Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana systemu (Sony na Canon) CZY WARTO
Autor Wiadomość
tomeusek 
Nowy

Wysłany: Pon 30 Lis, 2009   Zmiana systemu (Sony na Canon) CZY WARTO

Witam. Fotografią zajmuje się czysto amatorsko, mam 18 lat i uczę się także za bogaty nie jestem. Jakieś 3 miesiące temu zakupiłem używaną Alfę 200. Do aparatu nic nie mam, wszystko super i wystarcza mi w 100% ...ale przyszła potrzeba zakupu jakiegoś obiektywu i zacząłem porównywać. Stałka sony (50/1.8) jest prawie 300 zł droższa niż canona, mało tego nówka canona jest tańsza nawet od używanej minolty ( która swoją drogą wcale tańsza od sony dużo nie jest )... Pomyślałem że może w takim razie wymienie obiektyw na 18-55 ( nowy kit ), tutaj także musiałbym dopłacić ~ 200 zł za jakość którą w canonie mam na wejściu. Nie wspominająć że wybór obiektywów nowych czy używanych jest 3 razy większy...

Zastanawiam się czy jeżeli te różnice będą się pojawiać to czy nie lepiej póki co za podobną kwote sprzedać alfe i zmienić system kupując 1000d albo 400d.
Jak myślicie ?

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 30 Lis, 2009   

tomeusek napisał/a:
Zastanawiam się czy jeżeli te różnice będą się pojawiać to czy nie lepiej póki co za podobną kwote sprzedać alfe i zmienić system kupując 1000d albo 400d.
Jak myślicie ?

Uważam, że warto, nie tylko z tego względu który podałeś, ale także ze względu na większy wybór obiektywów canona. Jak Cię będzie stać na lepsze obiektywy stałoogniskowe, to prawdopodobnie odkryjesz, że z mocowaniem sony nie dostaniesz ich za żadne pieniądze.

RB 

Wysłany: Pon 30 Lis, 2009   Re: Zmiana systemu (Sony na Canon) CZY WARTO

ja tam nic nie poradze konkretnego, ale...

nie wiem jak z jakością najniższej półki obu systemów, ale sądzę, że jest podobna.
w nieco (o jeden ząbek) wyższej półeczce Sony ma IMO nieco ciekawszą ofertę.
na które z tej bogatej (C) bądź mniej bogatej (S) oferty szkieł Cię stać?
Obiektywy firm niezależnych też są id o C i do S. W bardzo w sumie podobnych cenach.
S nie ma wcale tanich obiektywów. U C można znaleźć tańsze, ale nie na wszystkich pólkach.

IMO C ma przewagę, ale przy wyborze szkieł już za niejakie tysiące PLN...

A poza tym - jak uważasz, że nie stracisz i czujesz takową chęć - czemu miałbyś nie zmieniać?

Osobiście zmianę systemu na C dla sławetnego 50/1.8 uważam za nieco... ekstrawagancką.

Sunders napisał/a:
[Jak Cię będzie stać na lepsze obiektywy stałoogniskowe, to prawdopodobnie odkryjesz, że z mocowaniem sony nie dostaniesz ich za żadne pieniądze.

Powiedzmy, odpowiedników niektórych z nich. Aby nie było wrażenia, że S nie ma żadnych lepsiejszych stałek ;-)

BTW 500/8 AF za 2,5 kPLN w C tez nie dostaniesz :razz: :mrgreen:

zentaurus 
Rozmowny

Dla mnie taka zamiana jest bez sensu, typu zamienił stryjek siekierkę na kijek... :smile:
Warto wspomnieć że w Sonym mamy stabilizację matrycy dzięki czemu wszystkie obiektywy mamy stabilizowane i nawet 50-ka zyskuje na tym czego nie posiada ani Canon ani Nikon. Fantastyczna sprawa podczas robienia zdjęć w trudnych warunkach, jasne szkło + stabilizacja. Jeżeli już uparłeś się zmienić aparat to już przynajmniej na wyższy model typu Canon 40d czy coś podobnego.

tomeusek 
Nowy

Cytat:
Osobiście zmianę systemu na C dla sławetnego 50/1.8 uważam za nieco... ekstrawagancką.

Właśnie założyłem ten temat po to żeby się dowiedzieć czy mi się opłaca zmieniać, tą stałke podałem jako przykład bo nie wiem jak jest z innymi

Cytat:
Jeżeli już uparłeś się zmienić aparat to już przynajmniej na wyższy model typu Canon 40d czy coś podobnego.

Ja na pewno się nie uparłem, wręcz wcale nie jestem do tego chętny ale jeżeli miałbym przepłacać za każdy obiektyw to byłbym zmuszony...

