Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
na początku zaznaczę, że jestem kompletnym amatorem, który od jakichś 4 lat korzysta ze zwykłego kompaktu. Od pewnego czasu chodzi za mną zakup lustrzanki. Chciałbym się tym zająć dla własnego użytku, więc fotografował będę wszystko -rodzinne imprezy, wakacje, widoki, dzieci. Co tylko można.
Przeglądając oferty wybrałem te dwa modele: Nikon D3000 i Olympus E-520. Obydwoma miałem okazję się bawić i to Nikon zrobił na mnie większe wrażenie mimo, że nie ma stabilizacji w korpusie, ani podglądu na żywo, bez którego chyba można przeżyć. Interesuje mnie opinia ludzi, którzy się na tym znają.
Wydaje mi się, że mając w zestawie obiektyw 18-105 nie będę musiał zbyt szybko inwestować w kolejne, bo ten do mojego amatorskiego użytku pewnie wystarczy na długi czas. A jak złapie bakcyla już na dobre, to zawsze mogę to jakoś rozbudować.
Cenowo oba zestawy są porównywalne. Który z tych dwóch aparatów jest wg was bardziej przyjazny dla amatora, który daje mu więcej możliwości i pozwala szybciej nauczyć su\ię samodzielnej obsługi i który jest po prostu lepszy ?
Z góry dzięki za wszystkie opinie.
Oj, nie wiem, czy Olek z dwoma obiektywami nie byłby lepszy dla kogoś, kto zaczyna z lustrzanką i chce spróbować fotografować wszystko.
Tak, czy owak, którykolwiek kupisz, będzie to kosmos w porównaniu z prostym (nie wiem, czy akurat taki masz) kompaktem.
ło - kompakt to samsung, którego dostałem ładnych parę lat temu... mega prosty, zrobić zdjęcie i wrzucić na kompa. ot tyle. 3x zoom i tyle Nikon o wiele bardziej podoba mi się z czysto estetycznych względów - wygląd, to jak leży w ręce, menu. A podczas chwili zabawy również o wiele lepiej było bawić się nikonem....
Ja powiem tak: kwestie ergonomiczne są bardzo często niedoceniane. Niesłusznie.
Testy testami, ale za dużą wagę przywiązujemy do mierzalnych, "ilościowych" cech aparatu, spychając niemierzalne "jakościowe" cechy na dalszy plan. A tymczasem ergonomia, wygląd czy same wrażenia materiałowe również mają znaczenie.
Mniejsze w przypadku korpusów profesjonalnych, gdzie liczą się głównie 'osiągi', ale w przypadku modeli entry-level nabierają znaczenia, bo jakość obrazowania jest na zbliżonym poziomie.
Dlatego ja bym raczej skłaniał się w tej sytuacji do wyboru Nikona. Upatrzony obiektyw jest udany, a do tego w przyszłości rozbudowa 'szklarni' nie powinna nastręczać wielu trudności, bo Nikon oferuje bardzo duży wybór, w tym także dla amatorów (co u Canona już takie oczywiste nie jest).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10