Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam Was!
Od kilku miesięcy zastanawiałam się nad kupnem teleskopu. Po przejrzeniu bardzo wielu stron dla pasjonatów astronomii i przejrzeniu jeszcze więcej wątków na forum doszłam do dwóch wniosków:
1. Jako, że jestem zielona to nie potrzebuje teleskopu tylko lornetki
2. Wiem, że nic nie wiem
Zupełnie nie radzę sobie z przyswajaniem wiedzy na temat optyki, więc nadal nie wiem jaką wybrać lornetkę. Jestem zafascynowana pięknem nieba, ale chciałabym mu poświęcić więcej uwagi i czegoś się nauczyć. Ograniczają mnie jedynie finanse, więc zasada jest prosta: im taniej tym lepiej. Oczywiście na tyle bym po jednej nocy nie zniechęciła się do patrzenia w górę. Więc tak do max 250zł jak na początek.
Będę obserwować księżyc z centrum wielkiego miasta, a raz czy dwa w miesiącu planuję jeździć w stronę bardziej odludnych miejsc by mieć ciemniejsze niebo. Wtedy chciałabym patrzeć w gwiazdy
Tak jak mówiłam nie znam się na optyce, więc będę wdzięczna za podanie konkretnych modeli lornetek.
Nie ma co panikować. Lornetkę kupuje się dla przyjemności. Zaczniej od 10x50; kolejność od taniości do lepszości: Nikon Action VII, Delta Optical Silver, Nikon Action EX. 10x50 będzie bardziej uniwersalna astronomicznie i dziennie ale na Księżyc to i 12x50 by spokojnie pociągnęła, a już zwłaszcza w mieście. Wtedy zostają Nikony.
na początek weź popularną wśród astroamatorów lornetkę Nikon ACTION VII 10x50 - kosztuje 300 zł ... warto doskładać.
Jeśli 250 zł to sztywny pułap można zainwestować w Nikon ACTION VII 8x40 za ok. 250 zł. Do obserwacji astronomicznych to słabsze ale akceptowalne rozwiązanie, natomiast do obserwacji przyrodniczych lepsze bo lornetka bardziej poręczna i pole widzenia ogromne.
Ostatnio zmieniony przez septimanus79 Wto 27 Sie, 2013, w całości zmieniany 1 raz
1. pokaże w astro więcej niż lornetka
2. jest sprzętem uniwersalnym, który posłuży także do obserwacji przyrody i widoków
3. pozwoli za zastosowanie większych powiększeń
Wadą jest konieczność zakupu statywu.
Jak być określiła absolutnie maksymalny budżet, to by było nam łatwiej doradzać.
Maksymalny budżet to 250zł i raczej nie ma obecnie mowy by się zwiększył.
Może zaznaczę, że nie mam w planach (choć nigdy nic nie wiadomo) oglądać "zwykłych" krajobrazów na ziemi
Luneta? A jaki jest komfort obserwowania nieba w porównaniu do lornetki?
Czy można powiedzieć, że dla laika luneta na początek będzie lepsza od lornetki?
Dziś mam dwie prośby:
1. Jakie konkretnie lunety mogę kupić w podanej cenie?
2. Czy zna ktoś sklep z takim sprzętem w Krakowie? Sklep który można polecić z czystym sumieniem?
anielicaania, budżet wszystko wyjaśnił. Zapomnij o lunecie w tej cenie.
Lornetki Nikon Action VII lub Delta Optical Entry to w zasadzie jedyne rozsądne co mieści się w Twoim budżecie. Teraz tylko wybór pomiędzy 8x40 a 10x50.
Wysłany: Wto 27 Sie, 2013
Lornetka i luneta to nie jest sprzęt wymienny. Lornetka da piękne szerokie pole a luneta wręcz odwrotnie ale ma powiększenie pozwalające zobaczyć pierścienie Saturna czy pasy Jowisza. Ktoś, kto kocha astronomię ma jedno i drugie. Ja zaczynałem od lornetki ale prawdziwy smak obserwacji dała mi luneta/teleskop, gdy zobaczyłem wyraźnie planety i kratery na księżycu. Dziś z wygody znowu częściej patrzę przez lornetkę - kratery też trochę widać a przestrzeń nieba, wyszukiwanie mgławic daje także frajdę.
