką przystawkę do robienia panoram jednym pstrykiem
myrha napisał/a:
Kurcze właśnie mam problem ze zrozumieniem tej zależności przysłona+ogniskowa i od jakiej odległości będzie ostro (nie pomaga mi nawet ten
kalkulator do odległości hiperfokalnej).
Szkoda że nie mam Nikona bo bym miał kłopot z głowy...
A w czym Ci Nikon pomoże?
Nikon ma mnożnik 1.5, Canon 1.6
myrha, nie problem, że 167. Podnosisz zestaw 7 stopni w górę i robisz 6 zdjeć dookoła, jedno nadiru ze statywem i jedno bez. Oczywiscie mając odpowiednią głowicę, która pozwala na umieszczenie punktu nodalnego w centrum obrotów.
Duża liczba zdjęć oznacza dużo danych (przy HDR się potraja), dużo obliczeń dla programu, dużo roboty z ustawieniami głowicy, dużo potrzebnego czasu itd czyli same problemy, a przy wirtualnych wycieczkach to tragedia. Przy 180 stopniach wystarczy 6 zdjęć dokoła, jedno sufitu i jedno podłogi (to oczywiście wersja minimum) to super że diagonalny bo nie chce kołowego
180 stopni po przekątnej, więc i tak będziesz musiał zrobić 9 zdjęć dookoła...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10