Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 500D + Obiektyw ? Obiektywy ?
Autor Wiadomość
Szokal 
Nowy

Wysłany: Wto 13 Paź, 2009   Canon 500D + Obiektyw ? Obiektywy ?

Witam !! trochę już siedzę na forum i od ponad pół roku przygotowuję się do zakupy aparatu. Na początku wybór padł na hybrydę ale jednak teraz zdecydowałem się na zakup Canona 500d ale nigdzie nie mogę znaleść jednoznacznej odpowiedzi jaki zestaw mam kupić ?

Będzie to moja pierwsza lustrzanka. Zdjęcia robię wszystkiemu czyli rodzinka, krajobrazy, wczasy, czasami makro i nie mogę się zdecydować jakie obiektywy dobrać do lustra.
Czy lepiej wziąć z dwoma tańszymi obiektywami ponieważ jestem amatorem
http://www.ceneo.pl/2748532
http://www.ceneo.pl/3051626

czy lepiej jakiś jeden droższy ?

http://www.ceneo.pl/3260470
http://www.ceneo.pl/2748539

czy może też polecicie jakiś inny zestaw?

Kwota to tak max 4500 zł ale jeśli polecicie jakiś tańszy zestaw to się nawet ucieszę bo możliwe że gdy jestem amatorem to sprzęt za 4500 zł nie bedzie mi potrzebny.
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 23 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 13 Paź, 2009   

Drugi zestaw jest calkiem dobry. Ten tele bez rewelacji, ale da sie go uzywac.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Przede wszystkim daj sobie spokój z superzoomami typu 18-3500 mm.
Kup osobno korpus 500D (o ile jesteś na niego na 100% zdecydowany) - co wyniesie około 2400 zł i zostanie Ci 2000 zł na dobry obiektyw.
I teraz pytanie, co chcesz fotografować? Od odpowiedzi zależy, jaki obiektyw kupić?
O MC mnie wyprzedził! :cry:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Szokal napisał/a:
kwota to tak max 4500 zł ale jeśli polecicie jakiś tańszy zestaw to się nawet ucieszę bo możliwe że gdy jestem amatorem to sprzęt za 4500 zł nie bedzie mi potrzebny

Na początek radzę nie szaleć z kasą i kupować stopniowo. Wpierw zakupiłbym zestaw podstawowy, czyli 500D + 18-55 IS w cenie ok. 2700 zł. Obiektyw w tym zestawie jest tak tani (ok. 300 zł.), że warto go wziąć.
Jak już się nauczysz robić zdjęcia lustrzanką, wyrobisz sobie opinię o szkiełku podstawowy i poznasz przyszłe potrzeby "rozwoju", to dokupisz sobie kolejny obiektyw, jaki Ci bedzie potrzebny. Może tele, może makro, może stałoogniskowy o dobrej jasności, może ...
I tak już do końca świata bedziesz kupował i zamieniał. :wink:

MasterB 
Maniak

To może ambitnie od razu puszke + sigma 30/1.4? Coś co zmusi do myślenia nad kadrem...

Szokal 
Nowy

Wizjerioner napisał/a:
Kup osobno korpus 500D (o ile jesteś na niego na 100% zdecydowany) :cry:

troche opini i testów czytalem i wydaje mi sie że to odpowiednia propozycja
no i interesuje mnie hd w aparacie

najczesciej zdjecia rodzinki, plenerów z wycieczek, krajobrazy

Mogway 
Nowy

Polecam tamrona 17-50/2,8 a jak trochę sobie dozbierasz, w przyszłości dokupisz tamrona 70-200/2,8 i będziesz miał szkła do prawie wszystkiego.

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Szokal, słuchaj do tych celów to w zasadzie wystarczy Ci kitowy obiektyw 18-55 IS. Ale jeśli masz pieniądze to lepiej dać sobie spokój z kitem i zainwestować w coś lepszego!
Sensowne propozycje moim zdaniem to:
17-50/f2.8 Tamrona
Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
Dwa pierwsze mają stałe światło, a trzeci to jest taki spacerowy zoom. Sam używam ostatniego i jestem zadowolony.
Z tele na początek bym zrezygnował i zobaczył, czy w ogóle będziesz go potrzebował

Jak tak myślę, to wcale nie głupim rozwiązaniem jest zakup 500D + kita i zbadanie czego potrzebujesz dalej. Zostaje 1.800 zł w kieszeni i w razie czego można dozbierać do upatrzonego obiektywu.

ps. A co do 500D to masz rację że to dobry aparat, ale mając 4500 zł zastanowiłbym się nad kupnem 40D i jednego obiektywu.
Canon 40D - ok. 2900 zł + obiektyw. Z tym, że tutaj nie ma filmów.

Szokal 
Nowy

Wysłany: Sro 14 Paź, 2009   

chłopaki a co myślicie na temat

Gh1 może warto o niego powalczyć ?

http://www.allegro.pl/ite...kazja_gwar.html

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Szokal napisał/a:
chłopaki a co myślicie na temat

Gh1 może warto o niego powalczyć ?

http://www.allegro.pl/ite...kazja_gwar.html

Musisz przejść do działu "Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką" i tam Ci sprzedawca Jerry_R odpowie, czy warto. :neutral:

Weź tylko pod uwagę, że im mniejszą aparat ma matrycę, tym większą osiągasz głębie ostrości dla podobnych ogniskowych i przysłon. Z tego głównie powodu ludzie kupują aparaty pełnoklatkowe. Jeśli komus nie zależy na świadomym wpływie na GO to wystarczy, że kupisz kompakta bez wymiennej optyki i z super zoomem. :smile:

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Miałem 450D z 18-55 i 55-250, po zamianie na Sigmę ze stopki tylko się uśmiecham. Dobre szkło to podstawa.

Nie liczę dokładnie, ale w okolicach 4500zł powinno się zmieścić 500D, T/S 17/18-50 i jakaś tania lampka, która przy rodzince się na pewno przyda. Będziesz miał dzięki temu porządny zestaw startowy, a na 55-250 jeśli będzie Ci wybitnie potrzebny dozbierasz, bo tani jak barszcz ;) (pewnie i tak zoom nożny sobie wyrobisz i nie będzie trzeba :mrgreen: )

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Wysłany: Czw 15 Paź, 2009   

Sejthan, zgodzę się z Tobą, że lepiej już lampa niż tele na początek.
Generalnie jestem wrogiem zestawów, bo w efekcie się okazuje, że w tej samej cenie można kupić coś lepszego lub poprostu lepiej pasującego do naszych potrzeb.
Szokal, daj znać jaką podjąłeś decyzję, jak już ją podejmiesz.

Szokal 
Nowy

Wysłany: Sro 21 Paź, 2009   

Kupuję

500d + Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro

dziekuję chłopaki za dobre rady !!!

mam nadzieje niedługo będę na forum wrzucał dobre foty

Wizjerioner 
Rozmowny
słodko-kwaśny

Dobry wybór, tylko pójdź do sklepu i wybierz taki egzemplarz Sigmy, żeby nie miał Front/Back Focusa. Na forum jest napisane w jaki sposób to zrobić!
Udanego zakupu :-)

Szokal 
Nowy

Wizjerioner napisał/a:
Dobry wybór, tylko pójdź do sklepu i wybierz taki egzemplarz Sigmy, żeby nie miał Front/Back Focusa. Na forum jest napisane w jaki sposób to zrobić!
Udanego zakupu :-)

Front/Back Focus ? mogłbys mi podac link do tematu na forum ?

Odpowiedz do tematu