Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 03 Paź, 2009 Pentax k-m + Samyang fish eye
Witam, od jakiegoś czasu zastanawiam się mocno nad kupnem powyższego obiektywu. Mam tylko pewną nieścisłość, jestem typowym początkującym, więc proszę o wyrozumiałość. Otóż słyszałem, ze pentaxy, czyli również mój mają wbudowany af, czy oznacza to, że po podłączeniu fisha samyanga będę miał automatyczny auto focus?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
Nigdy nie korzystałem z manualnego obiektywu i nie wiem jak to się będzie sprawowało, głównie bylby wykorzystywany do fotografowania skateboardingu i dirtu/streetu na rowerach ;D
czy oznacza to, że po podłączeniu fisha samyanga będę miał automatyczny auto focus?
Nie.
Cytat:
Nigdy nie korzystałem z manualnego obiektywu i nie wiem jak to się będzie sprawowało, głównie bylby wykorzystywany do fotografowania skateboardingu i dirtu/streetu na rowerach ;D
Przy tym samyangu ostrzenie manualne nie stwarza jakichś poważnych problemów, tym bardziej, że GO będziesz miał duuużą
Hmm, w takim razie chyba na razie odpuszczę. Chciałem inwestować w to szkło, bo myślałem, że zaoszczędzę. W takim razie chyba wrócę do wczęśniejszej opcji, sprzedam pentaxa, wezme jakiegoś canona(co do 2000? nie musi być nówka oczywiście, wręcz niewskazane) i do tego fisha samyanga
Dzięki za pomoc.
ale AFa tak samo nie będzie w canonie jak w pentaxie.
pentax za to pomierzy światło i da potwierdzenie ostrości. w canonie i sony nie będzie potwierdzenia ostrości, w nikonie pomiaru światła.
akurat fisheye jest jako-tako użyteczny jako MF, wystarczy lekko domknąć i ustawić na odpowiednią odległość (hiperfokalną) i w miarę wszystko wyjdzie ostre.
Yogi, posiadam samyanga 8 i uważam że jest to obiektyw wart swojej ceny, używam akurat z sony, ale z Pentaxem to będzie działało najlepiej. Ustawianie ręcznie ostrości to pikuś, na dworze ustawiasz przesłonę F/8 ostrość na nieskończoność i praktycznie wszystko masz ostre. Przy zdjęciach z bliska, jeśli pomylisz się trochę w ocenie odległości, to przy f/5,6 i tak obiekt będzie ostry. Na pełnym otwarciu na f/3,5 ten obiektyw jest mało użyteczny z powodu kiepskiej rozdzielczości.
Kupuj do Pentaxa.
Yogi,
zupełnie bez sensu. Pentax najlepiej obsłuży obiektyw manualny, jakim właśnie jest Samyang. Do tego ma większą matrycę od nie profesjonalnych Canonów, czyli ma większe pole widzenia z tym obiektywem.
IMO zmiana systemu z Pentaxa na Canona w perspektywie używania Samyanga to bardzo zły krok.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 04 Paź, 2009
palindrom, pojawi się drugi Einstein, wprowadzi kilka poprawek i znowu wszystko się zmieni
przepraszam że się wtrącę, ale nie wiem czy dobrze rozumiem
jeśli nie ma pomiaru światła w nikonie tzn. że focić mogę jedynie na pełnym manualu, ustawiając przesłonę na pierścieniu i czas oraz iso dobierać w aparacie, a w wizjerze nie mam informacji o tym czy fota jest dobrze naświetlona?
lucek92, czy fota jest dobrze naświetlona - to zobaczysz na histogramach po wykonaniu zdjęcia.
De facto światłomierz w takiej konfiguracji pracuje cały czas, w trybie centralnie ważonym jednym oprogramownei D90 zablokuje pokazywanie na ekranie lcd/wizjerze statusu ekspozycji z niego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10