Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wywoływanie w labie
Autor Wiadomość
Bumber 
Maniak

Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009   Wywoływanie w labie

Witam.

Chciałbym zapytać się o wywoływanie zdjęć w fotolabie. Swojej drukarki jeszcze się nie dorobiłem, a problem jest dosyć naglący...

Otóż interesuje mnie, ile z oryginalnego kadru ucina maszyna do wywoływania zdjęć. Często zdarza się (a raczej już zdarzało, bo już się co nieco nauczyłem ;) ), że idealnie wykadrowane zdjęcie na monitorze prezentuje się bardzo dobrze, na papierze natomiast co nieco jest ucięte. Dlatego też zaleca się zostawiania pewnych "marginesów" dla maszyny, by nie uciąć tego, co na zdjęciu ważne.

Czy ktoś z Forumowiczów orientuje się, ile przeciętnie i z jakich boków taka maszyna ucina? Powiedzmy dla najpopularniejszych formatów, czyli 10x15 i 15x21, gdyż w większych rozmiarach problem nie jest aż tak dokuczliwy.

Normalnie nie przeszkadzałaby mi ta "właściwość" wywoływarki, jednak mam do wywołania zdjęcia ze ślubu, na których zaplanowałem sobie małą, białą ramkę. Zależy mi, by była ona równa na wszystkich bokach. Nie chcę później siedzieć nad setką zdjęć z nożyczkami i bawić się w Fotoszopa manualnie ;)

Mam nadzieję, że ktoś podzieli się ze mną swoim doświadczeniem w tym temacie. :)

Reklama

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Nie 06 Wrz, 2009   

No niestety ja nie wysyłam już zdjęć w ramkach, bo mi je tak jak mówisz "maszyna ucina" Myślę, że jeśli chcesz faktycznie wywołać zdjęcia w ramkach to wklej zdjęcie na tło, w jakim ma być ramka i wywołaj w o jeden większym formacie. Sam będziesz musiał je niestety dociąć do mniejszego formatu! Chyba, że ktoś zna jakiś super precyzyjny fotolab.

Bumber 
Maniak

Wizjerioner, zastanawiam się, czy nie podpytać w fotolabie, ile i na którym boku taka maszyna potrafi uciąć. Nie chciałbym dać plamy przy parze młodej, ale z drugiej strony inwestycja w drukarkę mi się nie kalkuluje...

Myślałem, żeby wywołać w FotoJokerze. Ma ktoś doświadczenia związane z tym labem? Ja ostatnio wywoływałem tam zdjęcia jakieś trzy lata temu, więc ciężko jest mi coś w tym względzie powiedzieć. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Bumber, Maszyny podcinają różnie, od 0 do kliku mm. Także najlepiej jak podpytasz albo zrób sobie plik testowy i wywołaj = sam zobaczysz wtedy jak maszyna działa.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Bumber napisał/a:
Wizjerioner
Myślałem, żeby wywołać w FotoJokerze. Ma ktoś doświadczenia związane z tym labem? Ja ostatnio wywoływałem tam zdjęcia jakieś trzy lata temu, więc ciężko jest mi coś w tym względzie powiedzieć. :)

Ja wywoływałem i generalnie jeśli chodzi o jakość druku, kolorystykę zdjęcia i cenę byłem zadowolony. Ramek tam o ile dobrze pamiętam nie drukowałem, więc nie wypowiem się.
Wiem, że mają dwa rodzaje papieru zwykły i premium - ten jest trochę droższy, grubszy i chyba trochę bardziej elegancki, ale ja jechałem po kosztach więc wybierałem ten tańszy.

MasterB 
Maniak

Bumber,
Warto się zaprzyjaźnić z obsługą lokalnego fotolabu ;)
Jak popytasz to wszystko Ci powiedzą...

belkot77 
Rozmowny

Wysłany: Pon 07 Wrz, 2009   

Bumber, rozumie ze twoje pytanie dotyczy zdjecia juz obrobionego pod wymiar papieru? Bo orginalne zdjecie z aparatu ma nijak sie do formatu papierow uzywanych w labach. Najlepiej idz do labu w ktorym wywloujesz i popros o formaty papierow. Np 10x15 to jest dokladnie 10,2x15,2. Jezeli tak skadrujesz zdjecie to raczej nie musisz sie obawiac o obciecie ramki (tak bylo w moim przypadku)

tupisac 
Rozmowny

Te ucinane marginesy nazywają się fachowo "spady" ("bleed" u hamburgerów). Formatka z już uciętymi spadami to inaczej formatka netto. Spady są po to, że jak się czasem nóż omsknie na zewnątrz o te 0,1 mm to żeby nie została brzydka, biała linia czystego papieru.

Jeśli macie super hiper dograny kadr to lepiej druknąć z ramką, albo się dokładnie wypytać o format netto i brutto i samemu odpowiednio zamataczyć ze skalowaniem.

W drukarni się przyjmuje standardowo 3 albo 2 mm w zależności od formatu. Laby pewnie potrzebują mniejsze spady, bo nie tną takich wielgaśnych ryz, ale na pewno większość coś tam zetnie. 10,2 x 15,2 wygląda jak wymiar brutto - po 1 mm spadu z każdej strony do wymiaru netto 10x15.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

W labach mają film w rolkach więc spady są tylko jednostronne z reguły :wink:

tupisac 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
W labach mają film w rolkach więc spady są tylko jednostronne z reguły :wink:

Jesteś pewien? Rolka wcale nie wyklucza spadów - wzdłuż kilka stałych noży a w poprzek podwójne cięcie między fotami ;)

Jak są niechlujni i sępią to może dają jedno cięcie i foty jedna do drugiej - pewnie nawet nie zauważysz że dostałeś kawałek innej foty z boku ;) . No chyba że mają fajny sprzęt i tną jakimś laserem...

Z jednostronnym spadem spotkałem się tylko raz w szczególnym przypadku reklamy prasowej. Rola czy arkusz, spady liczysz wokół formatki a nie surowca (tam to masz marginesy na chwytaki raczej).
Ostatnio zmieniony przez tupisac Pon 07 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pójdę i się zapytam dokładnie co za maszyna, jaki papier i wogóle. Będziemy mięc przynajmniej jedną jasność :wink:

Bumber 
Maniak

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Już wiem mniej więcej na czym stoję i jak obrabiać zdjęcia pod wywoływanie.

Bardzo mi pomogliście, wielkie dzięki. :)

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

hijax_pl, który FJ w Łodzi Twoim zdaniem ma najszerszy asortyment na miejscu? Bo ja zawsze chodziłem do GŁ, a w reszcie w sumie nie byłem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wizjerioner, nie chodzę do FJ z fotami. Polecam fotospektrum na rogu Żwirki i Piotrkowskiej. Raptem 3 rzuty beretem od galerii.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

hijax_pl napisał/a:
Wizjerioner, nie chodzę do FJ z fotami. Polecam fotospektrum na rogu Żwirki i Piotrkowskiej. Raptem 3 rzuty beretem od galerii.

Wiesz co bardziej chodziło mi o asortyment. W sensie żeby coś wziąć w rękę i zobaczyć.

Odpowiedz do tematu