Misek
[Usunięty]

Jeśli chcesz operować tylko na niedrogich obiektywach to kup sobie Nikona. Niestety "spece" Canona jeszcze nie dostrzegli że na amatorach tez można zarabiać. Nikon ma sporo tanich, może nie najtrwalszych(Canon też tutaj nie wybija się), ale za to dobrych optycznie szkieł w umiarkowanych cenach. Dodatkowo ma solidne 50 mm za 500 zł i jeszcze fajniejsze 35 mm f/1.8 za 750-800 zł. W Canonie płacisz za takie szkła dużo więcej. Osobiście jako użytkownik Canona bardzo zazdroszcze tej 35 mm w systemie Nikona. Tylko pamiętaj że 50mm jest tanie, ale musisz mieć wiertarkę w body. Czyli użwany D80 wchodzi w grę.

zentaurus 
Rozmowny

Każdy system posiada jakieś luki w szkiełkach i także jakieś perełki.

MC 

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009   

Dla mnie taka zmiana nie ma zbyt wiele sensu. Co najwyzej pozwoli lepiej sie poczuc, ze jest Canon zamiast jakiegos tam Sony. Lepiej zrobisz zamieniajac kity, ewentualnie jak masz troche wiecej pieniedzy to 50/1,8 dokup albo cos dluzszego i tyle.

kozidron
[Usunięty]

tomeusek, dla tych szkieł, które wymieniłeś nie warto zmieniać systemu na canona.
Taka wymiana nie przyniesie większych korzyści poza może paroma stówkami w kieszeni więcej a jakości wykonania 50/1.8 nawet nie ma co porównywać do 50tki minolty.

Sunders 

kozidron napisał/a:
tomeusek, dla tych szkieł, które wymieniłeś nie warto zmieniać systemu na canona.

Tez tak uwazam.
tomeusek napisał/a:
wybór obiektywów nowych czy używanych jest 3 razy większy...

A to uważam, za argument na rzecz zmiany systemu. Dopóki bez większych strat mozesz wycofać się z systemu który daje mniejsze mozliwości, a wejść w taki, który daje szerszy wybór obiektywów, to warto.
MC napisał/a:
taka zmiana nie ma zbyt wiele sensu. Co najwyzej pozwoli lepiej sie poczuc, ze jest Canon zamiast jakiegos tam Sony.

To też mozna brac pod uwagę :lol:

RB 

Trudno odpowiedzieć generalnie na pytanie jak jest z różnymi obiektywami.
Dobrze jest popatrzeć jakie obiektywy Cię w bliższej lub dalszej perspektywie interesują.
Np. IMO w Canonie rozsądnych odpowiedników 16-80, 16-105 Sony czy tez 18-105 Nikona nie znajdziesz. Oczywiscie, da radę to jakoś podsztukować.
Z drugiej strony jeśli zamiana na C w obecnym stanie posiadania Cię finansowo zadowala, to czemu nie... z tym, że moim zdaniem lepszość systemu Canona odczujesz wtedy, gdy będziesz na obiektywy wydawał dość konkretne pieniądze. Wtedy Sony staje się stosunkowo drogi.
Pomyśl o konkretnych zastosowaniach i konkretnych szkłach a potem policz.

tomeusek 
Nowy

Od razu mówię że nie ważne jak daleka będzie ta perspektywa ale 2000-3000 zł na obiektyw na pewno nie wydam... Interesuje mnie głównie półka obiektywów do 1000 zł.
Temat założyłem bo wyliczyłem sobie że
- kupiłem alfe200 za 1200 zł używaną razem z kitem kartą i torbą
- alfa jest w stanie takim jak kupowałem, bardzo dbam o sprzęt więc pewnie sprzedałbym ją za podobną kwotę jak ją nabyłem
- jeżeli chciałbym wymienić 18-70 na 18-55 to musze około 200 zł dopłacić = 1400 zł
- za 1400 zł jestem w stanie spokojnie kupić canona z kitem 18-55

Dziękuję wszystkim pomoc :wink:

kozidron
[Usunięty]

tomeusek, takie zamiany nie mają większego sensu, chyba że będziesz upierał się, że canon da ci sprawniejsze wyższe iso ale przy takich szkłach to wolałbym zapłacić troszkę więcej za używaną minoltę -bo pewnie dłużej posłuży.
Natomiast jakbyś szukał w przyszłości chociażby szkła pokroju 70-200/4L to w sony czegoś takiego za tą kasę nie znajdziesz.

dżony 
Rozmowny

ale jest sigma 70-200 f/2.8 jaśniejsza ^^ ale nie wiem jak ma się optycznie do 70-200 L f/4 .

Szninkiel 
Rozmowny

Może warto się rozejrzeć za szkłami Tamron/Sigma/Samyang ;-)
Po co zmieniać system gdy chodzi o fotografowanie dla satysfakcji amatorsko.

Odpowiedz do tematu