Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 07 Cze, 2008 Jaki to jest z obiektywami? f8 vs f8 na różnych szkłach!
Witam,
Obecnie posiadam kitowy obiektyw razem z e-510, planowałem wycisnąć max z e-510 dorzucić do niego lepsze szkło - wkońcu to ono w głównej mierze odpowiada za dobre zdjęcie.
Ostatnio czytałem sporo o aparatach, obiektywach, ale cały czas nie jestem pewien pewnych rzeczy. Porównywałem ostatnio dwa różne szkła i zastanawia mnie jedna rzecz, otóż przypuśćmy, że mamy dwa obiektywy:
kitowy Zuiko 14-42 3,5-5,6
Olympus Zuiko Digital 14-54 f2.8-3.5 (ponoć jedno z lepszych szkieł, inne systemy mogą pozazdrościć)
Z tego co mi wiadomo najlepsze zdjęcia uzyskuje się na średniej przysłonie czyli np f/8.
Czy mając 2 w/w obiektywy, na identycznych ustawieniach (np iso400, 20mm, f/8)
uzyskamy taki sam czas otwarcia migawki? czy "jaśniejszy" obiektyw będzie miał krótszy czas?
Zastanawia mnie to czy jest on "jaśniejszy" tylko dlatego, że ma np f3.0 przy 42mm gdy tamten ma f5.6.? czy po prostu przy takim samej przysłonie, przez to, że ma lepszą optykę przy takim samym F i tak będzie mogło wpaść więcej światła w krótszym czasie?
jest jaśniejszy bo ma właśnie to f3 - jeśli ustawisz oba obiektywy na przysłonę f8 to będą miały w tym momencie tę samą jasność. Przysłona to przysłona. Dzięki lepszej jakości optyki uzyskasz mniej zniekształceń.
michalko [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Cze, 2008
Ale czy np przy F8 czas otwarcia będzie wynosił dla jednego np 1/50 a dla drugiego 1/80? czy do matrycy dotrze tyle samo światła i w obydwoch przypadkach będzie to np 1/50?
Wartość przysłony to inaczej ilość światła, która dociera do elementu światłoczułego więc w obu przypadkach przy ustawionej przysłonie na wartości 8 będzie do matrycy docierało tyle samo światła.
Wartość przysłony to inaczej ilość światła, która dociera do elementu światłoczułego więc w obu przypadkach przy ustawionej przysłonie na wartości 8 będzie do matrycy docierało tyle samo światła.
f/8 czytamy tak, że średnica przesłony jest 8 razy mniejsza od długości ogniskowej. Jak Jesienny napisał, dla takiego samego otworu względnego i czułości, czas naświetlania będzie taki sam.
w tym przypadku:
1/8 otwór względny
(1/8)^-1 = 8 liczba przesłony
Jaśniejszy obiektyw da Ci krótszy czas, gdy przyjdzie Ci go "otworzyć" do maksymalnego otworu. Masz więcej możliwości przy kiepskim oświetleniu.
Z tego co mi wiadomo najlepsze zdjęcia uzyskuje się na średniej przysłonie czyli np f/8.
To nie jest prawda. To właśnie zależy od obiektywu, w jaśniejszych często najlepszą jakość możesz otrzymać dla przysłony f/5.6. Jaśniejsze obiektywy dają Ci większe możliwości wykorzystania głebi ostrości oraz pozwalaja na użycie krótszych czasów.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Cze, 2008
...taaa, a jak jeszce ktos nie kuma to to niech pojdzie do kosciola takiego ciemniejszego i poprobuje w praktyce....
nie trzeba do kościoła wystarczy poźnym popołudniem lub wieczorem (nawet z oświetleniem) popstrykać w domu bez lampy i bez stabilizacji na ISO 100/200 i f8 i na ogniskowej no 50mm - życzę wielu sukcesów z rozmazanymi zdjęciami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10