Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 12 Paź, 2009 Luneta - prezent dla początkującego zupełnego amatora
Zaczęłam rozglądać się za zakupem lunety na prezent. Osoba której chciałabym to podarować czasem coś wspominała, że super byłoby mieć lunetę by mieć możliwość obserwacji kawałka nieba. Jest to zupełny amator, więc wydaje mi się, że luneta w cenie do 300 zł powinna go zadowolić. Nie mam jednak pojęcia o takim sprzęcie. Jaki model polecalibyście. Zdaje sobie sprawę, że za taką cenę nie będzie to jakiś spektakularny widok, ale pomoże w odkrywaniu tajemnic nieba.
Jest to zupełny amator, więc wydaje mi się, że luneta w cenie do 300 zł powinna go zadowolić.
Jest to bardzo błędne założenie. W tej cenie trudno kupić coś z czego obdarowana osoba będzie miała pożytek. Więc albo zdecyduj się na wybór lornetki (nią też można obserwować niebo i nawet tutaj 300 zł to mało), albo na zwiększenie budżetu.
Problem jest tego typu, że lornetkę ta osoba już posiada. Zakupiła ją za 100 zł i jest zadowolona. Czy w takim razie luneta do 300-400 zł nie zdaje w ogóle egzaminu? Nic przez nią nie widać? Nawet księżyca? Po co więc firmy produkują tego typu sprzęt? Nie oczekuję super wypasionego sprzętu, bo taki myślę może sobie zakupić pasjonat tematu. Czy w dalszym ciągu odradzacie ten zakup? Co w takim razie można taką tanią lunetą zobaczyć? Ciemność?
Koreański Samyang/Falcon jest ostatnio na czasie. Obiektwy im jakoś wychodzą, więc może lunety też? Może więc warto zainwestować w coś takiego:
http://fotozakupy.pl/lune...-x-60-mm,10146s
Dziękuję za informacje. Czy mógłby mi Pan wyjaśnić jaka jest różnica między lunetą a teleskopem? A może lepiej zamiast lunety kupić teleskop? Na allegro ceny są podobne do lunet.
Wracam do pierwszej Pana wypowiedzi. Polecał Pan najlepiej lornetkę. Czy mógłby Pan wskazać jaka ewentualnie w cenie ok. 500 zł byłaby najbardziej odpowiednia, żeby oprócz obserwacji przyrody można było obserwować niebo?
Wcisnę się w tym miejscu ze swoim pytaniem... za co przepraszam.
Chcę kupić statyw do lunety i tnąc koszty postanowiłem zakupić nogi Goldfoto YH324, a do nich głowicę Manfrotto 128rc, ale mam pytanie czy tańsza o ponad 100 zł głowica 390rc2, będzie się nadawała do dźwigania i kierowania płynnie lunetą. Sprzęt będzie zabierany w teren na ptaki.
Mam takie pytanie. Po przeczytaniu i oglądaniu ofert w necie, zastanawiam sie nad zakupem następujących sprzętów. Wiem, że Pan może się zirytować moją zupełną niewiedzą w tym temacie, ale proszę o pomoc. Który z tych wymienionych sprzętów wybrałby Pan na moim miejscu.
1. teleskop Teleskop Sky-Watcher Synta R-70/700 AZ (w opisie jest info, że nadaje się do obserw. księżyca, planet, trochę mgławic ale i przyrody - dlatego to mój faworyt)
2.Luneta Falcon 15-45 x 60 mm (polecana firma przez Pana, ale nigdzie nie mogę znaleźć info, czy nadaje się do obserw. księżyca, planet ect.)
3.Lornetka Delta Optical Silver 10x50 - polecana przez Pana. Nie wiem czy da sie nią obserwować księżyc, gwiazdy, mgławice? Mam tu też wątpliwości, gdyż osoba, której chce sprezentować sprzęt ma już lornetkę tego typu: Breaker optical 30x60. Nie wiem czy nie będzie to dla niego zbędne.
Proszę raz jeszcze o pomoc i o cierpliwość
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009
Ja bym postawił na refraktor (sam posiadam podobny). Cena podana jest już ze statywem.
Teleskop ten umożliwia wszechstronne obserwacje zarówno astronomiczne jak i krajobrazowe. Zastosowana tam złączka kątowa 90 st. dale obraz nieodwrócony ale zwierciadlany (jak w lustrze) - co trochę może przeszkadzać w obserwacjach krajobrazowych ale ułatwia oglądanie nieba w zenicie. Oczywiście można (kiedyś) dokupić kątówkę 45 st. z całkowicie prostym obrazem. Jakość obserwacji jest bardzo dobra na poziomie tej klasy cenowej. Ewentualnie można wybrać nieco krótszą wersję o ogniskowej 500mm http://teleskopy.pl/produ...a_R-70/500_AZ-2 (będzie na tym montażu nieco stabilniejsza i da nieco większe pole widzenia kosztem trochę mniejszych powiększeń). Teleskopy perspektywicznie można rozbudowywać o np. nowe, preferowane okulary.
Każdy powyższy wybór jest dobry.
Luneta także nie byłaby zła ale ma mniejszą aperturę (w astronomii to bardzo istotne) i chyba trzeba dokupić montaż (?). Nie można jej rozbudowywać (jak wyżej).
Lornetka to sprzęt przeglądowy - oferuje szerokie pole widzenia ale nie daje istotnych dla np. planet czy Księżyca powiększeń.
A ja zdecydowanie odradzam te najtańsze refraktorki w stylu 70/700. Jakość wykonania jest tam tandetna, wszędzie plastik, który po pewnym czasie rozejdzie się na boki. Montaż słabiutki, przy większych powiększeniach wszystko będzie się telepać.
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009
Sam powyższy refraktor (40/400) niewiele się różni jakością wykonania (o ile w ogóle) od podawanych wcześniej. Zdecydowanie solidniejszy jest montaż ale z kolei dość nieporęczny (używałem). Montaż AZ2 jest kiepskawy (chybotliwy) ale same refraktory są OK w klasie budżetowej (używam aktualnie i nic się nie rozłazi). Na słabszym montażu lepiej sprawdzi się sprzet nieco krótszy (70/500).
Oczywiście radzę w okolicach 300zł. Warto kupić lepiej ale nie zawsze trzeba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10