Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
SONY A300 czy A330 - ktoóry kupić
Autor Wiadomość
latoski 
Nowy

Wysłany: Pon 02 Lis, 2009   SONY A300 czy A330 - ktoóry kupić

Witam,
Jestem akurat w trakcie zakupu pierwszej lustrzanki - z różnych powodów, również finansowych wybór padł na SONY alpha A300, ale obecnie zastanawiam się czy nie dodać 100pln i nie wejśc w A330 - co o tym sądzicie... W sumie to nie widzę większych zmian - oprócz obslugi kart SD (których mam sporo w domu - ale szczerze mówiąc nie wiem czy są szybsze od CF) i delikatnej zmiany obudowy...
Aparat będzie używany głównie do portretu i do zdjęć na basenie podczas zawodów w pływaniu synchro (zdjęcia seryjne są dla mnie ważne - wiem, że A300 nie nadaje się do tego do końca, ale nie stac mnie teraz na A550 czy inny)... no chyba że sami coś polecicie?
Będę wdzięczny za pomoc....

Reklama

Flashalpha
[Usunięty]

Wysłany: Pon 02 Lis, 2009   

A macałeś już obydwa aparaty? Sprawdź czy 330 nie wylatuje Ci z ręki. Ja wybrałbym raczej 300 ze względu na pewniejszy uchwyt.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

jak weźmiesz do ręki obydwa i porównasz, to na pewno wyboru dokonasz sam :wink:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wez tylko pod uwage, ze A330 jest lepiej wykonana i ma lepszy kit.

latoski 
Nowy

Wiem, że zadam lakoniczne pytanie - ale jestem trochę laikiem w lustrzankach... Co masz na myśli pisząc "lepsze wykonanie"??? z góry dziękuje za pomoc...

MC 

Lepsza jakosc materialow uzytych w obudowie. Sa mniej badziewne i przyjemniejsze w dotyku, choc szalu i tak nie ma. Ja bym sie bardziej na tego kita polakomil.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

latoski idź najpierw pomacaj.... :twisted: :twisted:

Sunders 

Wysłany: Wto 03 Lis, 2009   

latoski napisał/a:
wybór padł na SONY alpha A300, ale obecnie zastanawiam się czy nie dodać 100pln i nie wejśc w A330 - co o tym sądzicie...

MC napisał/a:
Ja bym sie bardziej na tego kita polakomil.

Podobnie jak MC, wolałbym a330 ze względu na lepszy obiektyw kit-owy.
latoski napisał/a:
sami coś polecicie?

http://www.camino.pl/opis.php3?ID=33331
:smile:

SlawGaw 
Optyczny

Bardzo wiele osób na tym forum narzeka na uchwyt w A330, że taki strasznie zły że nie da się tego trzymać, ja także pomacałem, widzę niewielką różnicę na "-" w porównaniu do serii A200/300/350, jednak da się to trzymać, z małym i lekkim obiektywem można przeboleć, z dużym złapie się głównie za obiektyw. Jedyny przypadek w którym byłby ten uchwyt dla mnie dokuczliwy to założona lampa błyskowa i ciężki krótki obiektyw.
Jeśli myślisz rozbudowywać system i kupować inne obiektywy niż kity, to lepiej wybrać A300, do niego jest grip, zwiększający komfort pracy.
Jeśli to ma być aparat taki sam sobie, do robienia zdjęć pamiątkowych lepiej A330, ma lepszy optycznie obiektyw kitowy.

zentaurus 
Rozmowny

Myślę że A330 byłby dobrym wyborem ze względu na lepszy obiektyw. Jest to też dla początkującego "lustrzankowca" bardziej prosty w obsłudze aparat ale jeszcze na tyle dobrze wyposażony w najbardziej potrzebne fukcje. Ergonomia A330 budziła/budzi na forum wiele kontrowersji, ale szczególnie jest ona krytykowana przez starych wyjadaczy mających do czynienia z aparatami z wyższej półki i mających większe wymagania. Myślę że można się przyzwyczaić i nawet zaakceptować "szczególny" grip i filozofię obsługi A330.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 03 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

latoski 
Nowy

dzięki wszystkim za odpowiedzi....
byłem i macałem obie... i....
a300 - lepiej się trzyma w ręce od a330
a300 - ma lepszą baterię niż a330 - ale może z czasem dojdą nowe modele i grip...
a330 - z kolei jest lepiej wykonane - jak wspominal MC....
więc teraz już sam zgłupiałem....
zależy mi na tym aby obiektyw był lepszy - bo przez jakiś czas nie będę w stanie kupić nic innego... więc tutaj a330 wygrywa...

Także muszę jeszcze sprawdzić jak to będzie ze zdjęciami seryjnymi - bo podobno a330 jest wolniejsza nić a300 - a robię troszkę zdjęć na basenie podczas zawodów w pływaniu synchro... W sumie mój Fuji S7000 nawet dawał sobie radę (3kl/s) ale denerwowało mnie to że po 5 JPEGach musiałem na 30-40 sek czekać aż się zapiszą... Jeśli ktoś z Was używał a300 albo a330 w seriach może powie mi jak to wygląda w tym aparacie???

Z góry dziękuję!!!

MC 

Jpg z wylaczona DRO i odszumianiem - do zapelnienia karty. Przy wlaczonych - kolo 10 zdjec. Transfer na karte zalezy od tej ostatniej, ale z cala pewnoscia odbedzie sie to znacznie szybciej.

WalterW 
Uczestnik

Nowe kity zaczynają się pojawiać w sprzedaży wiec może kup sam korpus A300 i kita na allegro np.

MC 

W takiej sytuacji trzeba bedzie dolozyc kilka stowek.

WalterW 
Uczestnik

Coś za coś :roll:

Więc kup zestaw A300 z kitem i dokup nowego kita i starego opchniesz za 100-120.

Odpowiedz do tematu