Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czyżby początek schyłku luster?
Autor Wiadomość
Marian 
Optyczny

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   Czyżby początek schyłku luster?

Epson rozpoczyna masową produkcję elektronicznych wizjerów o jakości obrazu podobno przewyższającej jakość optycznych wizjerów, no i o rozmiarach zaledwie 1,5 cm po przekątnej, co pozwoli wstawiać je do sprzętu, w którym aktualnie są optyczne wizjery. Doniosły o tym różne portale internetowe.

Jeśli zapowiedzi o jakości wizjerów się sprawdzą, a myślę że tak będzie, bo Epson to zbyt poważna firma aby uruchamiać masową produkcję czegoś co nie byłoby dostatecznie dobrej jakości, to się okaże że ludzie którzy teraz pakują pieniądze w lustrzankowe obiektywy i lustrzanki, moga tego żałować. Niezadługo może zacząć się wysyp sprzętu pozbawionego luster, do którego zaczną pojawiać się zupełnie nowe obiektywy itp itd.
Krótko mówiąc być może jesteśmy świadkami przełomowego momentu w sprzęcie foto.

Prawdopodobnie zaczyna się rewolucja na rynku foto, która bóg wie jakimi zmianami się zakończy, niewykluczone że doprowadzi do zmarginalizowania lustrzanek.
Ostatnio zmieniony przez goltar Pon 19 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 16 Paź, 2009   

Powiedział Wieszcz Marian... :razz:
Póki co, to te wizjery mają być na poziomie G(H)1, więc żadna rewelacja w porównaniu z wizjerem optycznym. Niestety musi jeszcze mnóstwo czasu upłynąć, żeby te technologie były porównywalne.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Dodatkowo Epson planuje je wdrażać wpierw w lustrzankach a dopiero później w kompaktach - więc nastawia się na rewolucję ;)

MasterB 
Maniak

Prawdę mówiąc to nie widzę siebie używającego elektronicznego wizjera - ze względu na jakość przy słabym świetle... Może kiedyś dorównają wizjerom optycznym, ale chyba jeszcze nie teraz ;)

myslidar 
Rozmowny

Ale taki wizjer może być programowo podbity i możesz zobacz to, czego przez optyczny nie widać. Z tym, że to już taka ekstrema.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Skoro to EVF to można by było też powiększenie realizować (pokazywać wycinek matrycy aż do 1:1). Zawsze mniej prądu to żre niż LCD na tylniej ściance...

Swoją drogą myślę że jeśli to ma być rewolucja to wyrzucenie lustra będzie rekompensowane nie tylko samym wyświetlaczem, ale czymś co pokaże przewagę nad pryzmatem. I nie sądzę by był to tylko podgląd podczas filmowania, oraz szybszy FPS.

Pytanie co z fazowymi czyjnikami AF? Przecież teraz lustro umożliwia im pracę odpowiednio kierując światło...

Marian 
Optyczny

Sam zawsze z lekkim niedowierzaniem znajdującym niestety potwierdzenie w praktyce, podchodziłem do elektronicznych wizjerów, bo nie widziałem dobrego, a co dopiero lepszego od wizjera optycznego.
Jednakże po raz pierwszy napisali, że obraz jest lepszy niż z optycznego. O ile okaże sie to prawdą, to może pociągnąć za sobą bardzo duże zmiany, rewolucyjne.
Przede wszystkim obiektywy mogą się zmienić pod wieloma względami.
Wreszcie możliwe się stanie ręczne dokładne ustawianie ostrości w manualnych obiektywach, z wykorzystaniem odpowiednio powiększonego podglądu. To z kolei uczyniłoby bardzo atrakcyjnym posługiwanie się manualnymi obiektywami. Ostatnio Zeiss wypuszcza pod mocowanie Canona Nikona Pentaxa i M42, no ale w aparatach nie mających powiększonego poglądu na żywo, trudno ręcznie ustawić ostrość na maksimum itd itp.
Mnóstwo dalszych rzeczy może się w sprzęcie foto zmienić, jak chociażby wzmiankowany już AF.
Oczywiście gabaryty i ciężar zarówno aparatów jak i obiektywów zmieniłyby się. Niepotrzebne stałyby się dwu matrycowe hybrydy stosowane w niektórych Sony.
Naprawdę możemy mieć do czynienia z tak daleko idącymi zmianami, które być może zostaną nazwane rewolucją, tak jak mówimy o cyfrowej rewolucji.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

minolta a2 miała podobny wizjerek (640x480) i jakoś nie wywołało to rewolucji ;)

dwymatrycowe hybrydy są skutkiem działania AFu. mimo rozwoju kompaktów dopiero ostatnio panasłonic zaoferował coś co zbliżyło detekcję kontrastu do detekcji fazy.

AM 
Maniak

Mnie to sie marzy optyczny wizjer z lcdkiem na wierzchu.
Wizjer 120 stopni i wyswietlane w nim ramki, z kompenacja paralaksy i po wcisnieciu przycisku wyswietla sie skala i zasieg glebi ostrosci - oczywiscie wskazania swiatlomierza tez.

Marian 
Optyczny

ghost napisał/a:
minolta a2 miała podobny wizjerek (640x480) i jakoś nie wywołało to rewolucji
Zaglądałem w ten wizjerek A2 gdy się pojawił, i wcale się nie dziwię, że nie spowodował rewolucji, bo był kiepski. Poza tym przypuszczam, bo wtedy na takie rzeczy nie zwracałem uwagi, że to było 640X480 punktów, a nie pikseli, co dawałoby 0,29 miliona punktów. Ten natomiast ma 800x600 pikseli, czyli około 1,4 miliona punktów. No i poza tym inne jeszcze ulepszenia. Nie mam na razie powodu Epsonowi nie wierzyć, jeśli twierdzi że wizjer jest lepszy od optycznego.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Dajcie sobie spokój z tym co napisze marketing jakiejś firmy. Czasami wystarczy odwołać się do swojego zdrowego rozsądku :wink:

lama 
Rozmowny

Marian napisał/a:
Nie mam na razie powodu Epsonowi nie wierzyć, jeśli twierdzi że wizjer jest lepszy od optycznego.

To zwróć uwagę na częstotliwość odświeżania i rozpiętość tonalną tego elektronicznego i porównaj z tym optycznym :D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Marian, nie wierzę że jest lepszy od optycznego. Być może dorównuje mu szczegółowością... Tylko musi współpracować z niskoszumną matrycą.. Inaczej będziesz się czuł jak z niedostrojonym analogowym odbiornikiem TV

Marian 
Optyczny

Wiem, wiem, sam do tej pory byłem "w sprawie evf nie wierzący". Podzielam te wszystkie wasze wątpliwości i obawy. Jestem też uczulony na marketingowy bełkot, ale tu podają liczbowe cechy, a liczby są sprawdzalne w przeciwieństwie do marketingowego bełkotu.
I właśnie te obiecujące liczby, plus zapewnienia, że wreszcie udało się osiągnąć lepszą jakość, wydaje się uprawdopodobniać to co piszą.
Zauważcie, że w elektronicznych wizjerach nie potrzebne jest idealne naśladowanie ludzkiego oka pod względem wszystkich cech obrazu, bo przecież nawet w wizjerze optycznym i tak widzimy co innego niż to co zarejestruje matryca.

MasterB 
Maniak

No tak, z tym że obraz z matówki dociera do mojego oka z prędkością światła... Niezależnie od warunków oświetleniowych ;)
Masz jakiegoś linka do tych liczb?

Odpowiedz do tematu