Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 50-500 czy 150-500 do Sony Alpha
Autor Wiadomość
posciu 
Nowy

Wysłany: Wto 29 Wrz, 2009   Sigma 50-500 czy 150-500 do Sony Alpha

Posiadam aparat sony A200 z dodatkowym obiektywem 300 i mi nie wystarcza-nigdy nie wystarczała. Pasjonuje się głównie fotografią przyrodniczą. Czytałem testy powyższych obiektywów i skłaniam się do 50-500 ze względu na jaśniejsze światło i uniwersalność, jednakże zbulwersował mnie fakt iż w Alfach wspomaganie auto fokusa HSM tego obiektywu nie działa. Zatem mam pytanie, czy ta sama historia powtarza się z obiektywem 150-500?
Czy również skłanialibyście się do Sigmy 50-500 czy raczej do 150-500?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 29 Wrz, 2009   

Sigma 50-500 moim zdaniem jest lepsza. Wyższa klasa szkła.

RB 

Wysłany: Sro 30 Wrz, 2009   Re: Sigma 50-500 czy 150-500 do Sony Alpha

posciu napisał/a:
Posiadam aparat sony A200 z dodatkowym obiektywem 300 i mi nie wystarcza-nigdy nie wystarczała. Pasjonuje się głównie fotografią przyrodniczą. Czytałem testy powyższych obiektywów i skłaniam się do 50-500 ze względu na jaśniejsze światło i uniwersalność, jednakże zbulwersował mnie fakt iż w Alfach wspomaganie auto fokusa HSM tego obiektywu nie działa. Zatem mam pytanie, czy ta sama historia powtarza się z obiektywem 150-500?
Czy również skłanialibyście się do Sigmy 50-500 czy raczej do 150-500?

Jeśli myślisz o Sigmie 50-500 to bym radził się też zastanowic nad Sony 70-400. Tylko 500 PLN więcej od Sigmy, SSM oczywiście jest.

MC 

Wysłany: Sro 30 Wrz, 2009   

Zgadzam sie z RB. Testowalem 50-500 i nie bylem zachwycony. Ciezka na tyle, ze jednak statyw lub monopod jest przy niej prawie niezbedny. Ale najwieksza dla mnie wada byl koszmarnie ciezko chodzacy pierscien zmiany ogniskowej. Co ciekawe (pisalem o tym kilkukrotnie) obiektyw trzymany "w dol" bez wlaczonej blokady blyskawicznie zmienial ogniskowa z 50 do ok. 400mm... AF byl celny i jak na wiertarke to znosnie glosny, choc niezbyt szybki.
Reasumujac: duzo bardziej bym wolal S70-400.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Pod względem wygody obsługi zoomu to akurat szkło Sony też jest koszmarnie upierdliwe. Plus taki, że jest szybsze i lepsze optycznie (choć nie aż tak znacząco).

MC 

Jest duzo wygodniejsze niz ta Sigma. Przynajmniej mozna bez problemu ogniskowa zmieniac.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja bym napisał, że można zmieniać z mniejszym problemem, ale ciągle nie jest to ideł. Za duży jest kąt skręcenia przy lataniu po krańcach skali. Mam inne wzorce i do czego innego jestem przyzwyczajony. Dla mnie wzorcem jest skręcanie w szkłach typu 70-200 i szybkość zoomowania 100-400L :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

I tu się nie zgodzę z przedmówcą (MC), na pikniku w Góraszce na stoisku Sony egzemplarz wystawiony do testów miał piekielnie ciężko chodzący pierścień zooma, myślałem że wyrwę obiektyw z bagnetu przy zoomowaniu. :twisted:

MC 

Wujek_Pstrykacz, wiem, ale on byl uszkodzony... Nic z reszta dziwnego, bo jezdzil po kraju i mnostwo osob go "macalo". Ja mialem w rekach ten obiektyw, gdy dopiero co dotarl do Polski i chodzil swietnie.
MM, ja nigdy nie pisalem, ze jest to ideal. Jesli chodzi o zalety pompki przy zumowaniu, to z cala pewnoscia masz racje.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Być może był uszkodzony, ale to nie świadczy dobrze o trwałości. Ale mimo wszystko ten zoom to dobry obiektyw, lepszy optycznie od Sigmy 50-500. :razz:

MC 

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Być może był uszkodzony, ale to nie świadczy dobrze o trwałości.

Albo o uzytkownikach :wink:

RB 

MM napisał/a:
Pod względem wygody obsługi zoomu to akurat szkło Sony też jest koszmarnie upierdliwe. Plus taki, że jest szybsze i lepsze optycznie (choć nie aż tak znacząco).

Ptaki nie samoloty, raczej się jedzie na końcu zakresu, a naprawdę rzadko trzeba szybko coś przezumować.
Rzeczona Sigma zreszta chyba nie jest od esesmana ni trochę lepsza. Poza tym to jednak po prostu kawał kloca, który przy tym ani trochę nie jest optymalizowany na 500mm :-(
IMO po pojawieniu się esesmana zakup Sigmy do Sony ma ograniczony sens. Jak ma być znacząco taniej to trzeba brac Sigme 150-500 lub Tammiego 200-500 i nie kręcic nosem ja 'jakoś', jak ma być dobrze to 70-400 SSM w tym systemie nie ma na razie przeciwnika. No chyba że 300/2.8 skonwertowane jak należy... :mrgreen:

edip 
Uczestnik

Wysłany: Nie 04 Paź, 2009   

a ja posiadam rzeczona sigme od ponad roku gdy wyboru wielkiego nie bylo i nie mam powodow do narzekan oprocz tego by ostrosc manualnie ustawic to trzeba miec w palcach z jeszcze 2 dodatkowe stawy:D optycznie jestem z niego zadowolny mimo ze szybkoscia nie powala. ale jest trwaly:) nie zassal jeszcze zadnego paprocha, byl czesciowo zalany woda (oberwanie chmury), a zeby sie ogniskowa samoczynnie nie zmienial to jest tam klawisz blokady wymienionej. mankametnem jest tez jej waga...po godzinie chodzenia lub i wiecej po laskach.....szyja od paska potrafi scierpnac:D nie mowiac o rekach:D brat chcial bym kupil jeszcze jedna taka sigme i jak mowi "mialbym najdrozsze "hantle" w okolicy".

Odpowiedz do tematu