Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bawiłem się wczesniej Canonem 500D z kitem 18-55 i zupełnie mi wystarczała. Ewentualnie mały zoom nożny i było ok.
Strasznie męczy mnie ten tryb video. W Canonie 500 troche kłopotliwe były skoki obrazu i zmiana jasności przy przekadrowywaniu. Ciekawe czy w Nikonie jest podobnie.
[ Dodano: Pią 04 Gru, 2009 19:11 ]
zamieniłem ceny aparatów. Powinno być odwrotnie.
sami, filmowanie w lustrzankach, nawet biorąc pod uwagę ostatnie dokonania najnowszych modeli - nadal jest pomyłką. Do statycznych scen jest OK, ale do bardziej kreatywnego filmowania - jest nadal nieOK.
sami napisał/a:
Strasznie męczy mnie ten tryb video. W Canonie 500 troche kłopotliwe były skoki obrazu i zmiana jasności przy przekadrowywaniu. Ciekawe czy w Nikonie jest podobnie.
W D90 podczas filmowania nie działa ani pomiar światła ani AF. Z tym, że aparat ten radzi sobie przy zmianach jasności przy przekadrowywaniu - jednak przy gwałtownych różnicach - gubi się.
sami, filmowanie w lustrzankach, nawet biorąc pod uwagę ostatnie dokonania najnowszych modeli - nadal jest pomyłką. Do statycznych scen jest OK, ale do bardziej kreatywnego filmowania - jest nadal nieOK.
W D90 podczas filmowania nie działa ani pomiar światła ani AF. Z tym, że aparat ten radzi sobie przy zmianach jasności przy przekadrowywaniu - jednak przy gwałtownych różnicach - gubi się.
Na krótkie filmiki typu pierwsze kroki dziecka, u cioci na imieninach itp. bardziej "statyczne" sceny jest ok, mimo braku AF czy pomiaru światełka, jednak na jakieś w miarę kreatywniejsze reklamówki (dynamiczniejsze "ujęcia" itd.) raczej nie...
Zgodzę się z hijax_pl że filmowanie w lustrzankach jest nadal jakimś tam dodatkiem do obecnego trendu, choć pewnie wielu osobom przydaje się możliwość jakiejkolwiek rejestarcji video różnych scenek z życia Pewnie postęp technologiczny przyniesie zmiany w tym zakresie, ale póki co do filmowania wolę kamerę... Mam nadzieję, że moje wypociny nie będą przysłowiowym gwoździem do trumny
Nie mówię że nie można filmować lustrzanką, ale trzeba być świadomym ograniczeń tej technologii (która jest we wczesnej fazie) i w sumie... wykorzystywać te ograniczenia.
Są na necie przykłady że można - i to nawet fajnie wychodzi
Nie mówię że nie można filmować lustrzanką, ale trzeba być świadomym ograniczeń tej technologii (która jest we wczesnej fazie) i w sumie... wykorzystywać te ograniczenia.
Zgadza się
hijax_pl napisał/a:
Są na necie przykłady że można - i to nawet fajnie wychodzi
O, na pewno są wirtuozi filmowania lustrzankami
Z drugiej strony zastanawia mnie czy kamerom stawia się podobne wymagania odnośnie zdjęć (nie ślędzę forów video)? Robią fotki, ale ich rola jest inna, podobnie jak lustrzanek...
Uff, chyba mam anachroniczne poglądy w tym temacie i nie nadążam za trendami
sami musi sam spróbować - jeśli uda mu sie dorwać D90 - czy w jakimś stopniu spełnia to jego oczekiwania...
niestety nie mialem mozliwosci przetestowac D90. Natomiast mialem w rekach Canona 500D i filmowanie statycznych ujęć bylo na akceptowalnym dla mnie poziomie. Jednak przy przekadrowywaniu to masakra - obraz galaretka. Co do 500D to jakoś nie ma zachwytu ogolnie więc pomyślałem o Nikonie.
Ogólnie to miałem w planie kupić 50D i za parę miesięcy jakąś kamerę do 3 tyś zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10