Nie umiem doradzić co jest lepsze na początek bo to także sprawa osobistych preferencji. Do astronomii z lornetek polecam klasę 10x50 a z teleskopów w tej cenie - refraktor Sky Watcher 70/500 lub 70/700, np. klik . Nic wielkiego ale jak na ok. 250zł wspaniała rzecz dla początkującego tak samo jak lornetka Nikon 10x50
w Krakowie masz 2 dobre sklepy, w centrum miasta: FotoPlus na Studenckiej oraz filia Teleskopy.pl na Siemiradzkiego.
p.s. jak pisze Arek, możesz wziąć jeszcze pod uwage lornetkę Delta Optical 10x50 Entry, w cenie ok. 230 zł, jednak moim zdaniem, lepiej "iść w nikony".
Dorzucę swoje dwa grosze - przy tym budżecie, jeśli jest sztywny a obserwacje mają być prowadzone z ręki, celowałbym chyba jednak w 8x40 a nie w 10x50. Księżyc w powiększeniach lornetkowych 8x 10x i tak jest dość niewielki, a jeśli na wycieczkach za miasto chcesz obserwować nocne niebo bez statywu, znacznie łatwiej otrzymać stabilny obraz z 8x powiększenia niż 10x.
Polecam też wydrukować sobie mapki nieba na te wycieczki, na przykład takie: mapki
Sam mam Nikona 8x40 i gdy nie chce mi się montować ciężkiego sprzętu na statywie, spokojnie wystarcza na wyszukiwanie i podziwianie wielu obiektów pod podmiejskim niebem - kładę się na karimacie albo leżaku i można gapić się w gwiazdy godzinami.
Jeśli planujesz zakup statywu albo masz statyw fotograficzny, 10x50 pokaże trochę więcej szczegółów gromad otwartych i jaśniejszych obiektów z katalogu Messiera, no i można pobawić się w obserwacje niektórych gwiazd podwójnych (lista lornetkowych układów gwiazd).
Podobnie jak septimanus polecam sklepy Fotoplus na studenckiej i Teleskopy.pl na Siemiradzkiego, w obydwu spokojnie można pobawić się lornetkami i zobaczyć, którą wygodniej się obserwuje.
Każdy kiedyś zaczynał przygodę z optyką jako laik.
Cyt - Może zaznaczę, że nie mam w planach (choć nigdy nic nie wiadomo) oglądać "zwykłych" krajobrazów na ziemi
Do zwykłych krajobrazów lornetka się jak najbardziej nadaje, ale do krajobrazów nocnego nieba nie za bardzo. Co pokaże najmniejszy teleskop, nie pokaże żadna lornetka.
W budżecie 250 zł można już upolować jakiś mały sensowny teleskopik typu refraktor ( nie lustro)
Na początek proponował bym Skyluxa Bressera 70/700 z tym by był to starszy typ tego teleskopu. Ewentualnie coś z pod znaku SkyWathera o podobnych parametrach ( 70.700). Za t ę kwotę można kupić komplet - teleskop, statyw, okularki.
Teleskop komunijno-podchoinkowy... Widzialem 5 takich teleskopow, zaden nie dzialal... Za to swietnie wygladaja w pokoju tylko starsznie lapia kurz. To oczywiscie nie ma znaczenia bo i tak przez nie nic nie widac. Bardziej sie oplaca kupic za 70zl uzywany na allegro i uszczesliwic przy tym jeszcze jakiegos czlowieka.
1. Jakie konkretnie lunety mogę kupić w podanej cenie?
2. Czy zna ktoś sklep z takim sprzętem w Krakowie? Sklep który można polecić z czystym sumieniem?
W Krakowie uderzasz do sklepu Astrokrak, blisko ronda Mogilskiego, i przesłuchujesz tam niejakiego Janusza Płeszkę - gość siedzi w astronomii obserwacyjnej od stuleci. Wie wszystko i dobrze Ci doradzi.
I zdecydowanie zmierzaj w stronę małej lunety. Jeśli nie ma kasy - kup ją później, ale lunetę.
Zobaczysz więcej i - jesli ze statywu - wygodniej.
Za 250 zł - obawiam się - że kupisz sprzęt, który Cię rozczaruje i zniechęci do obserwacji nieba. Jeśli mieszkasz w Krakowie, to niestety z dużych miast macie tam najgorsze niebo w Polsce - z miasta pozostaje Księżyc + planety.
Ale jeśli wyjedziesz gdzieś zakopianką w okolice Myślenic, albo na Jurę pod Ojców, zobaczysz już całkiem sporo.
Szukaj sprzętu używanego, ale idź w stron lunety. Powiększenie 30x~40x będzie jeszcze OK do jasnych młgawic/galaktyk/gromad i już OK dla Planet i Księżyca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10