Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 28 Paź, 2009 Nikon d5000 Czy Olympus e-520
Witam, przymierzam sie do zakupu pierwszej lustrzanki, biore na raty wiec interesuja mnie zestawy kitowe.
Juz przebranalem przez kilka modeli i te dwa przypadly mi do gustu. Oba sa fajne, jednak nie wiem na jakis sie zdecydowac zestaw.
Czy Nikon D5000 z 18-105 VR
Czy Nikon D5000 z 18-55 i 55-200
Czy Olympus E-520 z Obkektywami 14-42 i 40-150.
Ktory bylby optymalnym wyborem. Nie mam wybranego konkretnego modelu zdjec czy to makra czy portrety. Wiem jedynie ze chce robic rowniez zdjecia noca. Glownie miejskie.
Ten 18-105 Nikona wydaje sie ok. Jednak nie wiem czy nie potrzebowalbym bym wiekszego zumu. Czy duza jest roznica ?
Chetnie poslucham opinii.
Moim potrzebom chyba najbardziej odpowiada Olympus. Za ktorym przemawia rowniez cena, ale chetnie poznam opinie osob ktore sie na tym znaja.
Ja bym kupił Nikona bo to nowszy aparat, ma bardzo dobrą matryce, ogólnie ma wiecej przydatnych gadżetów. Miałeś je w rękach?? Wydaje mi się że D5000 jest lepszy do trzymania/wygodniejszy.
Jeśli chodzi o zoom to Nikon 1.5x, a Olek 2x, czyli jeśli weźmiesz Nikona z 2 obiektywami to masz identyczny zoom. Jeśli Nikon + 18-105 to dojdziesz do ogniskowej 150mm. Ja uważam że na początek wystarczy, tymbardziej że nie wiesz co chcesz fotografować.
Jeszcze możesz pomyśleć o D90+18-55 VR, jest nawet tańszy od D5000 + dwa obiektywy. Niby mały zoom na początek, ale D90 ma śrubokręt wiec możesz potem dokupić tanią 50mm żeby mieć coś jasnego i do portretu. Ta stałka kosztuje ok 500 zł, a do D5000 musisz kupić taką za ponad 1000 zł. Nie wspominając już o tym że D90 ma lepszą ergonomię
Plec zmienilem )
Byla szybka rejestracja i nie bylo opcji wyboru
Co do korpusów, to tak oba trzymałem i obydwoma w sklepie sie chwile bawilem. Ogladalem rowniez inne ale wlasnie te dwa mi sie spodobaly bo byly jak dla mnie wygodne i z tych dwoch planujecos wybrac.
I sa wlasnie takie trzy zestawy do wyboru Nikon wydaje sie rozsadniejszy, tylko czy jest sens doplacac do dwoch obiektywow czy wziasc jeden (18-105) z tego co slyszalem bardzo fajny. Czy wiele trace w porownaniu do dwoch wyzej wymenionych albo co zyskuje to mnie najbardziej interesuje
Jesli dwa obiektywy to cena przekonuje do olympusa-> 1000zl roznicy.
Osobiście polecałbym raczej Nikona. Większa dostępność osprzętu (obiektywy, lampy błyskowe, gripy itp.) Zakup lustrzanki to tak naprawdę wejście w konkretny system, prędzej czy później będziesz rozbudowywał zestaw.
Co do obiektywów to 18-105 VR ma stabilizację i ma bardzo uniwersalny zakres ogniskowych, ale za to 18-55 i 55-200 to większy zakres ogniskowych i ta sama średnica filtrów 52 mm. ewentualnie zamiast 55-200 można kupić np sigmę 70-300 (wersja z wbudowanym silnikiem jest w granicach 700 zł, ). Niezłym pomysłem jest też wspomniany nikon D90 - masz wtedy dostęp do starszych obiektywów AF bez wbudowanego silnika.
Z tymi zmianami systemu co rok czy dwa to nie do końca tak jest. Oczywiście totalny amator, któremu wystarcza tylko body + kit może tak robi, ale jeśli ktoś już zainwestuje w między czasie w dodatkowe obiektywy, dedykowaną lampę błyskową itp, to zmienia już tylko puszkę na nowszy, lepszy model z tego samego systemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11