Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 29 Paź, 2009 Sigma 18-125 OS HSM - plamy na zdjęciach
Hej, mam dziwny problem, z którym nie zetknąłem się do tej pory na żadnym forum, może Wam uda się rzucić trochę światła na jego przyczyny i możliwe rozwiązania (lub ich brak).
Kupiłem niedawno do swojego Canona 1000D obiektyw Sigma 18-125 OS HSM. Wczoraj zauważyłem w wizjerze drobne paprochy i stwierdziłem, że być może tubusy pompują do środka kurz, więc postanowiłem sprawdzić czystość matrycy. Zacząłem robić zdjęcia ściany z mocno przymkniętą przysłoną i zauważyłem dużą plamę. Niby nic szczególnego, ot tłuste zabrudzenie na powierzchni filtru... Ale po bliższym przyjrzeniu się problemowi stwierdziłem z zaskoczeniem, że plama pochodzi z zabrudzenia soczewek wewnątrz (prawie nowego) obiektywu.
Skąd ta pewność? Po pierwsze, podpiąłem obiektyw kitowy i plama się nie pojawia. Po drugie, przy zdjęciach robionych Sigmą stwierdziłem, że plama przemieszcza się w zależności od ogniskowej. Najlepiej jest widoczna dla 18 mm, dla 24 mm przesuwa się na brzeg kadru, a przy 35 mm już jej nie widać. Zdjęcia poglądowe poniżej (ściana sfotografowana z lampą błyskową):
18 mm:
24 mm:
35 mm (brak plam):
Przy wyświetlaniu zdjęć na monitorze komputera te plamy nie rzucają się w oczy, ale na wyświetlaczu aparatu są bardzo dobrze widoczne. Po wyczyszczeniu pisakiem zewnętrznych powierzchni soczewek nic się nie zmieniło.
Czy to się kwalifikuje do jakichś czynności serwisowych, czy w myśl zasady, że "lepsze jest wrogiem dobrego" powinienem dać sobie z tym spokój?
Swoją drogą, do serwisu w Gdyni i tak się chyba zgłoszę (na szczęście mam z domu około siedem kilometrów...), bo obiektyw zdaje się wykazuje lekki FF, tylko jeszcze dokładniejsze testy muszę zrobić
Jak już pisałem w pierwszym poście, czystość soczewki przedniej i tylnej sprawdziłem, problem występuje nadal. Przed chwilą wypiąłem obiektyw i spojrzałem pod światło. Jak się ustawi ogniskową 70 mm to na jednej z wewnętrznych soczewek gołym okiem widać trzy czarne farfocle, jeden duży i dwa małe. Świetnie
ma_ciek, trudnisz się fotografowaniem ścian?
Czy te plamki w jakikolwiek sposób wychodzą na normalnych zdjęciach? Bo coś mi się wydaje że to nie ostatnie paprochy jakie złapiesz (czy to na matrycy czy też w szkłach) i chyba nie warto sobie głowy zaprzątać takimi drobiazgami
ma_ciek, trudnisz się fotografowaniem ścian?
Czy te plamki w jakikolwiek sposób wychodzą na normalnych zdjęciach? Bo coś mi się wydaje że to nie ostatnie paprochy jakie złapiesz (czy to na matrycy czy też w szkłach) i chyba nie warto sobie głowy zaprzątać takimi drobiazgami
Wiesz, staram się nie dzielić włosa na czworo, ale ja ten obiektyw mam od 10 dni, użyłem go dosłownie parę razy, resztę czasu przeleżał w futerale, więc jestem przekonany, że to błąd producenta, a nie swego rodzaju zużycie. Tym bardziej, że dwie z tych trzech plam wyglądają bardziej na defekty w strukturze szkła niż zanieczyszczenia. I plamy w istocie wychodzą na normalnych zdjęciach, bo na przykład da się je zauważyć na tle nieba przy przysłonie f/11, a to nie są jakieś sztucznie stworzone warunki. Na początku przyszłego tygodnia zgłoszę się do serwisu w Gdyni i zobaczymy, co oni na to powiedzą...
[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 14:05 ]
W poniedziałek 2 listopada oddałem obiektyw wraz z korpusem do Foto-Service w Gdyni. Dzisiaj dostałem telefon, że mogę przyjechać po odbiór. Obiektyw został wymieniony na nowy i skalibrowany.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10