Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Phase One Achromatic Plus
Autor Wiadomość
AM 
Maniak

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   Phase One Achromatic Plus

http://www.luminous-lands...chromatic.shtml

Teraz tylko czekac na taka wersje P65+ i zestaw filtrow do przepuszczania koloru.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

O, proszę. Pamiętam jak z rok czy dwa lata temu marzyliśmy o czymś takim na forum. :) Ale ten Achromatic to jednak trudny produkt, z tego co piszą, bo bardzo uniwersalny – nie filtruje ani UV ani IR, więc żeby sensownie użyć trzeba się wyposażyć w odpowiednie filtry. To oczywiście żadna przeszkoda, jak już się wyda tyle pieniędzy na cyfrowy tyłek i ma się już coś z przodu tego tyłka…
Ciekawe są te aspekty jakościowe, o których piszą, czyli selekcja pod względem bad-pikseli i bad-rows - o tym ostatnim to nawet nie słyszałem, że się dopuszcza. :shock:

mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 26 Paź, 2009   

Co ciekawe, patrzac na cropy z Luminous Landscape przyrost jakosci po usunieciu filtru Bayera nie jest tak duzy jak sie spodzeiwalem. Filtr AA wydaje sie miec znacznie wiekszy wplyw.

papatki 
Rozmowny

po zastosowaniu kolorowych filtrów jakość będzie znacznie wyższa niż w przypadku kamery z maską bayera (ale, to żadne odkrycie). Zastanawiające jest niskie moim zdaniem QE kamery. Myślę, że sporo zeżarła ABG, w końcu głupio by było gdyby kamera bloomiła ;)
Ogólnie jestem pod wrażeniem tego, że ktoś zdecydował się wypuścić taką kamerę na rynek konsumencki, choć kogoś kogo stać na ściankę w tym segmencie może sobie na takie wariactwo pozwolić. 41tys $ to jednak zdecydowanie zbyt dużo, w sumie biorąc pod uwagę, że można sobie kupić np. specjalizowaną monochromatyczną kamerkę (FF) którą wprawdzie można obsługiwać wyłącznie przez kompa ale w 1/4 tej ceny to jednak ta oferta nie jest niczym specjalnym...

AM 
Maniak

papatki napisał/a:

Ogólnie jestem pod wrażeniem tego, że ktoś zdecydował się wypuścić taką kamerę na rynek konsumencki, choć kogoś kogo stać na ściankę w tym segmencie może sobie na takie wariactwo pozwolić. 41tys $ to jednak zdecydowanie zbyt dużo, w sumie biorąc pod uwagę, że można sobie kupić np. specjalizowaną monochromatyczną kamerkę (FF) którą wprawdzie można obsługiwać wyłącznie przez kompa ale w 1/4 tej ceny to jednak ta oferta nie jest niczym specjalnym...

Moglbys jednak wskazac cos konkretnego, co moze konkurowac z ta scianka?

papatki 
Rozmowny

nie pisałem o ściance a o kamerze do zastosowań naukowych, to dwa zupełnie różne produkty. Biorąc pod uwagę zaawansowaną konstrukcję takiego urządzenia i małą mobilność nie da się konkurować tym dwóm produktom, a przynajmniej nie pod względem mobilności. Z drugiej jednak strony taka kamera kosztuje 1/4 ceny - ma wbudowane koło filtrowe i hmmm schładza się do -40st poniżej otoczenia, więc komuś (np takiemu jak ja) może przyjść do głowy sprawdzenie jak to działa w dzień :) ahaaaaa - no i jak już wspominałem ma koło filtrowe więc da się robić coś co się nazywa LRGB, lub RGB (w pełnej rozdzielczości matrycy) - no chyba, że model żyje i się rusza :)

AM 
Maniak

To jaki jest sens mowic, ze cos jest tansze skoro jest calkowicie czym innym.

Ta scianka wlasnie ma fantastyczna zalete - usuniecie etapu interpolacji koloru. W fotografii UV/IR to bardzo wazne.

papatki 
Rozmowny

a jest sens mówić o ściance, której sprzeda się pewnie na świecie kilkanaście sztuk?
Co do koloru to przyjacielu nie będzie tak wesoło jak się wydaje. Po pierwsze nie słyszałem o żadnym producencie filtrów którzy robili by je w rozmiarze umożliwiającym na stosowanie jako naobiektywowe, największe z tych naprawdę dobrych to zdaje się 50x50mm a zestaw kosztuje 1200$.
W zależności od tego jak szeroki zakres światła przepuszcza taki filtr w przypadku stosowania go jako naobiektywowy dochodzą dodatkowe problemy w postaci różnorakich winiet, a co najważniejsze gdyby chcieć robić z takich filtrów kolorowe zdjęcia po zmianie filtra potrzebne jest ponowne przeostrzenie obrazu. W sumie gdyby tak wszystko zreasumować to, myślę, że realnie robienie koloru jest równie skomplikowane jak z kamery o której wspominałem.
No i teraz wracając do tego do czego taka ścianka - czy wyłącznie do IR? za 42tys $? Nawet z tego testu wynika, że różnica pomiędzy b&w a kolorową matrycą nie jest w tym przypadku oszałamiająca w jakości uzyskanego detalu. Owszem zakres tonalny będzie lepszy, lepiej też kamera będzie pracować w gorszych warunkach (nie przycinana przez filtry rgb).
Tylko ten price to szaleństwo....

AM 
Maniak

papatki napisał/a:
a jest sens mówić o ściance, której sprzeda się pewnie na świecie kilkanaście sztuk?

Musisz miec niezle rozeznanie na rynku MFDB. Wliczyles mnie w te kilkanascie sztuk?
Mnie niestety ten rozmiar nie interesuje. Wolalbym kwadrat 36 albo 645.

Ja koloru nie chcialbym robic na takiej sciance, nie wiem skad to przypuszczenie.

Mowilem o interpolacji koloru bo to ona w para-konsumenckich rozwiazaniach UV/IR najlepiej niszczy efekt. I wlasnie w tej fotografii ostrosc obrazu jeszcze wzrosnie.

Co do ceny - patrzac na pozostale akcesoria to nie jest spora. Kryjace ledwie FF makro 60/4 coastala kosztuje $5k. Cena Alpy Metric tez potrafi poszybowac w gore. Zreszta brak rozsadnej konkurencji. MegaVision 16MP kosztuje $12k a juz swoje jest na rynku.

Tez bym wolal, zeby wolali mniej niz poltora raza tyle za "zdjecie filtrow".

Odpowiedz do tematu